Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Cumhuriyet Gazetesi davasında tahliye yok | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a muhalif olan “Cumhuriyet” gazetesinin üst düzey yöneticileri ve 17 gazetecinin yargılandığı davanın 2. duruşması Silivri’de yapıldı.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşma, sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. Gazeteci derneklerinden ve sivil toplum örgütlerinden aktivistler, bazıları bir yıldır tutuklu olan gazetecilere destek amacıyla cezaevi önünde bir araya geldi.

Davalı sanıklar arasında gazetenin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu, Türkiye’deki en tanınmış araştırmacı gazetecilerden Ahmet Şık, yazar Kadri Gürsel ve karikatürist Musa Kart var.

İstanbul’daki Çağlayan mahkemesinde geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleşen mahkemede sanıkların ilk duruşması beş gün sürmüştü. Mahkeme heyeti, 28 Temmuz’da gerçekleşen ilk duruşmanın 5. oturumunda tutuklu sanıklar Bülent Utku, Turhan Günay, Önder Çelik, Kemal Güngör, Hakan Karasinir, Musa Kart ve Güray Öz hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verdi.

Ancak mahkeme, gazetenin yönetim kurulu başkanı Akın Atalay, genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Kadri Gürsel,  gazeteci Ahmet Şık ve muhasebeci Emre İper’in serbest bırakılması talebini reddetti.

İstanbul cumhuriyet savcılığı’nın 324 sayfalık iddianamesinde Fethullah Gülen cemaatinin, (hükümetin, 2016 yılının ortasında başarısız darbe girişiminin ardından terör örgütü olarak ilan ettiği hizmet hareketi) etkin bir biçimde Cumhuriyet gazetesini kontrol altına aldığı ve ‘’terörist grupların faaliyetlerini kapsamak için’’ kullandığı bildirildi. Gazete, geçtiğimiz yıllarda Gülen hareketinin, devletin içine sızmasının uyarısı ile ilgili haberler ve raporlar yayınladığı gibi bu suçlamalara da ‘’sahte ve iftira’’ olarak yanıt verdi.

Dava, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü kısıtlıyor ithamıyla Türkiye’ye yönelik yoğun eleştirilere yol açtı. ABD yetkilileri ise başarısız darbe girişiminin ardından ülkede ilan edilen olağanüstü hal gereğince tutuklanan ve neredeyse bir yıl boyunca suçlanmadan gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesi yetkililerini ve gazetecilerini, derhal serbest bırakmaya çağırdı.

KKTC, Ilıcak’ı vatandaşlıktan çıkaracak

Öte yandan ‘’Sabah’’ Gazetesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yetkililerinin, KKTC’deki evini FETÖ’nün Kıbrıs yapılanması tarafından karargah olarak kullandıran gazeteci, yazar Nazlı Ilıcak’ı vatandaşlıktan çıkaracağını söyledi.

Gazeteye göre KKTC yetkilileri, Ilıcak’ın 22 yıl önce satın almış olduğu evin, 15 Temmuzda Türkiye’de darbe girişimi düzenlediğine inanılan Gülen hareketine karargah olarak kullanıldığına inanıyor. Polis ekipleri tarafından yapılan açıklamada, Gülen hareketiyle bağlantılı olduğu iddia edilen çok sayıda Türk polis memurunun, geçen seneki başarısız darbe girişimi sonrasında tamamen terk edilmiş olan evde toplantılar düzenlendiğini belirtti.

Ilıcak’ın ve 17 şüphelinin mahkemesi, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışmak”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya çalışmak” ve “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya çalışmak” suçlamalarıyla yargılanıyor. Duruşmalar sırasında Ilıcak, Gülen hareketiyle herhangi bir bağlantısının olmadığını iddia etti.