Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Cezayirli muhalif Abdulaziz, İslami Kurtuluş Cephesi’nin kurucusunu eleştirdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Cezayir İslami Kurtuluş Cephesi (FİS), eski başkan adayı Beliyd Abdulaziz’in partilerinin kurucusu merhum Şeyh Mahfuz Nahnah’a yönelik suçlamalarda bulunduğunu açıkladı. Abdulaziz’in Şeyh Mahfuz’u Roma’daki Katolik kilisesi Sant’Egidio’da yaptığı ilk görüşmenin ardından 1994 yılında yurtdışında düzenlenen muhalefet toplantılarından geri çekilerek “diktatörlük” ile suçladığı dile getirildi.

Parti tarafından salı günü yapılan ve sert eleştirilere yer verilen toplantıda şu ifadeler kullanıldı:

“Abdulaziz Beliyd’in Şeyh Mahfuz’a saldırmasının ardında gizli bir nefret var. Kendi içinde büyük bir çelişki yaşıyor. Bir yandan Sant’Egidio kilisesinde toplanmanın aslında Şeyh Mahfuz’un fikri olduğunu, yani yurtdışındaki muhalefet partilerini topladığını itiraf ediyor, diğer yandan da toplantıdan çekilmesinin iktidardaki tarafları düzenlemeye yönelik bir adım olduğunu söylüyor. İslami, sağcı ve laik kişi ve partilerin yurtdışında toplanmaları o zamanlar ülkedeki güvenlik koşullarının gergin olmasından kaynaklanıyordu. Cezayir, 1992 yılının başında gerçekleşen ordu müdahalesinin ardından İslami Kurtuluş Cephesi tarafından kazanılan parlamento seçimlerinin sonuçlarını iptal edilmesi için bir şiddet girdabına girdi.”

Roma’daki söz konusu toplantıya, Kurtuluş Cephesi liderleri ve dönemin muhalif oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi genel sekreteri Abdülhamit Mehdi katılmıştı.

Cezayir İslami Kurtuluş Cephesi, Beliyd’in o dönem içinde olduğu Kurtuluş Cephesi partisi içinde gerçekleşen yoğun çatışmalara bahane aramaya çalıştığını savundu. Ayrıca o dönemdeki sorumlulara da yaranmaya çalıştığını ve Şeyh Mahfuz Nahnah’ı zan ve töhmet altında bırakmaya çalıştığını belirtti.

Hâlihazırda Bağımsız Cephe Partisi’nin genel başkanı olan Abdulaziz Beliyd, yerel bir gazeteye verdiği röportajda Nahnah’ın seçim sonuçlarının iptal edilmesi sonucu ortaya çıkan krize yönelik eleştirilerde bulundu.

Roma’da gerçekleşen Sant’Egidio toplantısının güvenlik krizinden çıkış olduğuna işaret ediliyordu. Yetkililer o dönem buna şiddetle karşı çıktı. 2012’de yargı kararı ile Kurtuluş Cephesi’ni dağıtmayı tercih ettiler. Partinin liderleri 1991’de hapis cezası aldı. Ardından Kurtuluş Cephesi’nden radikal silahlı gruplar ortaya çıktı. Hükümete karşı açtıkları savaşta yüz bin kişi hayatını kaybetti.

İslami Kurtuluş Cephesi’nden yapılan açıklamanın devamında Nahnah’ın muhalefeti ve iktidarı ikna etmeye çalıştığı, ona göre çözümün tarafların bir masada diyaloga girmesi ile mümkün olduğunu belirtti. Nahnah’ın sadece bir defa Roma’daki toplantıya katıldığı çünkü muhalefetin çoğunun diyalogu hoş karşılamadığını anladığını kaydetti. “Şeyh Mahfuz Nahnah liderliğindeki Hareket’in vizyonu daha sonra seçim sürecine geri dönmeye evrildi. Ve bunu da gerçekleştirdi” ifadelerine yer verildi.