Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Dolar Milyarderi İran Devrim Muhafızları’ndan ‘Ekonomik Muhtıra’ | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) 2029’a kadar İran’ın ‘vahşi bir saldırıya’ uğrayabileceği uyarısı yaptı.

DMO, İran’ın Ortadoğu’da artan nüfuz etkisine karşı 2029’a kadar ‘vahşi bir saldırıya’ uğrayabileceğini iddia etti. DMO, yazılı açıklamasında İran’a karşı oluşan ittifakı ‘ekonomik sorunların çözümünde rejimin aciz kaldığı propagandasını yapmakla’ suçladı.

DMO’dan yapılan açıklamada ayrıca ‘partizan ve politik grupçuluk, dış güçlerle işbirliği, fakirlik, yolsuzluk ve ayrımcılıkla mücadele edilmemesi’ gibi sorunların İran’daki ekonomik engellerin kaldırılması ile aşılacağı belirtildi.

Velayet-i Fakih ve İslam Cumhuriyeti’ni siyasi rejim olarak kararlaştıran İran anayasasının halk oylamasına sunulmasının 39. yıldönümü münasebetiyle yapılan açıklamanın Rehber Ali Hamaney’in yaklaşık iki hafta önce İran yeni yılının başlangıcı sebebiyle yaptığı konuşmalar çerçevesinde yapıldığı vurgulandı.

DMO’nun resmi yayın organı Sipah News’in sitesinde yayınlandığı açıklamada İran rejimi, ‘uluslararası kibre karşı en önemli direniş ve fikir’ olarak tanımlanıyor ve ‘herhangi bir kumara uygun bir karşılık vermeye’ hazır olunduğu duyuruluyor.

Devrim Muhafızları’ndan ekonomi çıkışı

DMO açıklamasında, ‘cihatçı ve devrimci’ ekonomik rolü oynamaya ve Hamaney’in birkaç gün önce ortaya attığı ‘İran mallarını destekleme’ sloganına göre hareket etmeye hazır olduğunu da vurguladı. DMO, hükümetten, meclisten ve bürokrasiden İran halkının ekonomik koşulları ile alakalı sıkıntılarının çözümü için daha yoğun mesai yapmalarını talep etti.

DMO’nun ülke ekonomisinde daha fazla rol oynayacağına dair açıklaması ülke kamuoyunda tedirginlikle karşılandı. Nitekim rejimin en üst makamı olan Rehberlik koltuğunda oturan Ali Hamaney ve ona bağlı DMO gibi kurumların ekonomideki etkinlik hacmi yüzde 40’ı buluyor.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 2017 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanyasında DMO’nun ekonomiye müdahalesini eleştirmişti.

Ruhani, geçtiğimiz Ağustos ayında tekrar seçildikten sonra da Devrim Muhafızları’nı “Silahlı Hükümet” olarak tanımlamıştı. Ruhani daha sonra özellikle de kardeşi Hüseyin Feridun ve yardımcısı İshak Cihangiri’nin kardeşi Mehdi Cihangiri’nin yolsuzluk suçlamasıyla DMO İstihbaratı tarafından tutuklanmasının ardından DMO’ya yönelik eleştirilerini yumuşattı.

DMO, çeşitli alanlarda rejimin etkinlik gösterememesinde ‘düşmanlar’ olarak nitelediği kişileri kınadı ve ‘düşmanların şeytani arzusunun aksine 40. yılın İran rejiminin en iyi yılı olacağını’ dile getirdi.
Bu bağlamda Devrim Muhafızları, eleştiri oklarını İran ile uluslararası ‘5+1’ topluluğu arasında yapılan nükleer anlaşmanın uygulanma biçimine de yöneltti.

Açıklamada ‘savunma yeteneklerinin kırılgan bir düzeyde zayıflatılması ve sınırlandırılması, dış saldırılara karşı çöküş ve buna ek olarak sendeleyen adımlarıyla nükleer anlaşma taslağına uymak rejime karşı tehdidin göstergelerindendir’ ifadelerine yer verildi.

DMO, 1979’da İran Devriminin ilk günlerinde Humeyni tarafından kuruldu. İran Anayasası’na göre iç düzeni sağlanması, devrimin korunması ve “sapkın hareketlerin” önlenmesi ile görevli olan DMO, bünyesinde Kara, Hava ve Deniz kuvvetlerinde toplam 125 bin askeri personel bulunmakta.

Son yıllarda “milyarlarca dolarlık iş imparatorluğu” haline gelen DMO İran Milli Petrol Şirketi ve İmam Rıza Fonu’ndan sonra İran’ın üçüncü en zengin kurumu.