Cezayirli yetkililer, bu ayın 7’sinde ortaya çıkarak 2 kişinin ölümüne neden olan kolera salgınıyla başa çıkabilmek için gerekli tüm tedbirleri alırken, hastalığa dair endişe Fas ve Tunus gibi komşu ülkelere de sıçradı.
Tunus Sağlık ve Çevre Koruma Direktörü Muhammed el Rabahi, Tunus Sağlık Bakanlığı ile Cezayir’deki sağlık durumunu takip ettiklerini söyleyerek, özellikle Tunus’u ziyaret eden Cezayirli turistlerin yakından gözlemlendiğini kaydetti.
Cezayir haber ajansı APS’ye göre, Cezayir Sağlık Bakanı Muhtar Hasbilavi, gelecek üç gün içinde kolera salgınının ortadan kaldırılacağına dair söz verse de, bu açıklama, Fas’ın salgının kendi topraklarına yayılması konusundaki endişesini gidermedi.
Yerel basında çıkan haberlere göre, Fas Epidemiyoloji Müdürlüğü’ne bağlı Bakanlık Komitesi, Cezayir ile yakın coğrafi konumu nedeniyle kolera salgınına maruz kalabilecek bazı bölgelere ziyarette bulundu.
2 kişi hayatını kaybetti
Hasbilavi, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Ağustos ayından bu yana 139 şüpheli vakanın kaydedildiğini, başkent Cezayir ve çevresindeki üç bölgede 46 kolera vakası tespit edildiğini ve Blida vilayetinin Bufarik bölgesinde 2 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Bakan, 39 hastanın hastaneden çıkmasına izin verildiğini, hastanelerde kalan diğer hastaların durumunun ise iyiye doğru gittiğini de bildirdi.
Hastalığın kaynağı hakkındaki tartışmalarla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı başkent Cezayir’in batısında bulunan bir su deposunun ve Tipaza vilayetinin Ahmar El Ayn bölgesinde bulunan Sidi köyünün belirlendiğini açıkladı.
Bakanlık gerekli önlemlerin alındığını belirterek, su deposunun kapatıldığını açıkladı. Buna karşılık yerel sakinler, yıllardır tükettikleri sudan herhangi bir zarar görmediklerini söyledi.
Cezayir Su Kurumu Genel Müdürü İsmail Amiruş ise, cumartesi günü musluk suyunun içilebilir olduğunu ve vatandaşların sağlığı için herhangi bir tehlike oluşturmadığını açıkladı.