Sayıları giderek artmakta olan birçok Çinli, taksi ücretini, eğitim borçlarını ve hatta sebze alırken bile ödeme için cep telefonlarını kullanıyorlar. O kadar ki kağıt parayı icat eden ülke ondan vazgeçmekte ilk olması bile mümkün.
Pekin’de açık havada kurulan pazarların birinde Yang Kjankian, ödeme yapmak için cep telefonuyla barkot taraması yapıyor ve saniyeler içinde alım işlemi gerçekleşip armut, patates ve karpuz ile dolu paketlerle oradan ayrılıyor.
Kjankian, “yanımda nakit var ancak paketleri taşırken çıkarması hiç de kolay değil” dedi.
Büyük şehirlerde telefon vasıtasıyla ödeme yapma hızlıca yayıldı. İResearch araştırma ofisine göre yalnızca geçen sene telefon vasıtasıyla alışverişlerin değeri üç kat artarak yaklaşık 5 trilyon euroya ulaştı.
Çin’deki bu yükseliş, tüketicilerin yavaş yavaş geleneksel alışveriş noktalarından uzaklaştığı gösteriyor. Yemek isterken veya seyahat bileti satın alırken evden ya da ofisten çıkmadan birkaç dakika içerisinde ödemelerini gerçekleştirebiliyorlar.
Pazar Araştırma Ofisi, ‘China Market Research Group’ müdürü Ben Cavender şöyle diyor, “Önümüzdeki on sene içerisinde Çin’in, nakit paraya ihtiyaç duymayan devletlerin ilki ya da ilk devletlerden biri olması gerçekten mümkün. Çin’de elektronik ödemeli pazar, ABD’deki benzerlerinden 40-50 kat daha büyük.”
Çin’de elektronik ödemenin iki devi, yüz milyonlarca kullanıcıyı bölüşüyor. Bunlar Alibaba grubuna bağlı Ant Financial şirketinin bir kolu olan Alipay ve Çin’de güçlü bir şekilde hazır olan WeChat’in kısa mesaj hizmetine bağlı WeChatPay’dir.
Elektronik ödeme kesin bir şekilde daha ucuz, o kadar ki bazı lokantalar kağıt para kabul etmiyorlar. Birçok taksi, seyyar satıcı ve kuaför salonlarında işlemlerini tamamlamaları için müşteriler tarafından tarama yapmaya uygun barkot simgesi (code QR) bulabilirsiniz.
Birleşmiş Milletlerin, özellikle fakir devletlerde elektronik ödemeye geçmede yardım için kendisini desteklediği Peter Zan Cash, Çin’de kağıt paranın ödemelerdeki payının 2010’da yüzde 61’den 2020’de yüzde 30 azalmasını bekliyor.
Her ne kadar milenyumun ilk on yılında yaygınlaşmaya başlamış olsa bile Çinliler kredi kartı yerine daha hızlı olarak telefon vasıtasıyla ödemeyi tercih ediyorlar.
Ancak yaşça büyük olanlar, cep telefonunu kullanma konusunda tereddütlü olmaya devam ediyor. 60 yaşındaki seyyar satıcı şöyle diyor, “Kağıt paralar daha kolaydır, çünkü yaşımın ilerlemesi nedeniyle gözlerim giderek zayıflıyor.” Fakat o, müşterileri nakit taşımadığı için bazen elektronik ödemeleri kabul etmek zorunda kalıyor.
Başarılarından sonra, Alibaba ve Tencent dünyadaki Çinli turistlerin pazarını hedefleyerek dışarıya odaklanmaya başladı. Tencent, Avrupa’da WeChat Pay’in kullanımı için temmuz ayı başında Alman Wirecard şirketiyle bir anlaşma yaptı ki Alibaba ondan önce zaten Avrupa pazarındaydı.
Ancak telefon vasıtasıyla yapılan işlemlerin güvenliği endişe verici. Bazıları, kullanıcıların bilgilerini ve banka mevduatlarını çalmak için barkot sahtekarlığına başladı. Ve Peter Zan Cash bu konuyla ilgili şöyle diyor, “Mali hizmetlerin kullanım ve tüketimini teşvik eden yetkililer, yenilik ve yasama arasında bir çözüm için çalışmalıdır.”