Türkiye Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada dün Ankara ve Riyad’ın, 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğundan ayrıldıktan sonra ortadan kaybolan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumunu araştırmak için ortak bir çalışma grubu kurmaya karar verildiği duyuruldu. Washington, ABD’li müfettişlerin, kaybolma olayının gizli yönlerini açığa çıkarmak üzere Türk ve Suudi mevkidaşlarıyla çalışmak için Türkiye’de olduğunu söylerken, Türk diplomatik kaynakları, bunu reddederek Türkiye’de soruşturmaya katılan ABD’li araştırmacıların olmadığını belirttiler.
Türkiye Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, dün akşam yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Suudi Arabistan’ın teklifiyle Kaşıkçı olayının aydınlatılması için ortak çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı.”
“Yakın bir işbirliği içinde çalışmak istiyoruz”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Türkiye’nin Suudi Arabistan ile Kaşıkçı davasıyla ilgili işbirliği yapmaya yönelik isteğini dile getirdi. Çavuşoğlu, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüşmesi sonrasında Bağdat’ta yaptığı basın toplantısında şu açıklamalarda bulundu; “Türkiye Başsavcılığı, yoğun ve kapsamlı bir soruşturma başlattı. İstihbarat ve güvenlik hizmetleri de dahil olmak üzere Türk kurumları konu hakkında birlikte çalışıyorlar. Suudi Arabistan ile yakın bir işbirliği içinde çalışmak istiyoruz. Riyad da bizimle işbirliği yapmalı. Soruşturmalar neticesinde ortaya çıkan gerçekleri dünya ile paylaşacağız.”
Türk medyasında yer alan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşünde kendisine eşlik eden gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk makamlarının, Viyana Sözleşmesi’ne uygun adımlar attıklarını belirtti. Türk makamlarının İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girilip gerekli incelemelerin yapılabileceği noktasında olumlu dönüşler aldığını söyledi. Bu dönüşlerin ardından yargı, emniyet, istihbarat ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.
Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi tahminlere dayalı bir değerlendirme yapmak doğru olmaz. Temel bir değerlendirme yapmak için soruşturmaların sonuç verip resmin netleşmesini beklemek gerek. Sonuçları ve belgeleri aldıktan sonra, gerekli değerlendirmeyi yapacağız.”
“ABD’nin müfettiş görevlendirdiği bilgisi doğru değil”
Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynakları, ABD’nin soruşturmaya katılmak için müfettişler gönderdiğine ilişkin iddiaları reddetti. Anadolu Ajansı’na açıklama yapan diplomatik kaynaklar, soruşturmada ABD tarafının müfettiş görevlendirdiği bilgisinin doğru olmadığını kaydetti.
Dün “Fox News” kanalına konuşan ABD Başkanı Donald Trump ise şu ifadeleri kullandı: “ABD’li müfettişler, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması olayında Türkiye ve Suudi Arabistan ile birlikte çalışıyorlar. Konuyla ciddi bir şekilde ilgileniyoruz. Orada (Türkiye’de) müfettişlerimiz var. Türkiye ve Suudi Arabistan ile birlikte çalışıyoruz. Ne olduğunu bilmek istiyoruz.”
Silah anlaşmaları etkilenmeyecek
Trump, ABD’nin FBI’dan bir ekibin soruşturmalara katılması yoluyla hizmetlerini sunduğunu söyledi. Suudi Arabistan-ABD ilişkilerinin bu olay nedeniyle etkilenmesinin söz konusu olmadığını belirterek, iki ülke arasındaki ilişkileri ‘mükemmel’ olarak nitelendirdi. Olay nedeniyle iki ülke arasındaki silah anlaşmalarının etkilenmeyeceğini de ifade etti.
“Tüm gazetecilerin her yerde güvenliğini korumaya hazırız”
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise, önceki gün Twitter hesabından, ülkesinin soruşturmalara katılmaya ve tüm gazetecilerin güvenliğini her yerde korumaya hazır olduğunu söylemişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, olayın ayrıntılarını takip ettiklerini ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında devam eden temasların olduğunu bildirmişti. Yanlış haberlerin aktarılmasının davanın gidişatına ve gerçeğin ortaya çıkmasına fayda vermeyeceğini vurgulamıştı.