Askeri kaynaklar dün, Pentagon generallerinin teröristlerle mücadeleye katılan komando güçlerinin ekipmanlarından olan kask kameralarımım kullanımını gözden geçirmeyi emrettiğini aktardı. Söz konusu emir, DEAŞ terör örgütünün geçten ekim ayında Nijer’deki çatışmaların videosunu yayınlamasının ardından geldi. Videonun 5 Amerikan ve 4 Nijerli askerin öldürülmesinden sonra çekildiği düşünülüyor.
Time dergisine göre emirler, askerlerin kullandığı kablosuz cihazlar ve diğer elektronik kameralar gibi sistemleri de kapsıyor. DEAŞ, Amerikan askerlerinin cesetlerine dair bir açıklamada bulunmamasına rağmen askeri kaynaklar DEAŞ’ın ABD’nin elektronik sistemine dair daha önce haberdar olmadıkları bilgileri ele geçirdiğini düşünüyor. Zira 4 Amerikan askeri tek bir çatışmada öldürülmemişti. Aralarından biri iki gün saklanmıştı.
Geçtiğimiz hafta DEAŞ, kendilerine pusu kurulan Amerikan Özel Kuvvetleri timinin kask kameralarından çektiği savaş görüntülerini internette yayınladı.
Video 9 dakika sürüyor. İçinde Nijer’in batısındaki Tongo Tongo köyü yakınlarında öldürülen Amerikalılardan alınan kask kameralarının çekimleri de yer alıyor. Görüntüler Amerikalılar ve silahlı düzinelerce savaşçı arasındaki şiddetli çatışmaları gözler önüne seriyor. Videoda aynı zamanda DEAŞ savaşçılarının iki Amerikan askerinin cesetlerine yaklaştıkları ve kask kameraları ile diğer elektronik aletleri aradıkları zaman kayda alındığı düşünülen bir bölüm de mevcut. Time gazetesi konuyu, “Pentagon, elektronik aletlerin kullanımı konusunda genel bir politika takip eder. Ancak özel operasyon kuvvetleri arasında gittikçe yaygınlaşan ve gelişmiş teknolojilerle savaş meydanlarında kullanılır hale gelen kask kameralarının kullanımını tam olarak inceleyebilecek hiçbir veri yok” sözleri ile değerlendirdi. Özel Kuvvetler Sözcüsü Kane Magro konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Komandoların kullandığı kameralar Pentagon çıkışlı ve şifresiz. Şifre koruması yok. DEAŞ’ın videoyu asker toplamada bir araç olarak kullanması, ABD Özel Operasyonlar Komutanlığı’nı resmi yeni bir elektronik politika geliştirmeye itti.”
Ulusal Güvenlik Bakanlığı’ndaki Terörle Mücadele biriminin eski bir mensubu olan ve şu anWashington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde (CSIS) çalışan Seth Coner, ise açıklamasında “Bu teknolojinin faydaları genel olarak zararlarından fazla. Ancak Nijer’de yaşananlar bu kameraların kullanımının gözden geçirilmesi gerektirdiğini ortaya koydu. Zira ABD güçleri birçok ülkede düşmanla savaşır duruma geldi” dedi.
Pentagon Sözcüsü Albay Robert Manning geçen hafta yaptığı açıklamada Savunma Bakanlığı’nın görüntülerin içeriğine dair bilgiye sahip olduğunu fakat fotoğraflar ve videoların gerçekleri doğrulamadığını söyledi ve ekledi:
“Video, DEAŞ’ın bir propagandası ve oldukça kalitesiz. Videoyu biz üretmedik. Bunun için üretmediğimiz bir şeyi doğrulamamız mümkün değildir.”
Manning, medyadan ve vatandaşlardan ‘bu görüntüleri izleyerek veya yayarak savaşçıların asker toplamasına destek olmamalarını’ rica etti. Ardından bunu yapan herkesin DEAŞ’ın propagandalarına destek verme suçuna ortak olacağını kaydetti.