Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Cezayir’den göçmen krizi eleştirilerine red | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İnsan Hakları Komisyonu, Cezayir’deki gözaltı koşullarının ‘aşağılayıcı ve insanlık dışı’ olduğunu söyledi.

Cezayir hükümeti ise Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) ve insan hakları örgütleri tarafından, Suriyeli mültecilerin ülkeden sınır dışı edilmesine dair kendilerine yöneltilen eleştirileri reddetti.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı da, dün yaptığı açıklamada, haftalar boyunca komşu ülkelerle ilişkilerine zarar vermeyi amaçlayan propagandalara maruz kaldıklarını belirtti. Bakanlık, uluslararası hakları ihlal ederek, Cezayir hükümeti hakkında asılsız iddialar ortaya atan bazı sivil toplum kuruluşlarını sert bir dille kınadı. Açıklamada, denetimleri çoğunlukla güvenilir raporlara dayanan OHCHR’nin pozisyonundan söz edilmedi. Açıklamaya göre yürütülen bu propaganda, özellikle Cezayir’in kardeşlik ve dayanışma ilişkileri içinde bulunduğu komşuları Nijer ve Mali’yi hedef alıyor. Uluslararası ve bölgesel insan hakları politikalarından yana olan Cezayir’in, sadece bu alandaki uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalmayıp, vatandaşları ve yabancı uyruklu kişileri her türlü ayrımcılığa karşı koruyan kanunlar çıkardığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cezayir’in her zaman sığınma toprakları olduğu ve ülkelerinde kendini tehdit altında hisseden herkese kucak açıldığı vurgulandı. Ayrıca misafirperverlik ve cömertlik geleneklerine sadık kalınacağı, sömürgecilik döneminde ihlallerle karşı karşıya kalan halkına bağlı olunacağı vurgulandı.

Sınır dışı edilmeler hakkında ise, “Cezayir, diğer tüm ülkelerde de görüldüğü gibi daha önce benzeri görülmemiş bir göç akımı ile karşı karşıya kaldı ve bunları, uluslararası yasa ve yükümlülükleri çerçevesinde ele aldı. Cezayir vatandaşlarının ve yabancı uyrukluların ülke topraklarındaki güvenliğinin sağlanması için önlemler alınmıştır” ifadelerine yer verildi. Alınan tedbirler arasında kaçak göçmenlerin güney sınırına taşınmasının da bulunduğu belirtilen açıklamada, bu tedbirlerin kişisel haklara saygı ve geldikleri ülkelerle koordineli olarak alındığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yasadışı göç için ele alınması gereken çözüm, ülkelerin göç vermesine neden olan temel sorunları, sivil toplum kuruluşları ile koordineli olarak ele almak.

Uluslararası Af Örgütü ve Cezayir’deki ofisinin dolaylı olarak eleştirildiği açıklamada, örgütün ülke ile olan ilişkilerinin daima gergin olduğu ifade edildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Şamdasani, Salı günü Cezayir hükümetine özellikle Sahraaltı Afrika’dan gelen göçmenleri toplu olarak sınır dışı etmemesi için çağrıda bulundu. Şamdasani, rakamların tam olarak tespit edilmesi zor olsa da sınır dışı edilen binlerce insanın olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Uzmanlarından oluşan bir ekibin, Nijer’de yer alan Niamey, Agadez ve Arlit bölgelerini ziyaret ettiğini belirten Şamdasani, son aylarda Cezayir’den sınır dışı edilen 25 göçmenle röportaj yapıldığını ifade etti. Cezayirli yetkililerin sürekli olarak güvenlik devriyeleri düzenlediğini ve Sahraaltı ülkelerinden gelen göçmenlerin hedef alındığını belirten göçmenler, gözaltı koşullarının ‘insanlık dışı’ ve ‘onur kırıcı’ olduğunu söyledi.