Suudi Arabistan geleneksel yemekleri ve milli marşının tınıları… Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz’in ‘Misk el-Hayriyye’ adlı insani yardım kuruluşu tarafından dün öğleden sonra gerçekleştirilen etkinlik, Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu’ndaki (WEF) çok sayıda katılımcıyı bir araya getirdi.
Suudi Arabistan’ın eşsiz lezzetleri arasında gezintiye çıkan konuklar, WEF’in son gününde, merkuk, ceriş ve kursan gibi 24 farklı geleneksel yemeği tattılar.
Geniş çaplı katılım gerçekleştirilen etkinlik, WEF faaliyetlerine katılan politikacılar, işadamları ve medya mensupları tarafından büyük beğeni topladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın konuşmasını dinlemeye hazırlanan katılımcılara, Suudi Arabistan geleneksel ve kültürel tatları, yine çeşitli Suudi müzikleri eşliğinde, geleneksel kıyafetler içerisindeki kadınlar tarafından sunuldu.
Etkinliğe, Suudi Arabistan Washington Büyükelçisi Emir Halid bin Selman bin Abdulaziz de katıldı.
Misk el-Hayriyye Vakfı’nın Twitter hesabından gönderdiği mesajda, Suudi Arabistan Washington Büyükelçisi’nin açıklamalarını paylaştı. Mesajda, “Dünyanın en önemli toplantısında, Suudi Arabistan’ın bu onurlu varlığından memnuniyet duyuyoruz. Veliaht Prensin himayesinde bulunan ve vizyonunu sunan Misk el-Hayriyye Vakfı’nın temsilcisi Suudi Arabistanlı genç neslin, bugün uluslararası forumlarda Suudi Arabistan’ın adını yükseklere taşıyacağından eminiz” ifadeleri yer aldı.
Suudi Arabistan mutfağının sunduğu çeşitli geleneksel yemekler ‘Suudi Arabistan Yolculuğu’nun önemli bir parçasıdır. Yemekler, üç Suudi Şef tarafından dört günde hazırlandı. Riyad’daki otellerden birinde takım liderliği yapan Suudi Şef Dahi el-Atşan Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, kendisi için en büyük mücadelenin eski koşullarından farklı bir mutfakta yemek pişirmenin zorlukları olduğuna dikkat çekerek, “Şefler, vejetaryen ve glutensiz yemekler dahil, sunulan yemek çeşitleri konusunda endişe ediyorlardı. Suudi şefler ve ekip, günlerce WEF’in mutfaklarında çalıştı” ifadelerini kullandı.
Şef Ali Yusuf ise, et hariç tüm malzemelerin Suudi Arabistan’dan getirildiğini belirterek, yemekler, salatalar ve tatlılar için getirilen malzemelerin ağırlığının bir ton 300 kilogram civarında olduğunu aktardı.
Öte yandan, Misk Vakfı, ziyafetten saatlerce önce, ‘İstikrar İçin Değişim: Parçalanmış bir dünya gençleri nasıl şekillendiriyor?’ başlıklı bir sabah oturumu organize etti. Oturuma, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih, The Carlyle Group ortağı ve yöneticisi David Rubenstein, WPP İcra Kurulu Başkanı Sir Martin Sorell, The Boston Consulting Group’tan Leyla Hadid, CNN’den Richard Quest katıldı. Değişim ve gençliğin geldiği noktaya değinilen oturumda, gençlerin güçlenmesi ve onlara teknolojik devrime ayak uydurmaları için destek verilmesi çağrısında bulunuldu.
Bu kültürel etkinlikler, Suudi Arabistan’ın bu yıl Davos’ta faaliyetlerinde güçlü bir şekilde temsil edilmesi ile gerçekleşti. Heyete katılan bakanlar, Davos’ta bulunan iş dünyası ve seçkin politikacılara, Suudi Arabistan’da meyve vermeye başlayan kapsamlı ekonomik, enerji, mali, hukuki ve sosyal reformların yanı sıra Suudi Arabistan 2030 vizyonunu anlattılar.
Heyette, Devlet Bakanı ve Bakanlar Kurulu Üyesi İbrahim el-Assaf, Suudi Arabistan Washington Büyükelçisi Emir Halid bin Selman bin Abdulaziz, Spor Genel Müdür Yardımcısı Rima bint Bender, Müsteşar Prens Faysal bin Ferhan Al Suud, Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid el-Kasabi, Enerji Bakanı Halid el-Falih, Dışişleri Bakanı, Adil el-Cubeyr, Maliye Bakanı Muhammed bin Abdullah el-Cedan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Bakanı Abdullah es-Sevaha, Ulaştırma Bakanı Nebil Bin Muhammed el-Amudi, Planlama ve Ekonomi Bakanı Muhammed et-Tuveyciri, Suudi Arabistan Para Ajansı Başkanı Ahmed el-Halifi, Yatırım Ajansı Başkanı İbrahim el-Amr, Genel Aletleri Ölçme Merkezi Genel Müdürü Hüsamettin Medeni yer aldı. Foruma heyetin yanı sıra büyük Suudi şirketlerin temsilcileri ve çok sayıda iş adamı katıldı.