Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çin lideri Şi özel temsilcisini Kuzey Kore’ye gönderdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kuzey Kore’ye karşı müttefik toplamak için gerçekleştirdiği Asya turunun ardından, Çin’in Kuzey Kore Özel Temsilcisi, Pyongyang’ı ziyaret etti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kuzey Kore Özel Temsilcisi Song Taw’dan, Pyongyang yönetimine, iktidardaki Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) son düzenlediği kongre hakkında bilgi vermesini istedi. Cinping, geçtiğimiz ekim ayında düzenlenen ÇKP kongresinden, yeniden 5 yıllığına Genel Başkan seçilmişti. Taw’ın Pyongyang ziyaretinde Kuzey Kore’nin nükleer silah programının da görüşüleceği tahmin ediliyor.

Kuzey Kore Resmi Haber Ajansı’nda, bugün yer alan haberde, Taw’ın, Kuzey Kore lideri Kim Jong’un yakın yardımcılarından Chi Ryung Hai ile bir araya geldiği bilgisi verildi.

Haberde, Çin Özel Temsilcisi’nin, Kuzey Kore tarafına, Pekin’in iki ülke arasındaki geleneksel iyi ilişkileri, geliştirmek istediğini aktardığı ifade edildi.

Ziyaret, Trump’ın Asya turundan sonra başladı

Çin Özel Temsilcisi Taw’ın Kuzey Kore ziyareti, ABD Başkanı Trump’ın Asya turunun hemen ardından gerçekleşti. Trump, Asya turu kapsamında, Çin Devlet Başkanı Cinping ile de görüşmüştü.

Ziyaret, aynı zamanda, bir yılı aşkın süredir Çin tarafından Pyongyang’a gerçekleştirilen ilk resmi ziyaret özelliğini taşıyor. Buna rağmen Çin, Kuzey Kore ile en yakın diplomatik ilişkilere sahip ülke olarak biliniyor.

ABD ve Kuzey Kore arasında gerginliğin giderek arttığı dönemde, Çin yönetimi, Kuzey Kore’e karşı uygulanan bazı yaptırımlara destek vererek, Pyongyang yönetimine bazı ekonomik kısıtlamalar getirmişti.

Washington yönetimi, Çin’den, Kuzey Kore’nin nükleer silah programını durdurması için bu ülke üzerindeki nüfuzunu kullanmasını istemişti.

Pekin Üniversitesi Dış Siyaset Profesörü Wang Zwang, konuya ilişkin olarak, AFP’ye yaptığı değerlendirmede, Pyongyang’a ziyaret gerçekleştiren Çin heyetinin Kuzey Kore yönetimine, Trump ve Cinping arasında gerçekleştirilen son görüşmede alınan kararlara dair bilgi verecek.

Zwang, “Çin yönetimi şuanda aktif bir diplomasi yürütüyor. Taw’ın ziyaretinin hedefi, Pyongyang yönetimini barışçıl çözüme dönmeye ikna etmeyi hedefliyor” dedi.

Pekin’in çözüm önerisi diplomasi

Pekin yönetimi, Kuzey Kore rejiminin yıkılması halinde mülteci akımına uğramaktan ve Güney Kore’de konuşlanan ABD askeri gücüyle arasındaki tek bölgenin pasif hale gelmesinden çekiniyor.

Kuzey Kore’nin balistik füze denemelerini kınayan Pekin yönetimi, Kuzey Kore’deki nükleer silah programından kaynaklanan krizin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguluyor. Pekin, bu kapsamda durdurulan siyasi müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısı yapıyor.