Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD’li mevkidaşı ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Kuzey Kore nükleer sorununun barışçıl yollarla çözümüne ihtiyaç duyduğunu belirtti. Sükûnet çağrısında bulunan Cinping, Kuzey Kore’yle yaşanan gerginliğin yol açacağı sözlü ve fiili çatışmadan sakınılması gerektiğini iletti.
Çin resmi TV kanalları Şi’nin, “Kore Yarımadası’ndaki barışın korunması ve nükleer silahlardan arındırılması; ABD ve Çin’in ortak menfaatine olur” dediğini aktardı. Şi’nin bu açıklamaları, Trump’ın ABD ordusunun hazır ve donanımlı olduğunu, eğer Pyongyang ABD’ye saldırırsa gerçekten pişman olacağını söyleyerek Kuzey Kore’yi uyarmasından sonra geldi. Ulusal güçler endişelerini dile getirirken Pyongyang ise Kore Yarımadası liderliğinde, ABD Başkanı’nı nükleer savaşın eşiğinde olmakla suçladı.
Beyaz Saray yaptığı açıklamada, “Çin ve ABD, Kuzey Kore’nin kışkırtıcı davranışlarını durdurmak için anlaştı, iki ülkenin liderleri Kore Yarımadası’ndan nükleer silahları çıkarma konusunda kararlı” ifadeleri yer aldı.
Trump, bu hafta füze ve nükleer programları sebebiyle ve ABD medyasında Pyongyang’ın minyatür nükleer savaş başlığı üretmeyi başardığının yayınlanmasından sonra Kore’ye karşı sözlü saldırısını iyice yükseltti. Trump, hafta içinde giderek artan söyleminin sonunda cuma günü ‘ABD askeri operasyon için hazır’ ifadesini kullandı.
Trump, cuma günü Guam Eddie Calvo Valisi ile yaptığı telefon görüşmesinde Amerikan Kuvvetleri’nin Guam halkının güvenliği ve selameti için hazır olduğunu söyledi. Bu açıklama Pyongyang’ın Pasisik Okyanusu’nda bulunan yarım adaya doğru füze fırlatma planını ilan etmesine karşılık yapıldı. Japonya medyası, Pyongyang’ın Guam topraklarına doğru balistik füze fırlatacağı tehdidinden sonra, Tokyo’nun patriot füze sistemini konuşlandırdığını söyledi.
Gerginliği körükleyecek başka bir gelişme de, savunma işlerinde uzman Josept Bermudez’in uydu görüntüsünden alınmış Kuzey Kore’nin balistik füzeleri deniz altından fırlatarak test etmek istemesini görüntüleyen resimleri yayınlaması oldu.
Pyongyang’ın en büyük dostu ve en büyük ticari ortağı olan Çin, sözlü tartışmanın tırmanması karşısındaki endişesini açıkladı. Hükümet gazetesi, Pyongyang’ın ABD’ye karşı ilk darbeyi yöneltmesi durumunda Pekin’in tarafsız kalması gerektiğini belirtti.
Çin Dışişleri Bakanlığı’na göre Trump, telefon bağlantısında Şi’ye Kore Yarımadası’nda nükleer meselede Çin’in rolünü sordu. Trump’ın bu yılın sonlarında Çin’i ziyaret etmesi de bekleniyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kore’nin ABD ile beraber krizden sorumlu olduğunu belirtti. Londra’nın diplomasi çözümden yana olduğunu vurguladı. Twitter yoluyla yaptığı açıklamada: “Bu sorunun sebebi Kuzey Kore hükümetidir. Sorunu çözmek de ona düşer. Uluslararası toplum Kuzey Kore’nin saldırgan tutumlarını durdurmak için birleşsin” dedi.
BM Güvenllik Konseyi, bir hafta önce nükleer ve füze programları sebebiyle Pyongyang üzerine yıllığı bir milyar dolara mal olacak yeni yaptırımları oybirliğiyle uyguladı.
Seul ve Washington bu ayın 21’inde ortak askeri tatbikatları başlattığında yarımadadaki gerginliğin daha da yükselmesi bekleniyor. ABD Savunma Bakanı Jim Mathis, Kore ile yapılacak herhangi bir savaşın felaket olacağını vurgulayarak gerginliği düşürmeye çalıştı. Diplomasinin öncelik olması gerektiğini vurguladı.