Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Cubeyr: AB, Katar’ın politikalarını değiştirmenin önemini anlıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bölgeyi çevreleyen büyük sorunlarla karşılaştırıldığında, Katar sorununun çok daha küçük olduğunu belirten Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Avrupa’nın, Arap dörtlüsünün (Suudi Arabistan, Mısır, Kuveyt, BAE) Katar’a yönelik tutumunu anlayışla karşıladığını ve Doha’nın terörizmi destekleme politikalarını değiştirme ihtiyacına dikkat çekerek, ülkesinin teröre mali destek sağlayanların kaynaklarını boşaltmak için dünya ülkeleri ile çalıştığını ve mesajının aşırılık ve terörle mücadele eden ülkeleri desteklemek için açık olduğunu ifade etti.

Cubeyr, önceki gün Brüksel’de düzenlenen Egmont Uluslararası İlişkiler Kraliyet Enstitüsü’nde, ‘Suudi Arabistan’ın 2018 ve sonrası dış politika planları’ başlığı altında katılımcıların sorularını yanıtladı. ‘Dört Arap ülkesi ve Katar arasındaki anlaşmazlıkta kaydedilen ilerlemeye’ işaret eden Cubeyr, bu ilerlemenin vurgulanmasının yeterli olmadığını ve daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Konferansın başında bölgedeki genel sorunlara değinen Adil Cubeyr, ardından Suudi Arabistan’daki gelişmelere değindi. Geçtiğimiz perşembe günü Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu üyelerine hitap ettiği konuşmadan alıntılar yapan Cubeyr, terör ve aşırıcılıkla mücadele, Libya, Irak, Suriye ve Yemen’deki meselelerin yanı sıra ülkesinin tutumları da dahil olmak üzere bölgesel zorluklara değindi.

Konuşmasının ardından izleyicilerin sorularını yanıtlayan Cubeyr’e sorulan soruların en dikkat çekenlerinden biri, Belçika Parlamentosu üyesi George Dalman’ın, Brüksel bulunan İslam Merkezi’ndeki büyük camide olanlarla ilgili sorusu oldu. Suudi Arabistan’ın aşırılıklarla ve terörün finansal destekçileri ile mücadele eden ilk ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Cubeyr, caminin Suudi Arabistan’da değil, Belçika’da olduğunu, dolayısıyla Belçika yasalarına tabi olduğunu belirtti. Cubeyr, “Eğer bir hata varsa, Belçika yasaları uygulanır. Hapis cezası da verilebilir. Çünkü aynı şeyi Suudi Arabistan’da yapıyoruz. Yasalarımızı hata yapan herkese uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

“Bölgede Katar sorunundan daha önemli sorunlarımız var”

Konuşmasında Katar konusuna değinen Cubeyr, “Katar sorunu çok küçük, bölgede Katar sorunundan daha önemli sorunlarımız var. Dört ülke ve Katar arasındaki anlaşmazlık dosyasında ilerleme kaydedildi. Ancak bu ilerleme yeterli değil ve daha fazlasına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Brüksel’de bulunan ve AB, BM, Afrika Birliği ve G5 Sahel’in ortaklığında ‘Sahel Yüksek Düzeyli Konferansı’na katılan ve Avrupalı yetkililerle görüşen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı’nın açıklamaları Avrupa Haber İstasyonu ‘Euronews’te yayınlandı.

Cubeyr, Euronews’e verdiği demeçte, “Suudi Arabistan, terör ve aşırılıkla mücadelede önde gelen bir ülkedir. Aynı şekilde, BM içerisinde Uluslararası Terörle Mücadele Merkezi’nin kurulmasına katkıda bulunmuş ve 110 milyon dolar bağış yapmıştır. Suudi Arabistan aynı zamanda 41 ülkenin yer aldığı ve uzun vadeli bir vizyonla kurulan İslam Ülkeleri Terörle Mücadele Koalisyonu’nda bulunuyor. Amacımız, terör destekçiliğini, nefret ve aşırılık yanlısı söylemleri, ülkelerimizin iç işlerine müdahaleleri sonlandırmak. Bu ilkelere inanan tüm ülkeleri, bu vizyonu bizimle birlikte savunmaya çağırıyoruz. Katar’ın politikalarını değiştirerek, uluslararası toplumun bir parçası haline gelmesini umuyoruz. Bu hem Katar’a hem tüm bölgeye hizmet edecektir” şeklinde konuştu.

Bakan Cubeyr, Körfez krizi konusunda Avrupa’nın görüşü hakkındaki bir soruyu yanıtlarken bu sorunun Avrupalılara sorulmasını isteyerek, AB’nin terörle mücadele eden ülkeler konusundaki anlayışını biliyoruz. Katar’ı boykot eden dört ülkenin Katar’ın politikalarını değiştirmeye çalıştığını da anladığını fark ettik. Bunu açıkça ifade etmeyebilirler. Ancak bir anlaşma var ve Katar’ın politikasını değiştirmenin önemli olduğunu anlıyorlar” ifadelerini kullandı.

Cubeyr, Suudi Arabistan’ın terörle ve kaynakları ile mücadelede bir Arap stratejisi olup olmadığı konusunda gelen bir soruyu, “BM Terörizmle Mücadele Küresel Forumu’nun kurulmasına katkıda bulunan ve 110 milyon dolar bağış yapan Suudi Arabistan, 41 ülkenin yer aldığı ve uzun vadeli bir vizyonla kurulan İslam Ülkeleri Terörle Mücadele Koalisyonu’nu kurdu. Aşırı fikirler ile mücadele için bir ılımlılık merkezi kuran Suudi Arabistan terörün mali kaynaklarını boşaltmak için dünyanın çeşitli ülkeleriyle birlikte çalışıyor ve Sahel ülkelerindeki ortak askeri güçleri destekliyor” şeklinde yanıtladı.

Terör ve aşırılıkla tüm gücümüzle mücadele etmek, aşırılık ve terörle mücadelede diğer ülkelere destek vermek konusunda Suudi Arabistan’ın mesajının açık olduğunu ifade eden Cubeyr, “Bildiğiniz gibi Suudi Arabistan, Suriye ve Irak’ta DEAŞ ile mücadele için kurulan, uluslararası koalisyonun kuruculuğunu üstlenen ülkelerden biri. Suudi güçleri terörle mücadeledeki askeri operasyonlara katılmışlardır” şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan’daki kalkınma ile ilgili bir soruyu ise Cubeyr, “Suudi Arabistan petrole bağımlılığın azaltılması ile ekonominin çeşitlendirilmesine, kamu sektörü performansını artırmak için ve ek alanların açılması için gençlere ve kadınlara iş imkanları verilmesine, iç ve dış yatırım olanakları için fırsatlar sunulmasına dayanan iddialı bir vizyon olan Vizyon 2030’u öne sürdü. Büyük beğeni toplayan bu iddialı vizyonun ve politikasının takip edildiğine inanıyorum. Son iki yıldır gerçekleşen uygulananlardan memnunum. Avrupa ülkeleri, Suudi Arabistan’daki bu değişiklikleri kuvvetle desteklemekte ve bunun Suudi Arabistan’a, bölgeye ve dünyaya hizmet ettiğine inanmaktadır” şeklinde cevapladı.

Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cuber, dün, Güney Afrika’nın başkenti Pretoria’da Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile başkanlık makamında bir araya geldi. Cubeyr, Kral Selman ve Veliaht Prens’in selamlarını Devlet Başkanı Ramaphosa’ya iletirken, Güney Afrika Devlet Başkanı da Kral Selman ve Veliaht Prens’e selamlarını iletti.

Toplantı sırasında Suudi Arabistan ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler ve her iki ülkenin çıkarları için her alanda gelişmelerini sağlayacak ortak araçlar gözden geçirildi.