Suriye’de DEAŞ’a katılan Kanadalılar konusu, ülkede iktidar ve muhalefet arasında sert tartışmaların yaşanmasına neden oldu.
The Globe and Mail gazetesinin haberine göre, Suriye’nin kuzeydoğusunda en az 13 Kanadalı tutuklu bulunurken örgüte katılan Kanadalılar konusunda Liberal Justin Trudeau hükümeti ile muhafazakâr ve sağcılardan oluşan muhalefet kanadı arasında büyük bir anlaşmazlık yaşandı. Muhalefet, Temsilciler Meclisi’nde iki taraf arasında oldukça fazla fark olmasına rağmen hükümeti düşürmekle tehdit etti. Dün basında çıkan haberlere göre, muhafazakâr lider Andrew Scheer, söylem birliğini sağlamak için hükümette olmayan partilerle görüşme yaptı. Scheer, DEAŞ savaşçılarını işledikleri suçlardan ötürü adalete teslim etme konusunda liberallerin başarısız olduğunu söyledi.
Scheer yaptığı açıklamada, DEAŞ için savaşıp Kanada’ya dönen kişilerin adalete teslim edilmesi ile ilgili aylar geçmesine rağmen Başbakanın hiçbir adım atmadığını dile getirdi. Başbakanın edebiyata ilgisi hakkında iğneleyici sözler söyleyen Scheer, ‘’Şiir hakkında konferans veriyor, şiir yazıyor, fakat DEAŞ ile mücadele etme ve Kanada’ya dönen DEAŞ’lıların parmaklıkların ardında kalması konusunda başarısızlık sergiliyor. Bunlar akla gelebilecek en büyük kötülükleri yapmış insanlar’’ dedi.
Kanada basınına göre, Suriye’nin doğusundaki kamplarda onlarca ülkeden bin 200’den fazla çocuk ve 500’den fazla dul kadına ek olarak 900’den fazla DEAŞ savaşçısı tutuklu bulunuyor ve bunlar arasında onlarca Kanada vatandaşı olduğu düşünülüyor. DEAŞ’a katılan Kanadalılarla alakalı ne yapacağı konusunda kapsamlı bir açıklama yapmayan Trudeau hükümeti, geçen yıl, önceki muhafazakar hükümetin çıkardığı ‘’terör, ihanet ve casusluk suçları işleyenler’’in vatandaşlıktan çıkarılmasını öngören göçmen yasasını iptal etmişti.
Bu yılın başında, Kevin Muhammed Ömer, İsmail Habib, Bamir Hakimzade ve Rehab Dughmosh’un da aralarında bulunduğu bazı Kanadalılar, Suriye’den dönmüş ve ‘’terör oluşumuna katılmak’’la suçlanmışlardı.
Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland geçen hafta yaptığı açıklamada, ‘’Yabancı savaşçılarla ilgili olarak, onların neden orada olduklarının sebebini hatırlamamız gerekiyor. Kanadalıların istediği şey, karşılaştıkları bir tehlikeye karşı hükümetlerinin ciddi bir tavır sergilemesi. Bu konuda hükümetteki arkadaşlarımın da benimle aynı düşüncede olduklarına inanıyorum’’ dedi.
Muhafazakar Parti’nin göç ve göçmen işlerinden sorumlu yetkilisi Michelle Rempel yaptığı açıklamada, ‘’Trudeau hükümetinin kararlı bir duruş sergilememesi ve büyük suç işlemiş DEAŞ’lıların adalete teslim edilmesi için bir plan belirlememesi anlaşılır bir durum değil. Bu hükümetin ayırt edici özelliği çok fazla çalışmak değil, çok fazla gereksiz övgüdür’’ dedi.