ABD’li araştırmacılar, diyabet hastalarını organ kesme operasyonlarına kadar götüren diyabetik ayak ülserinden koruyacak eşsiz bir buluş gerçekleştirdiler.
İltihaplanmayı izleyen akıllı çoraplar
San Francisco Üniversitesi’nde tıp mühendisleri ekibi, şeker hastalarının ayaktaki iltihaplanmayı izleyerek yaraların önceden bulunmasına imkan sağlayan akıllı çoraplar icat etti. Böylece organ kayıplarına yol açabilecek komplikasyonların önüne geçilecek.
Diyabetik ayak
Şeker hastalığı aşamalarından en tehlikelisinin ‘diyabetik ayak’ safhası olduğu biliniyor. Diyabetik ayak söz konusu olduğunda, hastanın ayağı yavaş yavaş his kaybına uğrar. Hastalık sonucunda kişide tehlikeli yaralar oluşur.
Diyabetik ayak hastalığının kangrene yol açtığı da biliniyor. Bunun sonucunda ise; doktorlar, ayağın bir kısmını ya da ayağı kesmek zorunda kalabilir.
Kangren, güçlü bir iltihap olması nedeniyle vücuttaki diğer organlara da sıçrayan bir hastalıktır. Bu nedenle çözüm genellikle ağrılı ve ölümcül organın kesilmesi ile sonuçlanır.
Akıllı çoraplar ayak derilerinin ısı farkını takip ediyor
Yıkanabilir olan bu çoraplar, narin ve yumuşaktır. Şeker hastalarının hastaneye en yaygın başvurma sebeplerinden biri ayaktaki yaralardır. Diyabet hastalığı bilindiği üzere ayakta şişliklere ve yaralara neden olabilmektedir. Diyabet hastaları için üretilmiş olan bu çoraplar, akıllı kumaş teknolojisiyle ayak derisinin sıcaklığını gözlemleyerek iki ayaktaki aynı noktanın verilerini karşılaştırıyor. Herhangi bir ayakta yüksek derecede sıcaklık tespit edildiğinde ise Bluetooth aracılığıyla akıllı telefonunuzdaki Siren isimli uygulamaya bildirim gönderiliyor.
Maliyeti aylık 20 dolar
Geliştirdikleri çorapla birlikte sıcaklık ölçümlerini anlık ve ayağın her bölgesinde yaptıklarını hatırlatan Siren şirketi, yeni çorapların kullanıcılarına aylık sadece 20 dolara mal olacağını belirtti.