Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Din ve savaş arasında | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İslam ilim adamı ve fakihleri, İslam tarihi boyunca nadiren askeri liderlik görevi üstlendiler. Fakat Avrupa’daki kilise görevlileri bunu çok kez yaptılar. Bazıları, özellikle Fransa’dakiler büyük bir üne sahipti.

İlginç olan ise bunların pek azı siyaset ve savaş hakkında eğitim almışlardı. Sık sık alay edilerek eleştirildiler. Şüphesiz ki en tanınmışları Kardinal Richelieu. 17. yüzyılın ilk yarısında, Fransız hükümetini yönetti ve başına birçok olay geldi. Hatta hizmetkarı Vandy, efendisi Kardinal’in huzurunda ölüm döşeğinde vasiyetini, “Ruhumu ahirete, bedenimi toprağa, eşim ve çocuğumu Efendim Kardinal’e, kızımı da topluma bırakıyorum” şeklinde yazdığı söylenilir. (Kızı ahlaksızlığıyla tanınan bir fahişe idi)

Kardinal Richelieu’n ölümünden sonra, Mazarin, Fransız devletinin işlerini üstlendi. Şairlerin alay konusu oldu ve hakkında şu dizeler yazıldı:

Dediler ki rahmetli Kardinal Richelieu

Bu imparatorluktaki insanları görmek istedi

O, utanç verici işler yapmışsa

Başkaları daha da kötüsünü yapabilir

Mazarin’i bu şekilde ona halife seçtiler

Mazarin hayatının son dönemlerinde şiddetli bir şekilde hastalandı. Ölümü ve hayatı hakkında çelişkili haberler çıktı. En son Kraliyet Sarayı’ndan ruhunu teslim ettiğini açıkladılar. Kral maiyetinden bir adam, “Yaratıcı’nın onu kabul edeceğinden çok şüpheliyim” diye bağırdı.

Fransız Kilisesi görevlilerinden, Clermont Kontu da kilisede yüksek bir konumda bulunmasının yanısıra, devlette de yüksek görevlerde bulunmuştu. Bununla birlikte, Kral onu, Almanya, Hollanda ve Belçika’yı içine alan topraklarda sürmekte olan savaşta orduya komutan olarak görevlendirdi. Bu görev onun dini konumuna aykırıydı. Bunun için Papa’dan izin almak zorunda kalmıştı. Silah kullanmak, kilise görevlileri arasında sevilmiyordu ve onlar için haramdı. Silah taşıma izni verildikten sonra Fransız ordusunu yöneterek 1758’de Crevland Savaşı’na girdi ve kötü bir yenilgiye uğradı. Her zamanki gibi Fransız alaycı şairler, uğradığı yenilgiyle dalga geçtiler.

Aralarından biri aşağıdaki dizeleri yazdı:

Clermont Savaşta  Kilise adamı gibiydi

Clermont kilisede de cesur bir asker gibiydi

Kilisede cesur bir asker gibi savaşıyor

Savaşta kilise adamı gibi görünüyor

Canterbury piskoposu Thomas, politikayı ve dini karıştıran İngilizlerdendi. Ancak bu adam meslektaşlarının yaptığının aksine, işi ciddiye aldı. Kralın gazabına uğradı ve öldü. Daha sonra yazarı Eliot’un ‘Katedral’de Cinayet’ adını verdiği meşhur tiyatroya konu oldu.