Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Brüksel: Taliban’la mücadele için Afganistan’a takviye güç gönderilecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Brüksel/Abdullah Mustafa

Belçika Milli Savunma Bakanı Sander Loones, Bakanlar Kurulu’na 2019 yılı çalışmalarındaki öncelikleriyle ilgili bir dosya sundu. Henüz yeni göreve başlayan Bakan Loones, Irak’taki özel kuvvetler ve yardım grupları geri çekilerek Afganistan’a ek özel kuvvet unsurları göndermeyi planladıklarını kaydetti. Bunun mantıklı bir seçim olduğunu söyleyen Loones, DEAŞ’ın son dönemde özellikle Suriye’nin doğusunda yenilgiye uğrarken Taliban’ın Afganistan’daki eylemlerinin de daha da arttığını söyledi.

Belçika basınında dün yer alan haberlere göre Afganistan’da son aylarda intihar saldırılarında yüzde 40 oranında artış yaşanırken, geçtiğimiz yaz bu saldırılarda 3 bin sivil öldürüldü. 5 bin sivil ise yaralandı. Belçika’nın günlük gazetelerinden ‘De Morgen’, Afganistan’a 135 ek özel kuvvet gönderilmesinin Afganistan’daki güvenlik durumunu değiştirip değiştirmeyeceğini sordu. Gazete, ayrıca Bakan Loones’in planının Cuma akşamı yapılan haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında onaylandığını kaydetti. Belçika Özel Kuvvetleri, geçtiğimiz yıllarda DEAŞ’a karşı mücadeleye katılma bağlamında verilen görevi yerine getirdi. Milli Savunma Bakanı’nın planına göre, şimdi de DEAŞ’ın Suriye’nin doğusundan çekilmesinin ardından Afganistan’daki Belçika Özel Kuvvetleri unsurlarına yardım etmek üzere bu ülkeye gönderilecekler.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Loones, Belçika ordusunun yalnızca yabancı misyonlara odaklanmayacağını, daha çok teröristler ve radikallerle mücadeleye odaklanacağını kaydetti. Loones, ordu güçlerinin stratejik bölgelerde güvenliği sağlamak için ülke içinde polise yardım edeceğini belirtti. Belçika ordusunun terörle mücadele konusunda Mali, Nijer, Tunus, Irak ve Afganistan’daki misyonlarda rol oynadığını belirten Loones, bununla birlikte Belçika Özel Kuvvetleri’nin Avrupa’daki Baltık ülkelerinde, NATO’daki diğer ülkelerin güçleriyle birlikte Ruslara sınırı geçmelerine karşı tetikte oldukları mesajı vermede de rolü olduğunun altını çizdi.

Özel kuvvetlerin Irak’tan çekilmesinin buradaki görevlerin sona erdiği anlamına gelmediğine işaret eden Bakan Loones, Irak’ta 80 ile 90 arasında askeri personelin Irak güvenlik hizmetlerinin profesyonelleştirilmesi ve eğitilmesinde yer alacağını söyledi.

Günlük gazete ‘Standart’ ise Savunma Bakanlığı’nın şu anda Afganistan’daki Belçika varlığını genişletme konusunda incelemeler yaptığını kaydetti. Savunma Bakanlığı’nın halihazırda bu amaç doğrultusunda bir çalışması olduğuna dikkati çeken gazete, NATO’nun eğitim ve danışmanlık misyonunun bir parçası olarak, Kabil ve Mezar-ı Şerif’de yaklaşık 90 Belçika askerinin bulunduğunu aktardı. Bununla birlikte Belçika misyonunun gelecek yıl eylül ayından itibaren 220 olan asker sayısını artırılabileceği belirtildi.

Öte yandan geçtiğimiz Haziran ayında yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısında Afganistan’daki NATO misyonunun finansmanı ile ilgili görüşmeler yapılmış, misyonun 2024 yılına kadar finanse edilmesi konusu masaya yatırılmıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Irak’taki NATO misyonuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Temmuz ayında yapılan NATO zirvesinde Irak’ta misyonun güçlendirilerek varlığını sürdürmesi kararı alındığını belirtti. Stoltenberg, Kanada’nın, Irak’taki eğitim görevini üstlendiğini ve NATO’nun şu anda bu eğitim misyonunu inşa etme sürecinde olduğunu sözlerine ekledi. NATO’nun halihazırda Irak’ta misyonu olduğuna işaret eden Stoltenberg, Temmuz ayı zirvesi sonucunda misyona takviye ve faaliyetlerinin geliştirilmesi kararı alındığını kaydetti. DEAŞ’ın geri dönmesini engellemenin en iyi yolunun Irak kuvvetlerinin gücünü ve kendi başlarına terörle mücadele etme yeteneklerini güçlendirmek olduğu görüşünde olan NATO Genel Sekreteri, bu nedenle Irak kuvvetlerine yönelik eğitimin, NATO’nun terörle mücadelede en iyi silahlarından biri olduğunu vurguladı.