Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Değişen uluslararası konjöktür gölgesinde NATO’nun görevi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

NATO ülkeleri Savunma Bakanları, NATO’nun Afganistan’da üstlendiği görevin güçlendirilmesi ve yapısının yeniden düzenlenmesi konularını konuşmak üzere Belçika’nın Başkenti Brüksel’de bir araya geldiler. Savunma Bakanları’nın bu toplantısı, ABD Başkanı Donald Trump’ın, geçtiğimiz ağustos ayında, Afganistan’da yeni strateji belirlemesinden sonra ilk toplantı olacak.

İki gün sürecek toplantı sonrası bakanların,, Trump’ın Afganistan stratejisine destek vermesi bekleniyor. Belirlenen yeni Afganistan stratejisi kapsamında, 13 yıldır devam eden savaşa ABD Ordusu tarafından 2 bin 800 ek asker gönderilmesi ön görülüyor. Diplomatik kaynaklar, Trump’ın NATO’daki müttefiklerinden de ek 700 asker istediğini dile getiriyor. Taliban, Kabil’e yönelik saldırılarını artırırken, Washington yönetimi, NATO müttefiklerinden Afganistan’a ek bin asker gönderilmesini talep etmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, salı günü yaptığı açıklamada, NATO’nun Afganistan’da bulunan 13 bin askerin 16 bine çıkarılması teklifini desteklediğini söylemişti. Yeni gönderilecek NATO kuvvetlerinin Afgan Ordusu’na eğitim vermek amacıyla gönderileceği ve Taliban’a yönelik operasyonlara katılmayacağını sözlerine eklemişti.

ABD Başkanı Trump, uzun süre, Afganistan’dan çekilmeyi teklif etse de, Taliban’ın Afganistan’da etkinliğini giderek artırması ve ülkenin yüzde 40’ını kontrol etmeye başlaması üzerine, ABD, ağustos ayında yeni Afganistan stratejisini belirlemişti.

DEAŞ sonrası ne olacak?

ABD Savunma Bakanı James Mattis, dün ulaştığı Brüksel’de, iki gün boyunca NATO’da yer alan mevkidaşlarıyla, Afganistan, Rusya, Kuzey Kore ve Suriye gibi sıcak konular etrafında istişareler gerçekleştiriyor. Konuya ilişkin olarak, gazetecilere bir açıklama yapan Mattis, Irak ve Suriye’de, Musul ve Rakka gibi DEAŞ terör örgütünün en önemli iki merkezinin örgütten kurtarılmasının ardından, bu ülkelerde DEAŞ sonrası aşamayı konuşmanın zamanının geldiğini söyledi. AFP’nin naklettiği bilgilere göre, Mattis, durumun DEAŞ terör örgütünün nasıl yenilebileceği aşamasını geçmesinin ardından, kendisine sorulan soruların çoğunluğunun DEAŞ sonrası ne olacak? Şeklinde olduğunu dile getirdi. Mattis’in, 28 mevkidaşıyla gerçekleştireceği bir sonraki toplantının temel konusu ise Kuzey Kore’nin dünyaya arz ettiği tehdide karşı alınacak önlemler olacağı ifade edildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise dün yaptığı açıklamada, bütün müttefiklerin, Kuzey Kore’ye karşı tehdit içeren tavırlarını sonlandırması için baskı kurulması noktasında hem fikir olduğunu kaydetti. Brüksel’deki toplantıların bir başka konusu ise Ukrayna krizi ile NATO ile ilişkileri gerilen ve ABD’deki Başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçlanan Rusya olacak.

“Karşı koyma gücümüz var”

Toplantılarda, NATO Savunma Bakanları’nın, örgüte bağlı güçlere Avrupa ve Atlas Okyanusu muhitinden daha fazla lojistik destek sağlanması ve NATO’nun yönetim kademesinde değişikliğe gidilmesi konusunda anlaşmaya varması bekleniyor. Değişiklik, Rusya ile yaşanan gerginliklere karşı önlem almayı hedeflediği gelen bilgiler arasında. Stoltenberg, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “NATO’ya, ortaklarımıza, dünya sistemine ve nükleer silahların yaygınlaşmasını engelleme çalışmalarımıza yönelik tehditler var” diyerek, “Bize yönelik her saldırıya karşı koyma gücümüz ve irademiz var” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Fedherica Mogherini de Brüksel’deki toplantılara davet edildi. Brüksel’deki toplantılar esnasında, ABD Savunma Bakanı James Mattis ve Türkiye Savunma Bakanı Nurettin Canikli ikili bir görüşme yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin, dün, Fransa ve İtalya ile hava ve füze savunma sistemleri dahil, savunmaya ilişkin bir takım konuda, protokol imzaladığı bildirildi.

AB, Türkiye’ye yönelik bir takım adımlar atacak

Öte yandan, AB, Türkiye’deki olumsuz insan hakları durumunun gölgesinde, birliğin Türkiye’ye, AB’ye katılım yolunda sağladığı mali desteklere bir takım düzenleme getireceğini açıkladı. AB tarafından, dün yayınlanan açıklamada, ABD Dışişleri Sorumlusu’nun, 12 Kasım tarihinde Bakanlar seviyesinde gerçekleştirilecek toplantıda, Türk tarafına yeni tekliflerini ileteceği ifade edildi. AB’nin, Türkiye’ye, yargıda AB kriterlerine uyum kapsamında 2014 ve 2020 arasında 4.45 milyar Euro mali yardım sağlaması kararlaştırılmıştı.