Popüler sosyal medya ağı WeChat, Çin’in ilk resmi sanal kimlik sistemi olacak. Ülkenin en büyük şehirlerinden biri olan Guangzhou yetkilileri, WeChat uygulamasına sahip bir telefonları olduğu sürece bölge sakinlerinin kimlik kartlarını evde unuttuklarında büyük bir sorun yaşamayacaklarını duyurdu.
Uygulama pilot uygulaması geçtiğimiz hafta, Çin’in Guangzhou Eyaleti’nde başladı. Gelecek yılda Çin’in tamamında piyasaya çıkması bekleniyor. Vatandaşların yüz tanıma teknolojisi ile kimliklerini doğrulamasına izin veren ‘WeChat kimlik kartı’ kimlik kartı yerine kullanılacak.
Dijital kimlik kartları, devlet tarafından verilen kimlik kartları gibi çalışacak ve sohbet uygulamasını kullanarak kimliği doğrulanan kişi, tüm hizmetlere erişebilecek.
Yeni teknolojiyi kullanmak isteyenler, kimlik kartlarının dijital bir kopyasına erişmek için yüz tanıma işlevi aracılığıyla devlet ağına giriş yapacaklar. Vatandaşlar daha sonra konaklama, uçuş gibi kişisel bir kimlik kartı gerektiren diğer işlemler için telefonlarından ‘ağ kartını’ görüntüleyebilecek.
WeChat ilk yıllarda Whatsapp’a benzer bir işleve sahipti
Çin’de geliştirilen WeChat, ABD’li WhatsApp uygulamasına benziyor. 1 milyar 41 milyon nüfusa sahip Çin’de, WeChat yaklaşık 980 milyon kullanıcı sayısına sahip.
Uygulamanın sahibi, Çin’in 500 milyar dolar piyasa değeri ile Asya’nın en büyük teknoloji şirketi haline gelen Tencent şirketi.
Sanal kimlik, WeChat’ın sahibi Tencent şirketi ve Kamu Güvenliği Bakanlığı’yla birlikte geliştirildi.
Uygulama aynı zamanda, ‘ChatPay’ adı verilen, Çinliler arasında popüler olan bir mobil para transferi hizmeti de sağlıyor.
Pilot uygulama başarılı olursa yeni sanal kimlik kartı gelecek ay ülke çapında kullanılmaya başlanacak. Deneme 25 Aralık’ta başladı ve 1 gün içinde 30 binden fazla kişi WeChat kimlik kartlarını almak için kaydoldu.
Guangshui Eyaletindeki Kamu Güvenliği Bürosundan konuşan bir yetkili, insan unsurunu kullanarak kimlik doğrulaması yapılırken hata oranının % 15 civarında olduğunu, fakat yeni teknolojiyi kullanarak bireysel kimlik belgelerinin doğruluğunda hata oranının yüzde 1’den fazla olmayacağını belirtti.
Kimlik hırsızlığını azaltacak
Yetkili, kullanıcının kimlik kartına ulaşmasına ancak yüz tanıma sistemiyle izin vereceği için, yazılımın ülkede önemli bir sorun haline gelen kimlik hırsızlığının azaltmasının da beklendiğini vurguladı.