Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Davos’taki gergin atmosfer ‘parçalanmış dünyada ortak bir gelecek’ fırsatı arıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Dünya Ekonomik Forumu’nun 48. toplantısı bugün İsviçre’nin Davos kentinde yapılacak. Zirve, bu yıl ‘Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak’ ana temasıyla düzenlenecek. 20 yıl sonra ilk kez foruma katılacak olan Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin açılış konuşmasıyla başlayacak forum, çok sayıda dünya lideri, hükümet ve uluslararası kurumlarının yetkililerinin yanı sıra siyasi ve ekonomik uzmanların geniş katılımıyla gerçekleşecek.

Bir haftadır aralıksız olarak kar yağışının yaşandığı Davos, bugünden itibaren cuma gününe kadar dünya politikaları ve ekonomilerinin mimarlarını ağırlayacak. Forumun kapanış konuşmasını ise ABD Başkanı Trump yapacak.

Liderler ekonomik gerilemenin yollarını arayacak

Başkan Trump’ın konuşmasının yanı sıra dünya liderleri, hem gelişmekte olan ülkelerde hem de gelişmiş ülkelerde güçlü büyüme oranlarının sürdürülmesinin ve ani bir ‘olası’ ekonomik gerilemeye karşı nasıl hareket edeceklerinin yollarını arayacaklar.

Beyaz Saray Sözcüsü, geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada, Başkan Trump’ın, ‘Önce ABD’ politikasını ve geçtiğimiz yıl uluslararası alanda gösterdiği iç başarılarından bahsedeceğini ifade etti. Sözcü, Trump’ın forumdaki müttefiklerinin konuşmasındaki, ABD’nin uluslararası örgütlerdeki rolü, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonrasında oluşan ortak ilkeler ve uluslararası düzenin korunması konusundaki kararlılığını vurgulamak ile ülkesinin ekonomik çıkarlarına hizmet etme arasında dengelemelerini umduğunu belirtti.

ABD’nin eski hazine bakanlarından ve Harvard Üniversitesi Öğretim Görevlisi Lawrence Summers yaptığı açıklamada, “Dünya, ABD’nin, mevcut düzenini korumayı sağlama konusundaki yükün adil olarak dağıtılması ve Washington’un yıllarca devam eden zayıf ekonomik büyüme sonrasında yerli ekonomisini geliştirme kararlılığını yerine getirme çabası arasındaki net mesajını kabul etmeye hazır” ifadelerini kullandı. Summers, Financial Times gazetesinde yayınlanan bir makalesinde, dünyanın bu konuşmada, güçlü uluslararası kurumların uzun vadedeki önemini açıkça ortaya koyan ABD anlayışı ile Washington’un katı diplomasi ittifaklarına bağlılığını eş değer olarak görmesinin beklenmesini kabul etmeyeceğini belirtti.

Hindistan Başbakanı foruma ilk kez katılacak

Öte yandan önceki oturuma katılmayan ABD Başkanı Trump’ın yanı sıra dün ülkesinden ayrılan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, foruma ilk kez katılacak simalar arasında yer alıyor.

Zirvede, geçtiğimiz yılsonundan bu yana küreselleşmeye karşı kampanya yürüten Trump ile küreselleşmeyi savunan ve Davos’ta daha dengeli bir forum bulmayı belirten Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un karşıt konuşmalar yapmaları bekleniyor.

Alman hükümet sözcüsü Seibert’in yaptığı açıklamaya göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel çarşamba günü yapması planlanan konuşmasında Avrupa’nın geleceği üzerinde duracak. Seibert, bu yıl forumdaki tartışmaların odak noktasının Avrupa’nın geleceği olacağı ve bu konuda tavır almanın önemli olduğunu belirtti. Diğer yandan Almanya Başbakanı Merkel’in bazı liderlerle ikili görüşmeler yapması beklenirken, birkaç aydır ABD Başkanı Trump ile ikili ilişkilerde devam eden soğuk hava sebebiyle iki liderin görüşmesi ihtimali üzerinde duruluyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Schwab, forum öncesi düzenlediği basın toplantısında, “Dünyamız, ülkeler arasında artan rekabet nedeniyle parçalanmış durumda. Ülkeler arasındaki ortak çıkarlar ile oluşan bu fay hatlarının üstesinden gelebiliriz” ifadelerini kullandı.

3 bin konuk katılacak

Bu yıl foruma, aralarında 70 ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve Dünya Ticaret Örgütü Genel Sekreteri Roberto Azevedo gibi 38 uluslararası büyük kuruluşların başkanlarının da bulunduğu 3 bin konuk katılacak.