ABD Başkanı Trump’ın Suriye’de DEAŞ’a karşı kazanılan zafer ve ABD’nin rolünün oralarda bittiği konusundaki aceleci demeci üzerinden bir ya da iki gün geçmeden, Beşşar Esed, İran’ın uzmanları ve belki de diğerleri, Trump’ı kızgınlıkla Suriye konusuna bir daha dahil etti.
Beşşar’ın kuvvetleri Şam’ın banliyösü Guta’nın bir parçası olan Duma’daki sivilleri kimyasal silahla vurarak, küresel duyguları şoke etti ve sıkıntıya soktu. İşin tuhafı, bu cinayet, silahlı grupların Guta’da teslim olduklarını ilan ettiklerinden sonra ve Ruslarla Duma dışına çıkma görüşmeleri sürdürülürken yapıldı. Amerikalıları ve özellikle Başkan Trump’ı kışkırtan bu külhanbeyliğin ne gereği vardı? Trump, selefi Obama’yı kimyasal Beşşar’a yönelik kırmızı çizgiler komedisi için vurdumduymazlıkla suçlamış ve yermişken, Beşşar Esed’in bu kabadayılığı neyin nesi?
Başkan Trump beklemedi ve kullanmayı sevdiği yöntem üzerinden, twitter’den, Esed ve garantörleri Rusya ve İran’a karşı keskin bir tavır aldı; Suriye rejimini, Duma’da gerçekleştirdiği kimyasal saldırısı için, yüksek bir bedel ödemekle tehdit etti. Putin ve İran’ı Beşar Esed’i desteklediği için suçladı.
Trump, yıldızı sönen Obama’nın Suriye’ye yönelik felaket getiren geçmişini hatırlattı ve attığı twitte: «eski ABD başkanı Barack Obama çizdiği kırmızı çizgiyi uygulasaydı Suriye’deki felaket sona erer, ‘Hayvan Esed’ tarih olurdu» diye yazdı.
İç güvenlik ve terörle mücadele konularında Beyaz Saray danışmanı Thomas Bussert, televizyon röportajında, Duma’daki cinayete tepki olarak Esed’in kuvvetlerine füze saldırısı yapılıp yapılmaması hakkındaki soruya: “Hiçbir şeyi dışlamıyorum” dedi.
Fransa Güvenlik Konseyi’nden Guta’daki gelişimeleri görüşmek üzere acil durum toplantısı düzenlemesini istedi. Fransa Dışişleri Bakanı Ludriane, Başkan Macaron’un, Beşşar Esed’in kimyasal bombardımanı yeniden başlatması halinde Fransa’nın tek taraflı bir saldırı düzenleyeceği taahhüdüne atıf yaparak, “Fransa’nın sorumluluklarını yerine getirmekten kaçınmayacağını” söyledi.
Fransa’dan tüm Avrupa’ya kadar tepkiler büyüktü. Avrupa Birliği Suriye rejimini bir başka kimyasal saldırı düzenlemekle suçlayarak uluslararası topluma yanıt vermesi için çağrıda bulundu.
Katolik dünyasının Ruhani lideri Papa Francis, Duma cinayetiyle ilgili Aziz Petro Meydanında, ‘Hiçbir şey korumasız insanlara karşı yok edici yöntemlerin kullanılmasını haklı çıkaramaz’ dedi.
Batı’da kimyasal silahların itibarı çok kötüdür, bu itibar İngiltere’de çifte casusluk yapan adamın kızıyla birlikte Rus ajanları tarafından zehirlenmesinden ve bütün Batı’nın Rusya’ya karşı İngiltere ile dayanışmasından sonra pekişmiştir. Günümüzde ise Kimyasal Beşşar’ı koruyanlar Ruslardır. Zafer ilanına ramak kala yapılan bu cinayet Şam rejimine karşı geri teper mi?
Bu cinayet Trump’ı Suriye’deki Amerikan rolünü sonlandırmak yerine güçlendirmeye iter mi?…
Belki…
Gelecek günler en iyi öğretmendir derler.
Bu esnada, Türkiye’den bir haber var mı?