Dünyanın yörüngesinde her 90 dakikada 28 bin 163 kilometre hızla dönen Çin uydusunun Tiangong-1’in bu hafta sonu dünyaya düşmesi bekleniyor. 19 tonluk uydunun 43 derece güney ve 43 derece kuzey enlemleri arasına düşeceği tahmin ediliyor. Uzmanlar atmosfere giren uydunun büyük bir kısmının yanacağını açıkladı.
Çin yönetimi, 2013’te görev süresini tamamlayan Tiangong-1 (Cennet Sarayı) adlı uzay istasyonunun kontrolden çıktığını 2016’da Birleşmiş Milletler’e bildirmişti. Uzmanlar görev süresi biten Tiangong-1’in yanan bir meteora dönüştükten sonra yeryüzüne düşeceğini açıkladı.
Avrupa Uzay Ajansı’nın son tahminlerine göre Tiangong-1, 31 Mart-2 Nisan tarihleri arasındaki bir zaman diliminde düşecek.
Her ne kadar uzmanlar enkazın yerleşim yerleri üzerine düşme ihtimalinin çok az olduğunu belirtse de bazı parçaların sağlam kalması ve hidrazin maddesi içermesi ihtimaline karşılık düşen parçalara dokunulmaması ve en az 20 metre uzak durulması gerektiğini belirtti.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), dünya etrafında dönen yaklaşık 170 milyon uzay enkazının bulunduğunu tahmin ediyor. Bunların 290 bini 1 metreden daha büyük.
Ajansa göre bu küçük parçalar dünyaya zarar veremez ve yeryüzüne ulaşmadan önce küçük parçalara ayrılır. Uzmanlar, bu parçaların yörünge çevresindeki uzay araçlarına çarpması durumda zarar verebileceğini belirtiyor.