Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Brexit müzakerelerinin beşinci turu bugün başlıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiltere Başbakanı Theresa May’in, iç politikada zorluklar yaşamasından dolayı kaygılı olan Avrupa Birliği (AB), bugün, Belçika’nın Başkenti Brüksel’de, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının tartışıldığı Brexit Müzakereleri’nin beşinci turunu başlatıyor.

İki tarafın temsilcileri, Brüksel’deki AB Müzakere Merkezi’nde 4 gün sürecek bir müzakere turu için yeniden bir araya gelecek. Yapılacak müzakereler, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 19-20 Ekim tarihinde düzenleyeceği toplantı öncesi son müzakereler olacak.

AB Brexit Baş Müzakerecisi Michel Barnier, AB liderlerinin müzakerelerde yeteri kadar ilerleme kaydedildiğinden bahsedebilmesi için, bugün yapılacak müzakerelerin, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ardından iki taraf arasındaki ekonomik ilişkilere dair belirleyici olmasını umduğunu söyledi.

May, AB’den olumlu cevap bekliyor

İngiltere Başbakanı Theresa May’in ofisi tarafından yapılan açıklamada ise, May’in Mecliste yaptığı konuşmada, topun artık AB’de olduğunu ifade ederek, AB müzakerecilerden esneklik göstermelerini talep ettiği bildirildi. Açıklamada, ayrıca, May’in AB’den olumlu bir cevap geleceğine dair umutlu olduğu vurgulandı.

27 AB ülkesinden 3 şart

AB üyesi 27 ülkenin öne sürdüğü şartların bazılarının henüz uygulanmamış olması, müzakerlerde olumlu bir ilerleme kaydedilmesini güçleştiriyor. AB üyesi ülkeler, müzakerelerde 3 temel esasta ilerleme kaydedilmesini şart koymuştu. Bu esaslar, İngiltere’nin birlikten ayrılması için ekonomik hesapların kapatılması, İngiltere’de yaşayan AB vatandaşları ile AB ülkelerinde yaşayan İngiliz vatandaşlarının durumu ve Brexit’in İrlanda’ya etkileri olarak öne çıkmıştı.

Barnier, 3 Ekim günü AP’de yaptığı konuşmada, “Bir mucize olmazsa ekim sonuna kadar herhangi bir ilerleme kaydedilebileceğini sanmıyorum” demişti. Barnier, Brexit müzakerelerinin dördüncü turundan sonra da, “Bir mucize olmazsa ekim sonuna kadar müzakerelerde yeterli bir ilerleme sağlayamayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

AB liderleri, Theresa May’in İngiltere iç siyasetinde konumunun zayıflamasından dolayı da endişeli görülüyor. May, son parti toplantısında yaptığı konuşmada, AB liderlerinin bu kaygılarını artırmıştı.

‘May ve Johnson 27 ülkenin güvenini sarstı’

AB diplomatları ve analistler, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Başbakan May’in, parti toplantısında yaptıkları açıklamalarla, AB üyesi 27 ülkenin güvenini sarstığını dile getiriyor.

Başbakan May’in, 21 Eylül günü Floransa’da yaptığı konuşmada, İngiltere’nin AB’den ayrılması için 2 yıllık bir geçiş süreci önermesi ve İngiltere’nin birliğe sunduğu ekonomik taahhütleri yerine getireceğine dair garanti vermesi ise AB nezdinde memnuniyetle karşılandı.

AP’de yaptığı konuşmada, May’in Floransa’daki konuşmasına işaret eden Barnier, “Ekonomik hesaplaşma hususunda hala ciddi sorunlar var” demişti.

AB ile İngiltere arasındaki ekonomik hesaplaşmanın 60 ila 100 milyar euro arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, İngiltere’de yaşayan AB vatandaşlarının durumunun ne olacağı da belirsizliğini koruyor. Londra ve Brüksel, sorunun çözümü için AB Adalet Mahkemesi’nin nasıl bir rol oynayabileceği noktasında da anlaşmazlıklar yaşıyor.