Hong Kong Üniversitesi Medya Araştırmaları alanında yürütülen bir araştırma projesi olan “ China Media Project” projesi Genel Müdürü David Pandorsky, Çin yönetiminin ilk dönemlerde iletişim ve internet teknolojisinin ilerlemesinden korktuğunu ancak bugün söz konusu teknolojiyi; toplumu ve siyaseti kontrol altına almaya yarayan ve kesinlikle vazgeçilemez olan bir araç olarak gördüğünü söyledi.
Şi Cinping yönetimindeki Çin; yapay zekâ, yüz tanıma ve bilgi teknolojisinin kullanılmasında büyük bir atılım gerçekleştirmeyi başarırken bu gelişme sonucunda, iktidarda olan Komünist Partisi’nin menfaatlerine zarar verebilecek herhangi bir hareketi internet veya dış dünyada olsun fark etmez takip edip yok edebilecek. Bu adım, Çin’in muhalifler üzerinde daha büyük bir baskı oluşturacak gelişmiş gözetleme sistemi için çalıştığı konusundaki endişeleri artırdı.
Reuters’in Pekin’den gelen raporunda zikrettiğine göre Çin, emniyet teknolojisine yönelik birçok tersane kullanırken bu, özel hayatın gizliliğini ihlal etmesi sebebiyle sivil hakları savunucularının şüphelerini artırıyor. Hukukçuları en çok kaygılandıran konu ise, içinde avukatlar ve sanatçılar gibi toplumdaki bazı kesimlerden birçok kişinin bulunabileceği kara listeler. Bu kara listede hayır kurum çalışanları, siyasi muhalifler, gazeteciler ve hukukçulardan birçok kişi de bulunabilir.
Çin Ulusal Halk Kongresi Merkezi Büyük Halk Salonu’na girmek isteyen delege ve ziyaretçiler yüz tanıma cihazlarından geçmek zorunda. Siyasi istişare konferans toplantısına katılmaya gelen Ulusal Halk Kongresi İstişare heyeti üyelerinin de söz konusu yüz tanıma kontrolünden geçme zorunluluğu bulunuyor.
Çin Devleti’ne ait “Science and Technology Daily” gazetesinde yayınlanan bir haberde “Emniyet, meclisteki iki oturumda da internet üzerindeki modern ‘Kara Teknoloji’den yararlandı” ifadesi geçerken söz konusu haberde, gelecekteki kontrol ve gözetleme araçları ile ilgili yayınlar yapan Çin karikatür dergilerinde kullanılan ifadeler kullanıldı. Yine haberde “Şüphelilerin veri tabanına bağlı ‘Sky Net’ adlı bir sistem kullanılarak yüz fotoğrafı çekilmesi, tahlil edilmesi ve karşılaştırma yapılması için kameralar yenilendi” denildi. Gazetede ‘Minority Report(Azınlık Raporu)’adlı bilim kurgu filminin hikâyesinin günlük hayatın bir parçası haline geldiği ifade edilirken söz konusu filmde Tom Cruise’nin oynadığı, suçların işlenmeden önce bile bilindiği ve suçluların yakalandığı gelecekteki bir toplumdan bahsettiğine işaret edildi.
Yeni teknolojide; kalabalıkları kontrol etmek için polis görevi yapan robotlar, sınırların gözetimi için insansız hava araçları, internet üzerindeki herhangi bir düşmanca hareketin engellenmesine yönelik yapay zekâ sistemleri bulunuyor. Bunun yanında söz konusu teknolojide, panoramik fotoğraf çeken kamera bağlanmış polis köpekleri ve akıllı telefonlar üzerindeki verileri okuyan tarayıcılar da bulunuyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) yayınlanan raporda Çin’in, ses tanıma özelliğinin geliştirmek için yürüttüğü ses veri tabanı çalışmalarında ilerleme kaydettiği ifade edildi. Çin Ulusal Kongresi’nin toplantılarına katılanların çoğu; ülkenin güvenliğin güçlendirilmesi için teknoloji kullanılmasının olumlu olduğunu ve özel hayatın gizliliği ile ilgili endişelerin çoğundan daha ağır bastığını söyledi.