Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Bosna göçmenlerin odağında | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bosna, mültecilerin odak noktası haline geldi. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Bosna temsilcisi Peter Van Der Auweraert, ülkeye son üç ayda bin 200 göçmen ve mültecinin ulaştığını açıkladı.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin aktardığına göre, Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Dragan Mektiç ise Mayıs ayında günlük olarak 80 ila 150 kişinin ülkeye geldiğini belirtti. Peter Van Der Auweraert yaptığı açıklamada, Bosna’nın göçmenlere neden cazip geldiğine dair bazı faktörler açıklarken, Sırbistan’da aylarca mahsur kalan insanların “risk almaya ve daha zor bir yolculuk yapmaya” hazır olduklarını vurguladı.

Özellikle İran ve Kuzey Afrika’dan gelen göçmenlerin bunu tercih ettiğini söyleyen yetkili, Bosna’da şu an insan kaçakçılarının olduğunu da söyledi.

Bosna aracılığıyla Avrupa’ya göç eden göçmenlerin sayısındaki artış, “insani kriz” ve “güvenlik sorunu” dolayısıyla Balkanlardaki fakir ülkeleri de endişelendiriyor.

Başkent Saraybosna’nın merkezindeki Milli Kütüphane Parkı, onlarca çadırın inşa edildiği bir alana dönüşmüş durumda.

Ülkenin kuzeybatısındaki ve Hırvatistan sınırı yakınlarındaki Bihaç’ta harap olmuş bir bina barınağa dönüştürülürken, Velika Kladusa’da da bir park onlarca çadıra tanık olmakta. Çocuklu ailelerin yanı sıra gençler, yasa dışı yollarla Hırvatistan’a geçmeye çalışmadan önce söz konusu alanlarda su ve elektrik bulunmadan birkaç gecelerini geçirmekte. Nitekim ülkede bu durum sık sık tekrarlanıyor. Bu bağlamda Güvenlik Bakanı Dragan Mektiç yaptığı açıklamada, yılın başından bu yana ülkeye ulaşan yaklaşık 4 bin kişiden yalnızca üçte birinin Bosna’da kaldığını belirtti.

Yetkililer, olay karşısında aciz kaldıklarını ifade ederken, aktarılana göre Saraybosna’daki gönüllüler, göçmen ve mültecilere yiyecek sağlıyor. Bosnalı bir gönüllü olan 40 yaşındaki Denisa Stephen, AFP’ye yaptığı açıklamada, devletin onlar için gıda ve ilaçlar da dahil hiçbir şeyi güvence altına almadığını söyledi.

Peter Van Der Auweraert ise bu kişilerin barınması için hızlı bir hareketlilik yaşanmaması halinde, göçmen ve mültecilerin bulunduğu bölgelerde küçük çaplı bir insani krizin ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

Bosna, başkent Saraybosna’dan yaklaşık 40 km uzaklıkla 150 kişi kapasiteli bir sığınma merkezine sahip. Bu çerçevede yetkililer, göçmenlerin güzergahında bulunmayan Mostar yakınlarında 300 kişilik bir sığınma merkezi kurmayı planladıklarını açıkladı.

Üç aydır ülkesinden ayrı olan ve Velika Kladusa parkında kamp kuran 24 yaşındaki İslam Cezayiri, “Polisler beni durdurup Bosna’ya geri getirmeden önce üç kez Hırvatistan ile Slovenya arasındaki sınıra ulaştım ve şu ana kadar 6 kez sınırı geçmeye çalıştım” şeklinde konuştu.

Mekanik mühendisi olan 32 yaşındaki İranlı Said Samedi de Bosna ve Hırvatistan arasında iki kez yakalandığını belirterek, “Ancak tekrar deneyeceğim” açıklamasında bulundu.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatoviç, hafta başlarında yaptığı açıklamada, gıda ve bakım sağlamada büyük zorluklarla karşılaşıldığını açıkladı. Bihaç Belediye Başkanı Suhrit Vdeliç ise polisin hırsızlık vakalarına dair açıklamalarına atıfta bulunarak durumun, artık sadece bir insani problem değil, aynı zamanda bir güvenlik sorunu da olduğunu vurguladı.

Öte yandan Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdiç, geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupalı kuruluşlara ve Birleşmiş Milletler’e teknik ve mali yardım çağrısı yaparak, mültecilere insani koşullara uygun iskan sağlama sözü verdi.

Nitekim çok etnikli ve bölünmüş olan ülkede, söz konusu mevzu hızla siyasi bir mesele haline geldi. Bu bağlamda Bosnalı Sırp yetkililer, çoğu Müslüman ülkelerden gelen göçmenlere sığınma sağlamayı reddettikleri konusunda uyarıda bulundu.

Bosna-Hersek’e bağlı Özerk Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milorad Dodik yaptığı açıklamada, “Bu hücum karşısında kendimizi savunmanın yolunu bulacağız” dedi.