DEAŞ örgütünün ilan ettiği zorunlu askerlik kararının ardından, Suriye’nin doğusunda radikal grupların kontrolü altında bulunan Deyrizor halkı, yeni bir göç dalgasına maruz kaldı.
26 yaşındaki Mahmud Ali, örgütün kararının, yaşları 20 ila 30 arasında olan herkesi kapsadığını kaydetti.
Ailesiyle birlikte Deyrizor şehrindeki el Ashara beldesinden kaçan Ali, gençlerin zorunlu askerlik kararını reddettiğini ve örgütün kontrolünde olan bölgeleri terk ettiklerini söyledi.
DEAŞ’ın, bölge halkını terör ordusuna katılmaya ikna etmek için, camilerde dini sohbetler gerçekleştirdiği belirtildi. Örgütün gençlere, seferberlik bürolarına kaydolmaları ve örgüte katılmaları konusunda 1 hafta süre verdiği kaydedildi.
Deyrizor şehrinin en önemli ikinci bölgesinden kaçan 28 yaşındaki Salah Muhammed de, bölgeden kaçarak; insanların zor şartlar altında yaşamaya çalıştığı kamplara sığındı. Salah, DEAŞ’ın zorunlu askerlik yönündeki kararının ardından bölgede içler acısı bir durumun hâkim olduğunu belirtti. Gençleri savaşa katmak amacıyla, bölge halkının evlerine her gün baskınlar düzenlendiğini ifade eden Salah, zorunlu askerliğe katılmaları için Deyrizor’da tutuklamaların gerçekleştiğini kaydetti.
23 yaşındaki Ahmed el Abd ise yaptığı açıklamada, gençlerin 1 ay eğitim amaçlı kurslara katıldığını, ardından 4 ay savaş için örgüt üyeleri arasında kaldığını bildirdi. Ancak, bazılarının örgütün elinden kaçmayı başardığını belirten el Abd, çoğunun bu kadar şanslı olmadığını ve bölgede sıkışıp kalarak çıkmayı başaramadıklarını kaydetti.
Bu büyük baskı karşısında, Suriye’deki radikal grupların, hakim oldukları bölgeleri savunmak için, kendilerine özgü çözümler gerçekleştirdikleri görülüyor.
Deyrizor’dan kaçanlar, DEAŞ’ın almış olduğu bu karardan kurtulmalarına rağmen, kendilerini temiz su ve temel ihtiyaçlardan yoksun kamplarda, zor şartlar altında yaşarken buluyor. İnsani krizin yaşandığı onlarca kamp, Rakka ve Haseke bölgeleri yakınlarındaki kırsala kurulmuş durumda.
Uluslararası Kızıl Haç Komitesi sözcüsü İnci Sıdki yaptığı açıklamada, kampların kırsalın ortasına kurulduğunu ve insanların her gün yılan ve akrepler tarafından ısırılma tehdidi ile yaşadığını belirtti.
Ayrıca kamplarda yaklaşık 7 bin 100 kişinin yaşadığı ancak, 400 çadırın kullanılmaz halde olduğu açıklandı.
Bölge halkının bir kısmı, DEAŞ’ın elinden kaçıp bu zorlu şartlara rağmen hayata tutunmaya çalışıyor. Kaçarak hayatlarını kurtardığını söyleyen 28 yaşındaki İbrahim Halit ise, kalanların bölgeden çıkışının imkânsız olduğunu belirtiyor.