Cezayir: Şarku’l Avsat
Cezayir hükümeti iki gün önce, Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya’nın devlet dairelerinde peçe kullanımının yasaklanmasına ilişkin kararını uygulamaya başladı. Ancak başbakanın aldığı bu karar, Cami İmamları Derneği tarafından büyük tepki ile karşılandı. Öyle ki örtülü olanların çok az bir bölümü peçe kullanırken çoğu kırsal bölgelerdeki belediye merkezlerinde çalışıyor.
Uyahya’nın hükümet dairelerinde peçe kullanımını yasaklanması doğrultusunda verdiği karara gerekçe olarak da peçenin çalışanların görevlerini yerine getirmesini engellemesi gösteriliyor. Başbakan Uyahya’nın verdiği kararda hükümet dairelerindeki çalışanların sürekli olarak kimlik taraması gerektiren güvenlik kurallarına uymakla yükümlü oldukları belirtiliyor.
Başkentin 120 km batısındaki Khemis Miliana Belediye Başkanı, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Hükümet tarafından bize bildirilene göre peçe yasağının arkasında güvenlik kaynaklı bazı sebepler var. Bu özgürlüğü kısıtlayıcı bir uygulama değil” diyerek hiçbir peçeli kadının belediyenin çıkarına olmadığını söyledi. Öte yandan İslamcı milletvekili Mes’ud Amrâvi bu gibi kararların çıkmasından dolayı şaşkın olduğunu belirterek söz konusu kararın İslam dinine açık bir şekilde savaş açmak olduğunu söyledi. Cezayir’de daha önceden peçe kararına benzer bir karar çıkartılmış, kopya çekilme tehlikesi olduğundan dolayı okullardaki kızların resmi sınavlarda başörtüsü takması yasaklanmıştı.
Cami İmamları Derneği Başkanı Celul Hacimi, Cezayir hükümetinin kişisel özgürlükleri kısıtlamaya yönelik hareketlerine bir son ve ermesi gerektiğini çünkü söz konusu adımların duyguların kışkırtılması ve topluma fitne girmesinin önünü açtığını söyledi. Celul, toplumun değerlerine zarar vermesi nedeniyle kadınların kamu kurumlarında açık giyinmesinin yasaklanması çağrısında bulundu.
Milletvekili ve eski Din İşleri Bakanı Danışmanı Adde Felahi, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda hükümetin aldığı peçe kararına destek vererek “ Evet. Peçenin mümkün olan en geniş çapta yasaklanması gerek. Toplumsal olan bu mesele fıkhî açıdan da ihtilaflı. Özellikle de iffet ve namusla alakası olmayan hedeflerle kullanıldığı vakit” ifadelerini kullandı ve “Peçe ne farz, ne vacip ne de dini bir şeydir” dedi.
Bir İslami aktivist ise Adde Felahi’ye verdiği cevapta şuları söyledi:
“Günlük hayatta peçe kişisel bir özgürlüktür. Hiç kimse onun kullanımına karışamaz. Peçe, kadının özgür iradesi ile giydiği diğer elbiseler gibidir. Ancak eğitim, sağlık ile özel veya kamu sektörleri gibi çalışma alanlarında şahsi, dini, toplumsal, fıkhi ve insani kanaatimce peçe giyen kadınların kimliğinin belirlenmesi için peçelerini çıkartmaları ve daha sonra da görevlerini daha iyi bir şekilde yerine getirebilmeleri için peçeyi geri takmamaları gerekir. Çocuğumun yüzünü örten bir kadın öğretmenden ders aldığını düşünemiyorum. Tüm kadınların yüzünü örttüğü doğal bir toplum düşünmemiz mümkün değil.”