Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Doğu Guta’daki saldırılar insani yardımları engelledi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Doğu Guta bölgesinde bulunan Duma şehri, bugün, hava saldırılarının hedefi oldu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden (SOHR) aktarılan bilgilere göre, saldırılar, yardım kuruluşlarının şehre gıda yardımı götürmeye hazırlandığı sırada gerçekleşti.

SOHR, uçakların hala kentin üzerinde uçtuğunu açıkladı.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü (ICRC) yetkilileri, Doğu Guta’daki hava saldırılarının yoğunluğu nedeniyle hafta başından bölgeye ulaştırılamayan yardımların götürülmesi için 13 kamyondan oluşan bir insani yardım konvoyunun kente giriş yaptığını bildirdi. Suriye’deki ICRC Sözcüsü İnci Sıdki, AFP’ye yaptığı açıklamada, konvoyun şu an şehre girdiğini belirterek, “Önce bombardımanlar sebebiyle teslim edilemeyen yardımları dağıtacağız” ifadelerini kullandı. ICRC açıklamasına göre, konvoy, muhaliflerin bölgesine yiyecek yardımı yapmak için Doğu Guta’nın dışında saatlerce bekledi.

“Doğu Guta çocuklar için ‘Cehennem’e döndü”

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktörü Henrietta Fore, perşembe günü yaptığı açıklamada, kuşatma altındaki Doğu Guta’nın çocuklar için ‘cehennem’ haline geldiğini ve acilen yardım edilmesi gerektiğini söylemişti.

“Çocuklar ölüme ve şiddete yakından tanıklık ediyor”

Reuters’a açıklamada bulunan UNICEF Genel Direktörü Fore, “Hava saldırıları neredeyse hiç durmuyor. Şiddet o kadar büyük ki tüm çocuklar ölüme ve şiddete yakından tanıklık ediyor. Şu an bölgede su ve yiyecek sıkıntısı var. Salgın hastalıklar yayılacak” şeklinde konuştu.

900’den fazla sivil hayatını kaybetti

Suriye rejimi, iki hafta önce Doğu Guta’yı ele geçirmek üzere şiddetli saldırılar başlattı. SOHR tarafından yapılan açıklamada, askeri operasyonunun başladığı 18 Şubat’tan bu yana 900’den fazla sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

BMGK’nın 30 günlük ateşkes kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 24 Şubat’ta Suriye’de 30 günlük bir ateşkes ilan edilmesi için bir karar aldı. Ancak Suriye rejimi ve müttefiki Rusya, ateşkesin silahlı muhalif grupların bulunduğu bölgeleri içermediğini söyledi.

Bölge, yaklaşık 400 bin kişiye ev sahipliği yapıyor. BM’nin tahminlerine göre, yıllardır süren ablukanın ardından saldırılar, gıda ve ilaç kaynaklarının yetersiz kalmasına neden oldu.

Konvoy, saldırılar nedeniyle yardımları teslim edemeden bölgeden ayrıldı

Öte yandan rejim, BM yardım konvoyunun pazartesi günü Doğu Guta’ya girmesine, tıbbi malzemelerden arındırılması şartıyla izin verdi. Konvoy, saldırılar sebebiyle yardımları teslim edemeden bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

UNICEF Genel Direktörü Fore, açıklamasında, “Yardımların ulaştırılması için fırsat verilmesine ihtiyacımız var. Gıda ve malzemeler taşıyan kamyonların bölgeye girmesi gerekiyor. Bölgeye giren son yardım konvoyu malzemelerin sadece yarısını teslim edebildi” şeklinde konuştu.

Doğu Guta’daki çatışmalardan dolayı halk göç etmek zorunda kaldı. Muhalif grupların kontrolü altındaki bölgelerde rejimin uyguladığı önceki ablukalar, binlerce sivilin ülkenin diğer bölgelerine göç etmesine neden olmuştu.

“Göç etmek zorunda kalanların yarısı çocuk”

Savaşın 5,8 milyon Suriyeliyi evlerini terk ederek ülkelerinde veya başka ülkelerde mülteci olmak zorunda bıraktığına dikkat çeken UNICEF Genel Direktörü Fore, bu sayının yarısının çocukların oluşturduğunu ve bundan en çok etkilenenlerinde yine çocuklar olduğunu söyledi.

UNICEF, ailelerinden ayrılan bu savunmasız çocukları tekrar aileleri ile bir araya getirmeye çalışıyor.

Doğu Guta’daki durumun daha da zor olduğunu kaydeden Fore, “İnsanlara ulaşabileceğimiz yeterli yolumuz yok… Çocuklar için çok zor bir dönem” ifadelerini kullandı.