Sao Paulo: Şarku’l Avsat
Lübnan kökenli Solcu aday Fernando Haddad, Brezilya Başkanlık seçimlerinin ikinci turundaki aşırı sağcı rakibi Jair Bolsonaro’yu “şiddete teşvik etmek ve demokrasiyi tehdit etmekle” itham etti.
Haddad verdiği demeçte, rakibinin 2014 yılında bir İşçi Partisi milletvekili olan Mario Do Rosario’ya karşı söylediği sözleri hatırlatarak, “Rakibim, tecavüz kültürünü yaymak da dahil olmak üzere şiddeti teşvik ediyor. Milletvekiline, hak etmediği için ona tecavüz etmeyeceğini söyledi. Bundan daha güçlü bir sinyal mi istiyorsunuz?” ifadelerini kullandı.
Haddad, rakibi Bolsonaro’nun Başkanlık seçimlerini kazandığı takdirde, ülkede şiddetin yayılması ile birlikte silah taşıma özgürlüğünü getireceği teklifine atıfta bulunarak, “İnsanların silahlanması hiçbir şeyi çözemeyecek. Devletin kamu güvenliğine odaklanması gerekiyor” dedi.
7 Ekim’deki ilk turda oyların yüzde 29’unu alarak, yüzde 46 oy alan Bolsonaro’nun arkasında olan Fernando Haddad, iki tur arasında yapılan ilk anketin büyük bir farkla aşırı sağ adayın zaferini doğrulamasına rağmen, seçimleri kazanacağına dair olan güvenini dile getirdi.
Sao Paulo’nun eski Belediye Başkanı, “Bu kişi kamu anketlerinde ön sıralarda geliyor, fakat kaybedecek” diyerek, rakibinin daima şiddeti teşvik ettiğini vurguladı. Haddad, Bolsonaro’nun, 1964-1985 yılları arasındaki diktatörlüğü sırasında işkence yapmakla suçlanan üst düzey bir subayı selamlamasına işaret ederek, “Kıtadaki en büyük işkencecilerden birini, hayatının kahramanı olarak düşündüğünü” söyledi.
Yolsuzluk nedeniyle hapis cezasına çarptırılan eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya oldukça yakın olan aday, “Aşırılığı yayan bir kişi nasıl güvenilir olarak addedilebilir?” dedi.
Solcu aktivistlerin geçen hafta bir dizi saldırıya maruz kalması ülkede endişeye yol açtı. Bu saldırılar, Bolsonaro’nun sakin olmaları çağrısında bulunmak zorunda kaldığı destekçilerine atfedildi.
Eski ordu kaptanının güvenlik sorunlarını çözmek için “çok az önerisi” olduğunu söyleyen Haddad, “Güvenlik, kurumsal bir sorundur ve federal polise yeni yetkiler tanıyan reformlar yoluyla çözülmelidir” ifadelerini kullandı.
Brezilya’da 27 eyaletten her biri, son zamanlarda Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın kurulmasına rağmen, ulusal düzeyde gerçek bir koordinasyon söz konusu olmaksızın güvenlik güçlerinden sorumludur.
Haddad, Brezilya’da olası bir askeri darbe riskine ilişkin bir soruya, “Sorunuz, Brezilya’da yaşadığımız şu dönemde demokrasiye yönelik tehditleri ortaya koyuyor. Bu çok tehlikeli. İşlerin seyrini değiştirebileceğimizi kanıtlamalıyız, çünkü halkın hakları bugün tehlikede” diyerek yanıt verdi.
İşçi Partisi’nin 2003-2016 yılları arasındaki 13 yıllık iktidarı sırasında birtakım hatalar yaptığını kabul eden Fernando Haddad, Brezilya’daki yolsuzluğun katlanılamaz bir hale geldiğini belirterek, kamu kurumlarına yönelik iç kontrolleri güçlendireceğine dair söz verdi.
Lava Jato (jet yıkama) adı verilen ve Brezilya’daki en büyük yolsuzluk operasyonu olarak değerlendirilen operasyon, kamu kurumlarına ait fonları zimmetine geçiren büyük bir ağın varlığını ortaya çıkarmıştı.
Skandallar, 12 yıl ve bir ay hapse mahkum edilen ve nisan ayından beri hapiste olan Luiz Inacio Lula da Silva liderliğindeki İşçi Partisi’nin de aralarında bulunduğu tüm geleneksel partileri içeriyor.
Her pazartesi günü Lula’yı hapiste ziyaret eden ve Lula’nın elinde kukla olmakla suçlanan Haddad, ziyareti sırasında müttefikinden herhangi bir tavsiye aldığını reddetti.