Uluslararası alanda terör eylemlerin artmasıyla birlikte alanında uzmanlaşmış medya kurumlarına yönelik bir çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştayda radikal örgütlerin anlaşılması ve sosyal medya hesaplarından yayınlanan bilgilerin ayıklanarak doğru haberlerin paylaşılması başlıkları gündemdeydi.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği, İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu ile İngiliz Thomson Vakfı işbirliği ile organize edilen çalıştayda yapılması gerekenlerin neler olduğuna dair yürütülecek bir projenin ana hatları oluşturuldu.
Cidde’deki İİT merkezinde gerçekleştirilen toplantılarda terör olaylarını haberleştiren gazetecilere detaylı bir kılavuz hazırlanması talep edildi.
Ayrıca gazetecilerin ulusal ve uluslararası tüzüklere, sözleşmelere ve kararlara uymasının yanı sıra medyada verilen terör olaylarında adı geçen kişilerin haklarının ihlal ve istismar edilmemesinin önemi vurgulandı
Haberin güvenilirliğinin araştırılması gerekliliği, tarafsızlık ilkesine uyulmasının önemi ve dolaylı yoldan teröristlerin propagandasının yapılmaması gerektiği aktarıldı.
İslam ülkelerinden katılan 20’den fazla gazetecinin katılım gösterdiği toplantının başlıca gündem maddesi ise sosyal medya ağlarıydı. Çalıştayda, terör olaylarıyla ilgili fotoğraf ve haberlerin yayılmasının, teröristlerin ana hedefi olan panik ve korkunun artmasına katkı sağlayacağı kaydedildi.
Katılımcılar, İİT ve ISESCO, taslak projenin yeniden tartışılması için 2018’de ikinci bir çalıştay düzenlenmesini talep etti. Teknik ve hukuki etik başlıklarının nihai ve kapsamlı bir şekilde uygulanmasına yönelik düzenlenecek çalıştayın İstanbul’da yapılmasının İslam ülkelerindeki enformasyon bakanlarına sunulması istendi.