Cidde’deki beşli toplantının sonunda, ülkeler terörle mücadele için çağrılarını ve Katar’a sundukları taleplerini yinelediler.
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır Dışişleri Bakanları, Amerikalı meslektaşları ile görüştüler. Geçtiğimiz ay, Doha ile diplomatik ilişkileri kesen bu dört ülkenin, Katar’ın terör örgütlerini finanse edip, desteklemesi ithamıyla yaptıkları açıklamadan bu yana, tırmanan krizi çözme konusunu ele aldılar.
Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, krizde arabuluculuk rolü üstlenen Kuveyt’e gitmeden önce, dört mevkidaşı ile Cidde’deki görüşmelerini dün bitirdi. Katarlı yetkililer, küresel terörü destekleyen mali finansal sistemin gözetimi için, işletme mekanizmasına yenik düştüklerini itiraf ettiler. Dört ülkeyi reddetmesi, bu adımın önemli bir başarı olduğunu düşündürüyor. Diplomatik kaynaklar, Eş-Şark El-Avsat’a, dört ülkenin 13 maddelik taleplerine bağlılıklarını teyid ettiklerini ve Katar’ın Tillerson’a önceki vaadlerini taahhüt etmesinin zorunlu olduğunu bildirdi. BAE’den bir yetkili, Reuters’a, “Kriz için herhangi bir çözüm, Doha’nın bölgedeki istikrarı bozduğu için Katar’a karşı duran dört ülkenin işaret ettiği tüm korkuları bertaraf edecektir.” açıklamasında bulundu.
Tillerson, dört ülkeden meslektaşı ile gerçekleştirdiği toplantıdan önce, Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile bir araya geldi. Tillerson, toplantının sona ermesinin ardından, pazartesi günü bölge gezisinin başlangıcı olan Kuveyt’e gitti. Kuveyt, senelerden beri Körfez bölgesindeki diplomatik anlaşmazlığı çözmek için arabuluculuk yapıyor. Finansal operasyonlar üzerindeki uluslararası denetimi şart koyan anlaşmanın imzalanması, Doha’nın boyun eğmesi ile sonuçlandı. Böylece terörizmin finansmanının azalmasına katkıda bulunulacak. Yapılan ortak açıklamada, dört ülke Katar’ı boykot etmişti. Doha ile Washington arasında, terörizmin finansmanıyla mücadale amacıyla anlaşma imzalandı. Bu adım yeterli değil. Dört ülke, Katarlı yetkililerin terörün finansmanı, benimsenmesi ve desteklenmesiyle mücadele konusunda ne kadar ciddi olduklarını yakından izleyecek.
Törende konuşma yapan Mısır Dışişleri Bakanlığı resmi sözcüsü Ahmed Ebu Zeid, Dışişleri Bakanı Sameh Şükri’nin de katıldığı toplantıda, “Katar krizi farklı boyutlarda ele alınmalı ve kendi içinde de tüm gelişmeler gözden geçirilmeli” dedi. Dışişleri Bakanı’nın, Katar’ın terörizme desteği konusundaki endişelerini tekrarladı. Şükri’nin de açıkladığı gibi; Mısır, Arap ülkelerinin Katar’a olan taleplerine bağlılığını teyid etti. Toplantı boyunca, Katar’ın terörist gruplara ve terörizme desteğini durdurması, bu taleplere olumlu tepki vermesi ve bu krizin çözüme kavuşturulması konuşuldu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Mısır Dışişleri Bakanı’nın, diğer Arap ülkeleri ile birlikte bu toplantıya gelmesinin, bu ülkeler ve ABD arasındaki özel ilişkilerin işareti olduğunu ve Riyad Zirvesi sırasında olduğu gibi, ABD’nin, terörün kökünü kazıma çağrısının ele alındığını sözlerine ekledi.
ABD Dışişleri Bakanı, bölgeye veda ederken, hafta sonu Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile görüşecek. Fransa Dışişleri Bakanı Körfez turunda, Katar ve komşuları arasında eşi görülmemiş kriz için orta yol bulmayı arayacak. Fransız Bakan, Amerika, Almanya ve İngiltere Dışişleri Bakanı’nın yanı sıra, daha önceki yürütülen diplomatik çabalara da katılmıştı. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Le Drian’ın hafta sonu Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt’e gideceğini açıkladı. Kuveyt, krizde arabulucu olan bir ülke olduğunu söyledi. Sözcü sözlerine şunları ilave etti, “Bizimle sağlam ve samimi ilişkilere sahip ülkeleri etkileyen mevcut gerginlikten dolayı endişeliyiz ve hepimizin yararına olacak çabuk sakinleşmeye tarafları davet ediyoruz. Bu krizin diplomatik, siyasi, ekonomik ve güvenlik açısından olumsuz etkisini muhataplara hatırlatılacak. Terörle mücadelenin güçlendirilmesi, Fransa için bir önceliktir vurgusu yinelenecek” diyerek sözlerini noktaladı.