Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BMGK, Suriye’nin kimyasal silah kullanımını soruşturan komisyon hakkında toplanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Diplomatlar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Suriye’nin kimyasal silah kullanımını soruşturan uluslararası komisyonun yetkisini yenileme konusunda, ABD ve Rusya’nın ayrı ayrı sunduğu karar taslakları için bugün oy kullanılacağını açıkladı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ve Birleşmiş Milletler (BM) Soruşturma Komisyonu’nun yetkisi bugün gece yarısı bitiyor.

Herhangi bir tasarının kabulü için 9 oy gerekli ve ABD, Fransa, Rusya, İngiltere ve Çin veto yetkisine sahip.

Diplomatlar, 15 Güvenlik Konseyi üyesi arasında, Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya’nın sunduğu, Rusya’nın Soruşturma Komisyonu’nun ‘sistematik hatalarını’ düzeltmeyi amaçlayan taslak kararı için desteğin çok az olduğunu ifade etti.

Rusya, 2011’de çatışmanın başlamasından bu yana, Suriye ile ilgili 9 kararı veto etti. Bu tavır, ABD’nin 24 Ekim’de BM Soruşturma Komisyonu’nun yetki süresini yenilemek için başlattığı ilk girişimi de engelledi.

BM tarafından dün yapılan açıklamada, “BM, Güvenlik Konseyi’nin siviller için kimyasal silah kullanımına karşı birleşeceğini umuyor” ifadelerini kullanıldı.

Rusya, 2015’te Ortak Soruşturma Mekanizması olarak bilinen soruşturma komisyonunun kurulmasını kabul etmiş olsa da, Suriye hükümetinin klor gazını birkaç kez silah olarak kullandığı sonucuna varılması gibi çıkan sonuçları sürekli sorguluyor.

ABD’nin geçtiğimiz hafta BMGK’ya sunduğu, bugün ise revize ederek BM misyonu görev süresinin 2 yıl yerine 18 ay uzatılmasını talep ettiği karar tasarısına, Fransa ve konseydeki diğer Batılı ülkeler de destek verdi.

Rusya ise, BMGK’ya sunduğu tasarısında Soruşturma Komisyonu’nun görev süresinin 6 aylığına yenilenmesini ve ayrıca Esed rejiminin 4 Nisan’da Han Şeyhun’da kimyasal silah kullandığını ortaya koyan BM raporunun sonuçlarının yeniden değerlendirilmesini talep ediyor.