Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çin, Suriye’deki çatışmasızlık bölgeleri konusunda uyarıdı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Çin, Suriye’deki çatışmasızlık alanlarının ‘Suriye topraklarının bölünmesi için düzenlemeler’ olduğunu dile getirip, garantör ülkelerden bunu önlemesi için çalışma talebinde bulundu.

Çin’in Suriye Sorunu Özel Elçisi Xie Xiaoyan, yakın zamanda Suriye’de düzenlenen çatışmasızlık alanlarının, Suriye’yi bir devlet olarak bölmek için yapılan düzenlemeler olduğundan endişe duyduğu ifade ederek, “Buna dikkat etmeli ve böyle bir şeyin olmasını önlemek için tüm ülkeleri uyarmalıyız” şeklinde konuştu.

“Suudi Arabistan, Çin’in stratejik bir ortağı”

Suudi Arabistan’ı ziyaret eden Xie Xiaoyan, ülkesinin Suudi Krallığı ile olan ilişkisini şu ifadelerle açıkladı, “Suudi Arabistan, Çin’in stratejik bir ortağı. İki ülkenin halkına hizmet etmek için hızla gelişen mükemmel ilişkilere sahibiz. Çin’i ziyaret eden Kral Selman ile en üst düzeyde ilişkilere sahibiz. Bu nedenle bölgesel konularda Suudi Arabistan ile istişarede bulunmalıyız. Bu yüzden ikinci kez Riyad’dayız. Suriye dosyasında mükemmel koordinasyona sahibiz. Suudi Arabistan, Suriye’ye istikrar getirme ve Suriyeliler için daha iyi bir gelecek elde etme arzularına sahipler.”

Şarku’l Avsat’ın, Çin’in IKBY bağımsızlık referandumu konusundaki tutumuyla ilgili olarak sorduğu soruya, bu konunun kendi yetki alanında olmadığını kaydeden Xiaoyan, “Gelişmeler ne olursa olsun atılan adımlar Irak topraklarının bütünlüğünü ve birliğini sağlamalıdır. Kişisel görüşüm, herhangi bir ülkenin bölünmesini görmek istemiyorum” şeklinde yanıtladı.

Çin Özel Elçisi, Riyad’daki Çin Büyükelçiliği’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında, dış güçlerin Suriye’nin iç meselelerine karışmaması gerektiğine vurgu yaptı.

“Yabancı güçler Suriyelilere çözüm getiremez”

Xiaoyan, Hizbullah’ın Suriye’deki çatışmalara karışması ile ilgili gelen bir soruya, “Bence, tüm etnik köken ve milliyetten oluşan Suriyelilerin çıkarlarına mezhepçilikten uzak çözümler bulmak için, Suriyelilerin sorunlar karşısında kendi kararlarını vermeleri gerekir. Sonuç olarak, yabancı güçler Suriyelilere çözüm getiremez, Suriyeliler kendi ülkelerinin kaderini belirleyecektir” yanıtını verdi.

Esad’ın geleceğine Suriyeliler karar vermeli

Beşar Esad’ın geleceğine dair gelen bir soruya, şu anda önceliklerinin bu olmadığını söyleyen Özel Elçi, “Esad’ın geleceği, bizim odak noktamız ya da çıkarımız değil. Çünkü, Suriye’nin ve kendilerinin kaderlerine ve geleceklerine karar verecek olan biz değiliz. Buna Suriyeliler tek başına karar verir” açıklamasında bulundu.

Suriye’de altı yıldır süren krizin ekonomi, kültür ve topluma büyük zarar verdiğini belirten, Xiaoyan, “Bu gerçek bir trajedi. 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci krizine neden oldu. Fakat büyük resme bakınca, Suriye’deki İranlıları, Hizbullah’ı, diğer yabancı milisleri, ayrıca Amerikalılar, Ruslar ve Türkleri görüyoruz. Bu talihsizlik. Bence kriz yok olsaydı bütün bunları göremezdik. Şimdi tüm bu karmaşıklığın neticesinde DEAŞ ve Heyetu Tahriru’ş Şam (Nusra) gibi terörist gruplardan gelen tehditle karşı karşıyayız. Bu nedenle DEAŞ ile mücadelenin devam ettirilmesi gerektiğini vurguluyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Suriye’nin bölünmemesi için çaba gösterilmeli”

Suriye’de önemli değişikliklerin olduğunu söyleyen elçi sözlerini şöyle sürdürdü, “Birincisi Suriye’de çatışmasızlık alanların kurulması. Bu iyi bir gösterge ama bazı düzenlemelerin Suriye’nin bölünmesine neden olacağından endişe duyuyoruz. Bunu görüp, dikkatli olmak zorundayız. Her ülkenin bunu önlemek için bir şeyler yapması gerekir.”

Xiaoyan sözlerini şöyle sürdürdü, “İkincisi, Suriye’deki terörle mücadele önemli ilerlemelerle devam ediyor. Rakka ve Deyr-i Zor’da terörist gruplara karşı mücadelede hızla ilerliyor. Bazıları, Rakka’daki savaşın üç ay içinde sona ermesini bekliyor. Uluslararası koalisyonun terörizm karşısında zafer kazanacağını umuyoruz. Bazı hükümetlerin Suriye konusundaki tutumlarında birtakım değişiklikler olduğunu gördük. Tüm bunların siyasi süreci ilerletmek için katkıda bulunacağını umuyoruz. Sonunda tüm tarafların çıkarlarını dikkate alarak, Suriye’ye barış ve istikrar diyalog yoluyla gelir”

Çin’in Suriye Özel Elçisi, ülkesinin krizin başlangıcından bu yana özellikle insani yardım ve sağlık hizmetlerinde Suriye’yi desteklediğinin altını çizerek, “Çin, son 6 yılda sadece Suriye’de ve, komşu ülkeler Ürdün, Türkiye ve Lübnan’da buluna mültecilere, gıda ve maddi yardım yaptık. Taahhütlerimizi yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.