Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

DEAŞ tehdidi Irak seçimlerine gölge düşürdü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bağdat: Hamza Mustafa

Irak parlamentosundaki 329 boş sandalyeyi doldurmak üzere 200’den fazla siyasi partiden 7 bin aday adayının günler süren seçim kampanyaları işe yaramadı. Yapılan duyurular ve propagandalara rağmen Iraklıların seçimlere katılımı oldukça az oldu.

Dün sabah saatlerinden itibaren başlayan oy verme işlemlerinde sandık başına giden Iraklılar oldukça isteksizdi. Irak hükümeti, DEAŞ terör örgütünün tehditleri sebebiyle saldırı olasılığına karşı seçim süreci boyunca, 24 saat sokağa çıkma yasağı, hava ve kara limanlarının kapatılması gibi bir dizi ağır güvenlik önlemi alırken oy verme işlemlerinin başlamasından yaklaşık iki saat sonra, katılımın az olması sebebiyle tüm yasakları kaldırmak zorunda kaldı.

Din adamları halka çağrı yaptı

Irak’ın birçok ilindeki zayıf katılım, Şii ve Sünni din adamlarını, halkı seçimlere katılmaya çağırmak zorunda bıraktı. Iraklı Şiiler’in dini lideri Ayetullah Sistani’nin Kerbela’daki Temsilcisi Şeyh Abdulmehdi el-Kerbelayi, seçimler sırasında halkın geniş katılım göstermesini talep ederken, seçimlerden önce verdiği cuma vaazında, vatandaşlara seçimlere katılmayı bir görev olarak değil, bir hak olarak görmelerini söyledi.

Camilerden anonslar yapıldı

Öte yandan, Bağdat’taki çoğunluğu Sünnilerden oluşan mahallelerde bulunan pek çok cami hoparlörlerinden yapılan anonslarla, halka sandık başına gitmeleri ve bir sonraki Temsilciler Meclisi’nde temsil edilmek üzere uygun gördükleri kişilere oy verme çağırılarında bulunuldu.

Fakat bu çağrılar durumu büyük ölçüde değiştirmezken pek çok bölgede katılım oranları yüzde 30 ila yüzde 38 arasında kaldı.

Musul’da katılım oranı yüksek

Kendisi de bir aday olan Prof. Dr. Tarık Kessar, üç yıl boyunca DEAŞ terör örgütünün işgali altında kalan Musul’da seçimlere katılım oranında bir artış yaşandığına dikkat çekti. Temeddun Listesi adayı Kessar, Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, Musul’daki en büyük katılım hakkı, bölgenin DEAŞ’tan kurtarılmasının ardından en büyük yıkıma şahitlik eden sağ tarafındır. Oylamaya, oy pusulaları yetersiz kalacak kadar yüksek bir katılım oldu. Musul’da sol tarafın etkin olduğu diğer bölgelerde nispeten daha az katılım olduğunu sözlerine ekleyen Kessar, seçimlerde bir takım ihlallerin yaşandığına dikkat çekti.

Seçimlere ‘inanç’ etkisi

Seçimlerdeki genel atmosferle ilgili olarak ise Prof. Kessar, insanların seçimlerde kendi inançlarının büyük rol oynadığını ve büyük çoğunluğun ise inançlarının dışında oy kullanmaya zorlandığını kaydetti.

“Kerkük’te seçimlere katılım yüksek oldu”

Kürt Milletvekili Şivan Davudi, federal hükümetin kontrolündeki Kerkük’te seçimlere katılım oranının çok iyi olduğunu söyledi. Şarku’l-Avsat’a açıklamalarda bulunan Davudi, Kerkük’teki seçimlere, çok yüksek bir katılım oranı oldu. Belki de yüzde 40’ların üzerinde olan bu katılımla sorunsuz bir şekilde oy verme işlemleri yapıldı. Bölgede herhangi bir ihlal olup olmadığı ile ilgili olarak ise Davudi, “Buna dair herhangi bir işaret almadık. Her şeyin normal olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Başarısızlığa şahit olduk”

Buna karşılık Kerkük’ün Türkmen Milletvekili Hasan Turan diğer Milletvekili Şivan Davudi’nin görüşlerine katılmıyor. Şarku’l-Avsat’a açıklamalarda bulunan Turan, Davudi’nin yüksek katılım oranı olduğuna dair açıklamalarını desteklemesine rağmen, seçimlerin sorunsuz bir şekilde sürdürüldüğünün yanlış olduğunu ifade etti. Türkmen Milletvekili Turan, “Güvenlik görevlilerinin performansı çok iyi. Bu da güvenlik hizmetlerinin seçimler için güvenli bir ortam oluşturamadıklarına dair söylentileri çürüttü. Ancak, farklı türden bir ihlale, yani Arap ve Türkmen bölgelerinde oy sayım işlemlerindeki başarısızlığa şahit olduk. Bu da, oy sayım heyeti bünyesinde bir tarafı tutan veya partizan eğilimleri olan personelin var olduğu anlamına geliyor” dedi.

Barolar Birliği Başkanı: Çok sayıda ihlal tespit ettik

Diğer yandan, Irak Barolar Birliği Başkanı Ahlam el-Lami, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Bağdat ve diğer illerdeki seçim merkezlerinde çok sayıda ihlal yapıldığını tespit ettik. Tüm bu ihlalleri Seçim Komisyonu’na sunacağız” dedi.

Irak seçimlerinde, yaklaşık 7 binden fazla aday meclisteki 329 sandalye için yarıştı. 37 milyonluk Irak’ta 24 milyon seçmen bulunuyor.