Suriye’de bulunan Rusya’ya ait Hmeymim Askeri Üssü’nden yapılan açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından ilan edilen geçişler aracılığıyla Doğu Guta’dan 73 binden fazla insanın tahliye edildiğini bildirdi.
Hmeymim Üssü’nün Facebook hesabından yapılan açıklamada, “18 Mart’ta Doğu Guta’da 25 binden fazla sivil Hamuriyye geçidini kullanarak bölgeden çıktı. Rusya Uzlaştırma Merkezi, Suriye hükümeti ve uluslararası örgütlerle birlikte yaptığı, ülkedeki krizi barışçıl yöntemlerle çözme ve ülkedeki insani durumu düzeltme yönündeki çalışmalarına, BM Güvenlik Konseyi’nin 2401 sayılı kararını dikkate alarak devam ediyor” ifadelerine yer verildi.
“Duvarlar şehitlerin resimleri ile dolu”
Öte yandan, Doğu Guta sakinleri çatışmaların bitmesini sabırla beklerken, bölge sakinlerinden Şüheda (28) AFP’ye yaptığı açıklamalada, “Doğu Guta’da tüm duvarlar şehitlerin resimleri ile dolu. Onlara bakmaya ve hayatını kaybedenler arasında tanıdığım birine rastlamaya korkuyorum” diyerek içinde bulundukları ruh halini ifade etti.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), muhalif grupların Şam’a fırlattığı füzeler nedeniyle 10’u çocuk 48 sivilin ölümüne neden olduklarını, rejimin ise Doğu Guta’daki saldırılarında bin 420 sivili öldürdüğünü açıkladı.
Şam’ın kırsal kesimindeki muhalif gruplar, uzun zamandır kendine yapılan saldırılara misilleme olarak başkent ve çevresindeki mahallelere füze fırlatıyor.
Şam sakinleri savaşın bitmesini bekliyor
Şam’da yaşayan ve insani yardım kuruluşunda çalışan Rua (30), “Sosyal medyadan haberleri takip etmiyorum. Çatışma seslerini duymamak için müziğin sesini açıyorum. Fakat, savaştan kaçamıyoruz. Burada yaşıyoruz ve nereye gidersem gideyim bunu görüyorum” derken, bir yardım kuruluşunda sağlık görevlisi olarak çalışan Zein de (27) haberleri görmezden gelmeye çalışıyor.
Kenan ise (34) 4 yaşında olan tek oğlu Mayar’ın hayatı hakkında duyduğu korku ile savaş haberlerini düzenli olarak takip ediyor. Kenan, “Umarım bu çılgın savaş, oğlum daha fazla büyümeden sona erer. Benim yaşadıklarımı onun yaşamasını istemiyorum. Bana bu savaşın nedenini sorsa cevap veremem” diye konuştu.
Çatışmanın sürdüğü 7 yıl boyunca Şam, Suriye’deki birçok büyük şehre göre şiddetli savaş ve yıkımdan nispeten kurtuldu. Ancak, DEAŞ tarafından gerçekleştirilen ve yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan patlamalar yaşanmıştı.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Pazar günü yüzde 80’ini kontrol altına aldığı Doğu Guta’yı ziyareti sırasında rejim askerlerine hitaben, “Şam halkı size minnettar kalacak ve Şam şehrini nasıl kurtardığınızı hatırlayacaktır” dedi.