Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Cezayir’de yeni hükümete 3 yeni bakan | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, yeni Başbakanın göreve başlamasından 2 gün sonra Sanayi, Ticaret ve Şehircilik bakanlarını değiştirdi.

Sanayi Bakanlığı’na, Mahcub Bidde’nin yerine, 1999-2000 yılları arasında Dışişleri Bakanı, 2010-2015 yılları arasında Sanayi ve Madencilik Bakanı olan ve sonrasında başbakanlık enerji danışmanlığı görevini üstlenen Yusuf Yusufi getirildi. Ticaret Bakanlığı’na, daha önce Buteflika’nın ekonomi danışmanlığını yürüten Ahmed Sasi’nin yerine, 2010-2012 yılları arasında Uyahya hükümetinin Sanayi Bakanlığı görevini yürüten Muhammed bin Muradi getirildi. Şehircilik ve İskân Bakanlığı’na, Yusuf Şurfe’nin yerine, Mostaganem Valisi Abdulvahid Tamir getirildi. Abdulmecid Tebbun’un yerine göreve gelen Ahmed Uyahya başbakanlığındaki yeni hükümetin kalan 24 bakanlığında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Şehircilik ve İskân Bakanlığı, büyük bir nüfus artışı ve konut krizi ile karşı karşıya kalan Cezayir’de kilit nokta olarak nitelendiriliyor. Bakanlık ayrıca Buteflika’nın büyük önem verdiği ve gecikmelide olsa tamamlanmasını istediği Cezayir’deki Büyük Camii projesini de üstlenmiş durumda.

Cezayir Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Muhammed Hunad’ın özellikle bu değişiklikler hakkında Fransa Haber Ajansı’na (AFP) yaptığı açıklamada, salı günü kurulan yeni hükümetin Başbakanı Uyahya’nın daha önce cumhurbaşkanının danışmanı olduğunu belirterek “Başkanın adamları hükümete giriyor” ifadesini kullandı.

Cezayir basını son günlerde, Buteflika’nın, eski Başbakan Abdulmecid Tebbun’a, özellikle son yıllarda birçok ürünün ithalatını kısıtlayan uygulamalarını eleştiren sert mesajlar gönderdiğinden bahsediyordu. Cezayir basınına göre, bu uygulamalar, bazılarının yönetimle güçlü ilişkileri olan işadamlarını oldukça sinirlendirmişti.

Sanayi eski Bakanı Mahcub Bidde, büyük kazançlar sağlamak için kullanılmış araçları ithal edip yeniden boyayarak satışa çıkardıkları gerekçesiyle önemli işadamlarını suçlayarak, Cezayir’deki otomotiv sektöründe bir reform yapacağını vurgulamıştı.

Gözlemciler, Abdulmecid Tebbun’un, “Devlet devlettir, para paradır” diyerek para ile yönetimi ayıracağına dair söz vermesiyle, bazı işadamları ve kıdemli politikacılar arasındaki bağlantıya saldırmasının diyetini ödediğini belirtiyorlar.

Cezayir Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Raşit Telmesani, “Cezayir’de otomotiv sektöründe olduğu gibi her hangi bir şekilde ithalatı kısıtlayacak uygulamalar yapan bakanlar kovuldular” yorumunda bulundu.

Cezayir Vatan Gazetesi dün yaptığı haberde, “Para yönetimine savaş açan bakanlar uzaklaştırıldılar” ifadeleri kullanıldı.