Deyr-i Zor kırsalında Suriye rejim güçleri ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Rejim güçleri SDG kontrolündeki 4 köyü ele geçirdi. Ancak SDG, Uluslararası Koalisyon’un hava saldırısı desteğiyle köyleri yeniden geri almayı başardı.
SDG tarafından yapılan açıklamada, saldırı ‘DEAŞ’ın kontrolü altında kalan alanları kurtarılması için başlatılacak olan operasyonu engellediği belirtildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Direktörü Rami Abdurrahman Fransız Haber Ajansı’na (AFP) yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin amacının, SDG’lileri şehrin karşı yakasına kovarak Deyr-i Zor’u korumak olduğunu aktardı.
Suriye resmi ajansı SANA haberinde, “Silahlı Kuvvetlerimiz, Fırat Nehri’nin doğusundaki SDG kontrolü altındaki Cenine, Caya, Hisan ve Şakra köylerinde kontrolünü ele geçirdi” ifadelerine verdi..
Bölgedeki çatışmaların ardından, SDG köyleri yeniden geri aldığını açıkladı. SOHR ise 4 köyün 3’ünün yeniden SDG kontrolüne geçtiğini kaydetti.
‘Euphrates Post’tan Ahmed er-Ramazan, SDG’nin Uluslararası Koalisyon’un hava saldırıları ve askeri desteğin gelmesinin ardından kaybettiği köylerin büyük bölümünü tekrar geri aldığını aktardı.
SDG: Rejim güçleri püskürtüldü
SDG yaptığı açıklamada köylerin geri alındığını doğruladı. Açıklamada, “Rusya destekli rejim güçleri ve rejim yanlılarının, Deyr-i Zor kırsalındaki güçlerimize yönelik gerçekleştirdikleri, Cizir Fırtınası Operasyonu ve terörle mücadele çalışmalarını engellemeyi hedefleyen saldırının ardından güçlerimiz çatışarak saldırıyı püskürtmüştür” ifadeleri yer aldı. Açıklamada ayrıca rejim güçlerini köylere doğru ilerleme girişimlerinin devam ettiğine dikkat çekildi.
Deyr-i Zor’da ABD-Rusya çekişmesi
Bu saldırıyı, ABD ile Rusya arasında Suriye krizine çözüm bulunana kadar devam edecek olan Rusların Amerikalılara gönderdiği mesajlardan biri olarak değerlendiren Askeri Uzman Me’mun Ebu Nuvar (Mamoun Abu Nuwar), Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Moskova, Washington’a bu bölgedeki varlığını sonlandırması gerektiği mesajını verdi. Washington ise daha öncede olduğu gibi doğrudan askeri bir gerginlik yaratmayı tercih etmeden en önemli amacını, rejimin gücünü ve kontrolünü sınırlandırdığı müttefiki SDG’nin köyleri yeniden geri almasıyla gösterdi.”
Ebu Nuvar ile aynı fikirde olan (Almanya merkezli) Kürt Araştırmaları Merkezi’nden Nawaf Halil, Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, “Moskova, ABD ve Rusya liderleri arasında anlaşmaya varılan uyuşmazlık kurallarını kabul etmemek için, daha fazla karışıklık yaratmak ve rejimin terörle mücadele edebilecek tek organ olduğunu göstermek istedi. Neden rejim güçleri daha önce bu alanları özgürleştirmek için harekete geçmedi? Neden şimdi SDG yeni bir operasyon hazırlığındayken bu saldırıyı yaptı?” ifadelerini kullandı.
DEAŞ’a yönelik askeri operasyon hazırlığı
Öte yandan SOHR önceki gün, SDG ve Uluslararası Koalisyon’un, Fırat’ın doğusundaki alanda bulunan DEAŞ’lıların varlığına tamamen son vermek üzere Deyr-i Zor kırsalı ile kuzey kırsalı ve Haseke’nin güney kırsalında, hava saldırıları ile eş zamanlı, büyük çaplı bir askeri operasyon hazırlığında olduğunu belirtmişti.
SOHR’e göre, DEAŞ örgütü, Fırat Nehri’nin doğu kıyısındaki ‘Hacin, Ebu’l-Hasan, Şaafa ve el-Baguz’ adlı köy ve kasabalardan oluşan bir yerleşim bölgesinde bulunuyor. Aynı şekilde, halen Suriye-Irak sınırına uzanan Haseke’nin güney kırsalı ile bağlantılı Deyr-i Zor’un kuzeydoğu kırsalında bulunan bölgede 22 köy ve kasabalık bir alanda DEAŞ kontrol sağlıyor.
Deyr-i Zor bölgesi Rusya destekli rejim güçleri ile Washington destekli SDG arasında yaşanan çekişmeye sahne oldu. Rejim şu anda Deyr-i Zor’u ve Fırat Nehri’nin tüm batı bölgesini kontrol ederken, SDG doğu tarafını kontrol altında tutuyor.
Edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz Şubat ayında Deyr-i Zor bölgesinde Uluslararası Koalisyon’un hava saldırıları sırasında yaklaşık 100 rejim yanlısı unsur öldü. Washington, o dönem yaptığı açıklamada, bu hava saldırılarının SDG’nin genel merkezini hedef alan rejim yanlısı güçlerin saldırısını bastırmak için gerçekleştirildiğini bildirdi.
Eylül 2017’de, SDG, Rusya’yı SDG kontrolündeki bir bölgeye yönelik bombardıman düzenleyerek, unsurlarından birini öldürmek ve bir kaçını yaralamakla suçladı.
Deyr-i Zor bölgesinin Fırat Nehri’nin doğusunda kalan kısmı SDG kontrolünde
SDG’ye bağlı YPG unsurları, geçtiğimiz yıldan bu yana Irak sınırında DEAŞ örgütüne yönelik gerçekleştirdiği operasyon kapsamında Deyr-i Zor bölgesinin Fırat Nehri’nin doğusunda kalan kısmının büyük bölümünü kontrol altında bulunduruyor.
Fırat nehrinin batısında DEAŞ ile mücadele kapsamında yürüttüğü operasyona odaklanan rejim güçleri, Fırat’ın doğusundaki SDG bölgelerinden çok uzakta kalmış ve SDG ile nadiren çatışmıştı.