Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

DEAŞ’ın İngiltere’deki karmaşık iletişim ağı ortaya çıktı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Uzun yıllar Galler’de yaşayan ve DEAŞ’la mücadele sırasında Suriye’de öldürülen Bangladeşli bir bilgisayar mühendisinin terör örgütünün yurtdışı operasyonlarını planladığı ortaya çıktı.

İngiltere’de yapılan bir araştırma, ülkedeki bir terör örgütünün dünya çapında yürütülen terör operasyonlarını finanse ettiğini ortaya çıkardı.

BBC’nin yaptığı söz konusu araştırmaya göre Bangladeş doğumlu olan ve Galler’de yaşayan Siful Sujan isimli bir bilgisayar uzmanı, radikal bir ağ kurdu. Sujan’ın 2015 yılında Suriye’de öldürüldüğü belirtildi.

Araştırmada ayrıca terör ağının maddi ve teknolojik desteğinin radikal Sujan’ın ölümünden sonra da devam ettiğine işaret edildi.

ABD’li askeri yetkililer daha önce, Siful Sujan’ın terör örgütü DEAŞ’a teknolojik destek sağlanmasından sorumlu olduğunu açıklamıştı.

Söz konusu terör hücresinin Galler’in güneyinde yoğun olarak faaliyette bulunduğuna yönelik şüpheler araştırmanın ardından arttı. BBC’nin Galler ekibi, Cardiff’in kuzeyindeki Pontypridd’de bilgisayar mühendisliği okuyan bir öğrencinin kurduğu karmaşık ağ şebekesini incelemeye başladı.

Sujan, Suriye’deki operasyonlarda öldürülmüştü

Pentagon Sözcüsü Albay Steven Warren, Suriye’de ve Irak’ta ABD öncülüğünde DAEŞ’e karşı yürütülen Kararlılık Operasyonu’nun 2015’in aralık ayı sonunda başlatıldığını hatırlattı.

Pentagon Sözcüsü, bir ay için İnsansız Hava Araçları (İHA) ile DEAŞ’ın 10 üst düzey liderinin öldürüldüğünü belirtti.

Sözcü, “Yılanları izleyerek başlarını kestik. DEAŞ liderlerini öldürdük” diyerek 10 Aralık 2015’te Rakka yakınlarında öldürülenler arasında Bangladeşli Siful el-Hak Sujan’ın da olduğu bilgisini verdi.

Albay Warren, İngiltere’de bilgisayar mühendisliği okuyan Sujan’ın yurtdışı operasyonların planlayıcısı olduğunu belirterek korsanlık, teknoloji kullanımı ve silahların geliştirilmesi konusunda DEAŞ saflarında önemli bir figür olduğunu söyledi.

Warren “DEAŞ, Sujan’ın ölümüyle ağları arasındaki bağlantı noktasını kaybetti” dedi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Sujan’ın öldürülmesiyle DEAŞ hem üst düzey liderini kaybetti hem de operasyonların önemli ölçüde aksadı.

BBC’nin Sujan raporu

Aylar süren ve 3 kıtayı kapsayan soruşturmanın ardından BBC Galler Araştırma Ekibi, Sujan’ın önemsiz bir kişiyken Suriye ve DEAŞ saflarında nasıl merkezi bir figür haline geldiğini gösteren tam bir resme ulaştı.

Sujan yönetimindeki şebeke, uluslararası alandaki terör operasyonlarına fon sağlamaya devam etti. Sujan, 2000’li yılların başlarında Bangladeş’ten İngiltere’ye geldiğinde 10 yıldan daha az bir sürede DEAŞ’ın en büyük ve en tehlikeli üyelerinden biri oldu.

Sujan’ın Galler’deki faaliyetleri

Cardiff’in kuzeyindeki Pontypridd’de yaşayan Sujan, Glamorgan Üniversitesi’nde okudu. 2005 yılında Sujan’la tanışan Rob Reese onu sakin ve gayretli biri olarak tanımladı. Sujan’ın evini satın almak istediğini ifade eden Reese yeterli miktarda parasının olmadığını fakat Bangladeş’ten gelecek eşi için evi almaya oldukça istekli olduğunu belirtti.

Zayıf görünümlü Sujan’ın davranışları nedeniyle güvenilir olmadığını da söyleyen Reese birkaç yıl içinde hayatını sonsuza dek değiştirebilecek biri gibi göründüğünü kaydetti.

Sujan ilk şirketini kurduktan sonra bilgi teknolojisi alanında uzmanlaştı. Galler-Bangladeş Ticaret Odası’na ve Galler’de Bangladeşli iş adamlarının bulunduğu üst düzey bir ticaret heyetine katıldı. Ardından da Bangladeş’e gitti.

Sujan’ın kardeşi Atal, çeşitli Asya restoranları için yazılım geliştirme alanında uzmanlaşan bir sektörde çalıştı. Cardiff’deki restoranlara post cihazı tedarik etti.

Araştırmada adı geçen üçüncü kişi de Bangladeş asıllı resmi iş ortağı ve yerel bilgisayar uzmanı olan Abdussamed’di. Güney Galler doğumlu olan ve eğitimini de aynı yerde tamamlayan Abdussamed Sujan’ın imzaladığı ticari anlaşmalarla zaman içinde daha önemli bir unsur haline geldi.

İngiltere’deki diğer birçok şehir gibi Cardiff de zaman içinde çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bunların başında farklı milletlerden ya da yakın zamanda İslam dinine geçerek DEAŞ yanlısı vaizlerin etkisiyle terör karşıtı küresel savaşa karşı öfke besleyen radikallerin çıkarttığı sorunlar var. Ancak yapılan açıklamalar Bangladeşlilerin çoğunun Sujan gibi radikal fikirleri benimsemediği yönünde.