Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı es-Sibsi’nin resmi davetlisi olarak Türkiye ekonomisinin lehine olan ticari dengesizlik ve iki ülke arasında yaşanan keskin ekonomik anlaşmazlığın gölgesinde dün sabah Tunus’a geldi.
Erdoğan’ı Tunus Kartaca Havaalanı’nda Tunus Dışişleri Bakanı Hamis Cihinavi, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Lazhar Karouichebbi, Tunus’un Ankara Büyükelçisi Muhammed Faysal bin Mustafa ve çok sayıda Tunuslu yetkilinin yanı sıra Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan ile Tunus’ta bulunan Türk diplomatlar karşıladı.
Kartaca Sarayı’nda düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Sibsi, “Tunus’ta tek bir bayrağımız var, ne iki, ne üç ne de Rabia” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘rabia’ işaretine gönderme yapması ise tartışmalara neden oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında Türkiye’nin Tunus ile ticaret açığını azaltmaya hazır olduğunu vurguladı.Erdoğan, Türkiye’nin Tunus zeytinyağını ithalatını artırmaya hazır olduğunu söyledi. Ayrıca Türk hükümetinin Tunus ile turizm alanındaki işbirliğini ilerletmeye yönelik gerekli çalışmaları tamamlandığını da sözlerine ekleyen Erdoğan, Tunus’a iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmek üzere 150 yatırımcı ile birlikte geldiğini, Türkiye’nin Tunus’un daha iyi seviyede olmasını istediğini vurguladı.
Ziyaret sebebiyle Tunus Cumhurbaşkanı tarafından verilen öğle yemeğine davet edilen bazı partiler yemeğe katılmayarak boykot gerçekleştirdiler. El-Mesar Partisi, özür dileyerek verilen resmi öğle yemeğine katılmayacaklarını belirtti. El-Mesar Partisi’nin önde gelen isimlerinden El-Cüneydi Abdulcevad yaptığı açıklamada, kararın alınma gerekçesinin, Türkiye’de aydınlar, sanatçılar, gazeteciler ve akademisyenlerin bireysel ve siyasi özgürlüklerin baskı altına alınması ve basın özgürlüğünün ihlal edilmesi olduğunu söyledi.
Tunus Gazeteciler Ulusal Birliği (SNJT) de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tunus ziyareti öncesi Türkiye’deki tutuklu gazetecilerle dayanışma amacıyla bir protesto düzenledi. Sendika Başkanı Naci el Baguri, SNJT’nin de dahil olduğu Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) 21 Ekim 2016’dan bu yana hapiste bulunan Türk gazetecilerle dayanışma kampanyasına devam etmesinin sağlandığını söyledi.
Sendikadan yapılan açıklamada, Türkiye’nin profesyonel gazeteciler için dünyadaki en büyük hapishaneyi temsil ettiği ve kasım 2017 itibariyle parmaklıklar arkasında 149’dan fazla gazetecinin bulunduğunu belirtildi.
Türkiye – Tunus ticari ilişkileri
Ziyaret kapsamında Tunus-Türkiye Ekonomi Forumu düzenlendi. Tunus İşadamları Derneği ve Türk meslektaşlarının işbirliği ile yapılan foruma iki ülkeden çok sayıda iş adamı ve temsilci katıldı.
Tunus’ta Türk işletmelerin güçlü rekabeti karşısında dayanamayan ve ciddi etkilere sebep olan bir dizi ekonomik faaliyet sonrası 2004’te imzalanan Tunus-Türkiye serbest ticaret anlaşmasının gözden geçirilmesi talebinde bulunması iki ülke arasında ekonomik krize sebep olmuştu.
Konuyla ilgili Şark’ul Avsat’a değerlendirmelerde bulunan Tunuslu ekonomist İzzettin Seydan yaptığı açıklamada, Tunus’ta resmi verilerin Türkiye ile ticarette ciddi bir dengesizliğin olduğunu gösterdiğini, açığın yaklaşık 594 milyon ABD doları olduğunun tahmin edildiğini söyledi. İki ülke arasında yapılan anlaşmanın Tunus’taki ekonomik faaliyetleri doğrudan etkilediğini vurgulayan Seydan, yaklaşık 400 Tunuslu tekstil şirketinin kapılarını kapatmak zorunda kaldığını ve 40 bin sektör çalışanının son yedi yılda işlerini kaybettiğini belirtti.