Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çin’de Müslümanlara yönelik tutuklamalar artıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Pekin yönetiminin Müslümanlara yönelik baskısı sürüyor. Çin operasyonlara gerekçe olarak güvenlik ihlallerini gösterse de yayınlanan son raporlar güvenlik güçlerinin şiddetinin arttığını ortaya koyuyor.

AFP’de yer alan habere göre Çin hükümetinin Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde güvenlik operasyonlarını artırması sonucunda ülkenin batısındaki Şiangyang’da geçen yıl tutuklanan Müslümanların sayısı yüzde 730 oranında arttı.

İktidardaki Komünist Parti, Şiangyang’da “ayrılıkçı ve radikal İslamcıların” sebep olduğu tehditlerin artması nedeniyle güvenlik operasyonlarının yoğunlaştırıldığını iddia ederken bölgede yaşayan Müslümanlar hükümeti kendilerine yönelik şiddet uygulamakla suçluyor.

Çin İnsan Hakları Savunucuları adlı örgütün hükümet kaynaklarına dayandırarak yayınladığı verilerine göre 2017 yılında bölgede228 bin Müslüman tutuklandı. Örgüt, Şiangyang’da yaşayanların Çin’in 1,4 milyar olan toplam nüfusunun yüzde 1,5’ini oluşturmasına rağmen söz konusu eyaletteki tutuklama oranının ülke genelindeki tutuklamaların yüzde 21’ine denk geldiğine dikkat çekti.

Şarku’l Avsat’ın ulaştığı söz konusu raporda şu ifadeler yer aldı:

“Hükümet kaynakları her ne kadar verilerini Han Hanedanlığı mensuplarına göre açıklasa da bölgede uygulanan ihlaller nüfusun çoğunluğunu oluşturan Müslümanları hedef alıyor.”

Şiangyang’da 2016 yılında Müslümanlara yönelik tutuklamalar yüzde 20 oranında azalsa da rapora göre 2017 yılında bu tutuklamaların oranı 2017 yılında önceki yıla göre yüzde 422 arttı. Bu süreçte, suçlananların yüzde 99,9’u cezaya çarptırıldığı ve hemen hemen her gözaltının tutuklamayla sonuçlandığı belirtiliyor.

AFP’ye göre, Çin’in eski hanedanlıklarından Han Hanedanlığı’nın nüfusun yüzde 22’sini oluşturduğu Şiangyang’da farklı dini gruplara baskı uygulanıyor.

Çin yönetimine göre ise Şiangyang’da yürütülen güvenlik politikası 3 tehditle mücadeleyi hedefliyor. Bu tehditler ayrılıkçılık, radikal din örgütleri ve terör. Baskılara karşı artan tepkiler, 2009 yılında Uygur bölgesinin başkenti Urumçi’de yaşanan protestolarla kendini göstermişti. 2009 yılındaki olaylardan sonra Uygur ismi patlamalar, bıçaklı saldırılar ve onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarıyla anılır oldu. Urumçi’de hükümetin uygulamalarını protesto eden yerel halk ile polis arasında yaşanan çatışmalarda yüzlerce kişi ölmüştü.

Pekin yönetiminin geçen Orta Asya ülkeleriyle ticari ilişkilerin güçlendirilmesi önündeki kararı, tamamen güvenlik çerçevesinde olması nedeniyle Müslümanlar için dramatik sonuçlar doğuruyor.

Şiangyang’daki yönetim geçen mart ayında dini uygulamalara sınırlamalar getirerek sakal uzatılmasını, peçe takılmasını ve dini metaryeller dağıtılmasını yasakladı. Bununla birlikte, Arapça şarkılar ve resmi onay almayan Kur-an’ı Kerimler de yasaklandı.

Pekin hükümeti de 2017 yılında Şiangyang’daki güvenlik faaliyetlerine 58 milyar yuan (yaklaşık 9 milyar dolar) bütçe ayırdı.