Cezayirli İslamcı lider Abdurrezzak Mukri, siyasi ve medya alanında “beşinci dönem” olarak bilinen duruma karşı koymak için muhalefet partileri ile istişarelerine başladığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın 2019 seçimlerinde beşinci dönem için aday olma arzusu bulunuyor.
Cezayir’in İslami eğilimli en büyük partisi Barış Toplumu Hareketi eski başkanı Abdurrazık Mukri, Abdulmecid Munasıra’nın yerine yeniden parti başkanlığına getirildi. Mukri, görev değişim sırasında yaptığı açıklamada muhalefet partileri ile istişarelerde bulunulduğunu belirtti. Bu bağlamda önümüzdeki Mayıs ayına kadar hareketin başkanlığındaki görevine devam edecek olan Mukri, “Beşinci dönem söylentilerine tabi değiliz” ifadelerini kullandı. Mukri’nin bu açıklaması ile yönetimin Buteflika’dan kardeşi ve Cumhurbaşkanlığı üst düzey danışmanlarından Seyid’e geçme ihtimalini kastettiği ifade edildi.
27 Nisan 2013’te felç geçirdiğinden beri kamuoyu önüne pek çıkmayan 80 yaşındaki Buteflika, yerel ve uluslararası konulardaki fikirlerini yayınladığı mesajlarda açıklıyor.
Munasıra, Mukri’den farklı bir politika izliyor
Öte yandan eski Sanayi Bakanı Munasıra’nın hareketteki başkanlık dönemi sakin ve makamlara yönelik ılımlı söylemler içeriyor. Bu açıdan bakıldığında Munasıra, Mukri’den tamamen farklı bir politika izliyor.
Beklenen istişarelerle ilgili parti karargahı net bir yorum yapmazken, bazı ifadelerinden özellikle Şeyh Abdullah Caballah liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Cephesi, Muhammed Zuveybi liderliğindeki Nahda Hareketi, Filali Guinni liderliğindeki Ulusal Reform Hareketi gibi İslami eğilimli partileri kastettiği anlaşılıyor. Bu üç partinin, siyasi ve ulusal seviyelere güçlü bir etkisi bulunmazken, parlamentoda sembolik bir etkisi vardır.
Mukri, partilerle birlikte hareket edecek
Mukri, ideolojik olarak Barış Toplumu’ndan uzak olan partilerle girişimlerde bulunacak ve beşinci döneme karşı mücadele konusunda bu partilerle birlikte hareket edecek. Bu partilerin en başında ise Kültür ve Demokrasi İçin Topluluk partisi bulunuyor. Bunun yanı sıra en eski muhalif partilerden Sosyalist Güçler Cephesi ve İşçi Partisi de Barış Toplumu Hareketi ile siyasi girişimleri reddediyor.
Mukri’nin oluşturmayı istediği koalisyon karşısında ise, bazı büyük partiler de Buteflika’nın yönetimde kalması konusunda şiddetli bir baskı yapıyor. Bunların başında Buteflika liderliğindeki (ancak toplantılara hiç katılmadı) Ulusal Kurtuluş Cephesi, Başbakan Ahmed Uyahya liderliğindeki Demokratik Ulusal Birlik, eski Ticaret Bakanı Amara bin Yunus liderliğindeki Cezayir Halk Hareketi ve eski Bayındırlık Bakanı Ömer Gul liderliğindeki Cezayir’in Umudu için Birlik partileri geliyor. Ancak Cumhurbaşkanı, yönetimini uzatma isteğini henüz net bir şekilde açıklamadı.
“Demokrasi için bir fırsat”
Mukri parti liderliğini devraldıktan sonra yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Vizyonumuzu, halkın yaşamını, hayatını, saygınlığını ve özgürlüğünü direkt olarak etkileyen en önemli durumlar yönünde ilerleteceğiz. Neyin iyi gittiğini anlamak için siyasi sınıfın kelime dağarcığına danışan bir hareket haline döneceğiz. Beşinci dönem, miras veya tekrarlanan başarısızlık söylentilerine tabi değiliz. Bir sonraki başkanlık seçimlerini, çoğulculuk ve demokrasi için bir fırsat haline getirerek, ulusun çıkarlarına dayalı fikir birliği oluşturmak, siyasi hayatı, kalkınma önceliğini ve geliştirme vizyonunu yenilemek için elimizden geldiğince katkıda bulunacağız.”