Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Cezayir ordu ve istihbaratında önemli isimler görevden alındı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cezayir’de yolsuzluk dosyaları çerçevesinde gerçekleştirilen soruşturmalar kapsamında, ordu ve istihbarat saflarında yeni ve önemli değişikliklerin meydana geleceği ifade edildi.

Üst düzey Cezayirli kaynaklar, yolsuzluk dosyaları çerçevesinde gerçekleştirilen kovuşturmaların, ordu ve istihbarat saflarında yeni ve önemli değişikliklere sebep olacağını ve devlet organlarında görevden alınmalara yol açacağını belirtti. Söz konusu iddialar hakkında yetkililer tarafından herhangi bir açıklamada yapılmazken kaynaklar, önümüzdeki günlerde resmi bir açıklamanın yapılabileceğini vurguladılar.

İktidar çevrelerine yakın olan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Başkanlık, Üçüncü Askeri Bölge Komutanı Tuğgeneral Said Şankariha, başkentteki Askeri Güvenlik Teşkilatında birinci derece sorumlu olan istihbarat albayı Kemal bin Milodi ve Savunma Bakanlığı’na bağlı askeri güvenlik merkezi müdürü Tuğgeneral Muhammed Tiraş’ı görevden alma sürecinde. Bununla birlikte, Kara Kuvvetleri Komutanı Ahsen Tafer görevden uzaklaştırıldı” dedi.

En büyük operasyon

Kaynak, önümüzdeki günlerde beklenen bu değişiklikleri, Abdülaziz Buteflika’nın 2014 yılındaki dördüncü dönem başkanlık için aday olmasını reddeden istihbarat şefi Muhammed Medin’in azledilmesinden bu yana “askeri kurumları temizlemeye yönelik gerçekleştirilen en büyük operasyon” olarak niteledi.

Kaynak, söz konusu değişiklikler hususunda başkanlık tarafından kendisine yeşil ışık yakılan Savunma Bakan Yardımcısı ve Genelkurmay Başkanı Korgeneral Ahmed Kayıd Salih tarafından önerildiğini söyledi.

Kritik isim Genelkurmay Başkanı

Abdülaziz Buteflika ile 5 yıl önce göreve başlayan Salih’in yakın ilişkilerine ve aralarındaki uyuma dikkat çeken kaynak, bu durumun, söz konusu değişiklerin arakasında Salih’in olduğu anlamına geldiğini belirtti. Kaynak ayrıca, bu değişimlerin, Salih’in 2013 yılında göreve getirilmesi ile başladığını kaydetti.

Tuğgeneral Said Şankariha uzun yıllar boyunca Üçüncü Askeri Bölge Komutanı olarak görev yaptı. Silahlı İslamcılarla olan kanlı savaştaki sertliği ve Fas ile sınır olan bölgelerdeki uyuşturucu ticareti ile kaçakçılık faaliyetlerine yönelik mücadelesiyle tanındı.

Albay Kemal ise 2015 yılında Albay Fevzi’nin yerine geçmesinden bu yana Cezayir’deki medya ve siyaset çevreleri ile temas kurma çabaları ile biliniyor. Fevzi, 10 yıl boyunca hükümetin reklam kaynaklarını elinin altında bulundurdu ve hükümete karşı meydan okuyan gazeteleri bundan menetti.

General Lahdar olarak bilinen Tiraş ise 2015 yılında Savunma Bakanlığı’na askeri güvenlik müdürü olarak atanmadan önce çeşitli görevlerde bulundu. Tiraş, Bilgi ve Güvenlik Müdürü Muhammed Medin’i görevden almasıyla biliniyor.

Üst kademede önemli değişiklikler

Bilgi ve Güvenlik Teşkilatı aynı yıl içinde dağıtıldı ve cumhurbaşkanlığına bağlı üç güvenlik kurumuna yerini bıraktı. Kurumun başkanlığına, İç Güvenlik Müdürü Albay Beşir Tertak getirildi. Albay Beşir her ne kadar istihbaratın bir numaralı adamı olsa da, Medin’in sahip olduğu geniş yetkilere sahip olamadı.

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Salih’in ekibinin perşembe günü Birinci Askeri Bölge’ye çalışma ziyareti yapacağı bildirildi. Ayrıca Salih’in, birkaç gün önce görevinden azledilen Hubeyb Şentuf’un yerine Birinci Askeri Bölge Komutanı olarak atanacak Ali Sedan’ın atama törenine Cumhurbaşkanı adına Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanı ve Milli Savunma Bakanı olarak başkanlık edeceği kaydedildi.

Hafta başında yayınlanan haberlerde, Birinci Askeri Bölge komutanlarından Said Bey’in ve Şentuk’un görevlerinden uzaklaştırıldığı bilgisi yer almıştı. Ülkede daha önce de, Savunma Bakanlığının insan kaynakları ve finans yöneticilerinin görevlerine son verilmişti.

Yetkililer konu hakkında açıklama yapmadı

Dikkat çeken bir diğer husus, tüm bu değişikliklerin resmi olarak duyurulmamış olması ve hükümet yetkililerinin tercih ettiği ‘basına sızdırma’ yöntemi ile kamunun haberdar edilmesidir.

Analistler, ordu ve istihbarattaki söz konusu değişikler ile ilgili farklı yorumlarda bulunurken, bunlardan bir kısmı, bu değişikliklerin arkasında Kayıd Salih’in olduğu görüşünde. Çünkü değişiklikler sonucunda atanan yeni yüzler, Salih’e olan bağlılık ve sadakatleri ile biliniyor.

Diğer bir kısım analistler ise, görevden alınanların 6 ay sonra gerçekleştirilmesi beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Buteflika’nın beşinci dönem adaylığına muhalefet ettiğini söylediler.

“Rejimin ömrünün uzatılması hedefleniyor”

Rejim karşıtı Cerrah Selahaddin Sidhom, “Oligarşi Tugayları içerisinde ‘dengenin yeniden sağlanması operasyonları’ devam ediyor. Böylece rejimin ömrünün uzatılması hedefleniyor, başka bir şey değil” yorumunda bulundu.

Öte yandan, Siyaset Bilimi Profesörü ve Ordu İşleri Uzmanı Buhayne Kavi, “Bana göre, yıllardır cumhurbaşkanı tarafından takip edilen politika çerçevesindeki değişikliklerin ordu ile cumhurbaşkanlığı arasındaki çatışmayı yansıttığını düşünmek bir hatadır. İki kurum hiçbir zaman bugün olduğundan daha fazla uyumlu olmadı” açıklamasında bulundu.