Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Doğu Guta’dan kitlesel göçler devam ediyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye rejimi kuvvetleri ve müttefiki Rusya, kuşatma altındaki Doğu Guta’da onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılarına devam ediyor. Bölgedeki siviller ise bir aydır yüzlerce saldırının neden olduğu şiddet ve ölümlerden kaçarak kontrol alanlarına sığınıyor.

Doğu Guta’da kriz devam ederken, Rusya, Türkiye ve İran dışişleri bakanları Astana’daki Suriye konulu görüşmede Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) ve El-Kaide bağlantılı diğer gruplara da atıfta bulunarak “Nusra Cephesi” ile mücadelenin sürdürüleceğini belirtti. Suriye haber ajansının (SANA) belirttiğine göre, Suriye rejimi ordusu tarafından yayınlanan bir bildiride rejim kuvvetlerinin, Doğu Guta’da muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin yüzde 70’inin kontrolünü sağladığı duyuruldu.

En az 76 sivil hayatını kaybetti

16 Mart’ta yüzlerce sivil ise Doğu Guta’daki Feyleku’r Rahman kontrolündeki bölgelerden ayrıldı. Rusya’nın Kafr Batna ve Sakba’ya yönelik gerçekleştirdiği yoğun hava saldırılarında en az 76 sivil de hayatını kaybetti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Başkanı Rami Abdurrahman AFP’ye yaptığı açıklamada, Kafr Batna’yı hedef alan yeni Rus hava saldırılarında aralarında 13 çocuğun da bulunduğu en 64 sivilin öldüğünü ve onlarca sivilin de yaralandığını söyledi. Abdurrahman ayrıca, Sakba’da 11 sivilin, Harasta’da en az bir çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi. Sivil Savunma Örgütü (Beyaz Bereliler) de kentteki gönüllü çalışanlarından birinin öldüğünü açıkladı.

Rejim, Doğu Guta’nın yüzde 70’inde kontrol sağladı

SOHR’un aktardığı bilgilere göre, Şam yakınlarındaki muhalif grupların son kalesi Doğu Guta’ya devam eden saldırılarda 18 Şubat’tan bu yana 270’i çocuk, 1340’tan fazla sivil yaşamını yitirdi. Rejim kuvvetleri ise muhalifler tarafından kontrol edilen alanların yüzde 70’ini ele geçirdi.

Sivillerin toplandığı sokak vuruldu

SOHR, Kafr Batna’da öldürülen insanların cesetlerinin bulunduğunu, sivillerin bölgeden çıkmak için toplandığı sokağı hedef alan “yakıcı maddeler” kullanıldığını belirtti.

Kafr Batna’da görev yapan bir AFP çalışanı, söz konusu sokakta en az 8 yanmış bedene tanık olduğunu, sivil savunma merkezlerinin çoğunun hizmet dışı kaldığını, yaralıların hala yollarda olduğunu ve kimse tarafından bölgeden dışarı çıkarılmadığını vurguladı.

Feyleku’r Rahman’ın kontrolündeki bölgeler saldırıya uğradı

Öte yandan başta Hamuriye, Kafr Batna ve Sakba olmak üzere Feyleku’r Rahman kontrolündeki birkaç kasaba, Rusya ve Suriye kuvvetleri tarafından saldırıya uğradı. SOHR’un aktardığına göre binlerce insan bu bölgeleri terk etti.

Rejim güçleri, 16 Mart günü Feyleku’r Rahman ve HTŞ ile saatlerce süren çatışmaların ardından Hamuriye kabasının kontrolünü de yeniden sağladı.

Hamuriye kabasında insani koridor açıldı

Diğer taraftan SOHR, kasabadaki savaşçıların geri çekildiğini ve binlerce sivilin geçiş yapabileceği insani bir koridorun açıldığını duyurdu.

SOHR, çoğu Sakba kasabasından olan yaklaşık bin sivilin de tahliye edildiğini belirtti.

20 bin kişi, “kitlesel göç” kapsamında Doğu Guta’yı terk etti

Geçtiğimiz Perşembe günü yaklaşık 20 bin kişi, “kitlesel göç” kapsamında Doğu Guta’yı terk etti. Söz konusu rakam, kuşatılmış bölgeden yapılan en büyük göç sayılmakta. Bu bağlamda evlerini terk eden yaklaşık 3 bin kişi Adra kasabasına gitti. Bir AFP muhabiri, onlarca sivilin yardım kuruluşları binasında beklediğini duyurdu. SOHR müdürü Abdurrahman ise rejim kontrolündeki bölgelerden ayrılan çok sayıda sivilin, geceyi dışarıda geçirdiğini vurguladı.

Diğer taraftan BM geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, Doğu Guta’yı terk edenlerin gerçek sayılarının bilinmediğini ifade etti.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Peter Maurer, Suriye’ye yönelik ziyaretinin ardından yayınlanan bir bildiride, Doğu Guta’nın sivillerin baskı altında kaldığı son acı örneği olduğunu vurguladı.

Suriye’nin BM Büyükelçisi Beşşar el-Caferi ise 16 Mart’ta yaptığı açıklamada, geçtiğimiz Perşembe günü 40 binden fazla sivilin Doğu Guta’dan ayrıldığını söyledi.

El-Caferi, sivillerin hükümet ve Suriye Arap Kızılayı tarafından sağlanan sığınaklara gittiğini belirtirken, Suriyeli ve Rus kuvvetlerin sivillerin çıkışı için “koridor” açtığına dikkati çekti.

Afrin’de de sivil kayıplar var

Öte yandan Afrin’in kuzeyinde Türk kuvvetlerinin topçu bombardımanları sırasında aralarında 7 çocuğun da bulunduğu 27 sivilin, kaçmaya çalışırken öldüğü bildirildi.

Türkiye, Suriyeli gruplarla birlikte 20 Ocak’tan bu yana terörist olarak nitelendirdiği Halk Koruma Birlikleri’ni (YPG) hedef alan saldırılarını sürdürüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, şehre yönelik operasyonlarını hızlandırdı. SOHR’un belirttiğine göre son iki gün içerisinde 30 binden fazla sivil bölgeden göç etti.
Gözlemevi, gece yarısından bu yana en az 2 bin 500 kişinin Afrin’den kaçtığını söyledi.

“Savaşın yol açtığı riskten dolayı endişe duyuyoruz”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü de Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Afrin’de yüz binlerce sivilin risk altında olduğunu vurguladı.
Sözcü, “Sivillerin maruz kaldığı ölüm, yaralanma, kuşatma durumlarından, sivillerin kalkan olarak kullanılmasından ve savaşın yol açtığı riskten dolayı endişe duyuyoruz” dedi.

Bölge de 350 bin kişi yaşıyor

Afrin sakinleri, bölgede sığınaklara saklanırken, bazıları da şehrin büyük bir bölümünde yer alan zeytin ağaçlarının altına gizleniyor. SOHR, komşu köylerdeki 10 binlerce kişinin yanı sıra bölge de 350 bin kişinin yaşadığını tahmin ediyor.

Şehir, Türk kuvvetlerinin Maydanki Barajı’nın kontrolünü elinde bulundurması dolayısıyla su ve elektrik kesintileri yaşıyor.