Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Davos Zirvesi öncesi çevresel riskler ve nükleer çatışmalara karşı uyarı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Davos’ta düzenlenecek olan yıllık toplantı öncesi çeşitli uyarılarda bulundu. WEF, askeri çatışmalar ve iklim değişikliğinin sonuçları da dahil olmak üzere büyük güçler arasındaki siyasi ve ekonomik çatışma tehdidi konusunda oluşabilecek sonuçların altını çizdi.

Küresel Risk Raporu, 2018 yılı için, hava koşulları, olağandışı sıcaklıklar, ekonomik farklılıklar ve siber saldırılar nedeniyle çevresel riskler de dahil olmak üzere birçok önemli tehdidin altını çizdi.

Ancak ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un arasında devam eden gerilim, siyasi endişelerin artmasına ve dünyanın uzun bir aradan sonra nükleer çatışmaya daha yakın hale gelmesine neden oldu.

Trump, İsviçre’de her yıl düzenlenen Davos toplantılarının son gününde bir konuşma yapacak. 23-26 Ocak tarihleri arasında yapılacak olan toplantılara 70 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra ünlü isimler, şirket CEO’ları ve önde gelen bankacıların katılması bekleniyor.

İş adamları, akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapılan araştırma, 2018 yılında büyük güçler arasındaki siyasi veya ekonomik çekişmelerin yüzde 93 daha da kötüleşeceğini ortaya çıkardı. Bu oranın yüzde 40’ı bu risklerin keskin bir şekilde arttığı görüşünü de taşıyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 79’u devletlerarasında askeri bir çatışma riski bulunduğunun altını çizdi. Rapor, Kore Yarımadası’nda çıkan çatışma tehdidinin yanı sıra, Ortadoğu’da yeni askeri çatışmalar riski konusunda uyarılarda bulundu.

Raporda, dünyada ‘karizmatik güçlü adam politikası’nda bir artış olduğu kaydedildi. Paylaşılan bilgilerde siyasi, ekonomik ve çevresel risklerin kurallara bağlı çok taraflılığa verilen desteğin azalmasıyla risklerin daha da derinleştiği belirtildi.

Raporda, Trump’ın Paris iklim anlaşmasından ve Trans Pasifik Ticaret Anlaşması’ndan çekilme kararına ve ABD’yi İran nükleer anlaşmasından ayırma tehdidine de yer verildi.

Raporun hazırlanmasına katkıda bulunan Marsh Küresel Risk Danışmanlık Kurumu Sorumlusu John Drizik, “Burada uğraştığımız riskler çok taraflı çözümler gerektiriyor fakat biz ters yönde ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

Siyasi kaygılar giderek artarken, 2018 yılında en büyük endişe, sert hava koşulları. Aşırı iklim olayları, Atlantik fırtınalarının sık sık yaşandığı bir yılın ardından en büyük risk konusu olarak görülen hava olayları büyük endişelere neden oldu.

Küresel büyüme normalleşince ekonomik kaygılar hızla düştü. Ancak raporda, birçok ülkede gelir eşitsizliği ‘yıkıcı bir sorun’ olarak nitelendirildi ve yüksek borç seviyeleri, düşük tasarruf oranları ve yetersiz emekli maaşları nedeniyle ekonomik ortam konusunda memnuniyetle karşılamama uyarısında bulunuldu.

Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu ve CEO’su Klaus Schwab, “Artan ekonomik toparlanma, bize küresel kurumları, toplumları ve çevreyi zayıflatan hataları iyileştirmek için bir fırsat veriyor” dedi.

Ayrıca Schwab, “Küresel boyutta bir sistem çöküşü tehlikesini ciddiye almalıyız” diye konuştu.