Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) muhaliflerin dayanarak verdiği bilgiye göre rejim güçleri ilerleyişine devam ederek Duma şehrinin Doğu Guta ile bağlantısını kesti.
SOHR Müdürü Rami Abdurrahman, rejim güçlerinin Harasta’nın batısını Mesraba şehrinin güneyine bağlayan yolu hakimiyet altına almalarının ardından Doğu Guta bölgesinin başlıca şehirlerinden olan Duma’nın izole edildiğini aktardı.
Duma, Doğu Guta’daki en etkili gruplardan Ceyş-ul İslam’ın kalesi kabul ediliyor.
Rami, rejim güçlerinin bugün Doğu Guta’yı kuzeyde Duma ve çevresi, batıda Harasta ve merkezden güneye uzanan şehir ve kasabaların geri kalanı olmak üzere üç parçaya böldüğünü belirtti.
AFP haber ajansı, Duma kentine bombardıman düzenlendiği sırada halkın binalara saklandığını ve sokakların boş olduğunu bildirdi.
Abluka sıkılaştırılmaya devam ediyor
Rejim güçlerinin kaydettiği bu ilerleme ile 2013 yılından beri kuşatma altında olan kentteki on binlerce kişi ve muhalif gruplar için çember daraldı.
Hamuriye ve Sebka kasabalarında ise rejim güçleri ve ‘Feylek er-Rahman grubu arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor.
Doğu Guta, Şam’a açılan kapılardan biri olarak kabul ediliyor. Bölge, 2012’de başkent yakınındaki muhalif grupların kalesi haline gelmesi nedeniyle rejim kuvvetleri için kalıcı bir hedef haline geldi. Rejim güçleri geçen üç hafta boyunca gerçekleştirdikleri askeri operasyonlar neticesinde bölgenin yarısını egemenliği altına aldı.
18 Şubat’tan bu yana Doğu Guta’yı hedef alan saldırılar sonucu ölen sivillerin sayısı enkaz altındaki cesetlerin çıkarılmasıyla artmaya devam ediyor. Söz konusu saldırılarda aralarında yüzlerce çocuğun da bulunduğu 975 sivil öldü.
Rejimin 2013 yılından beri gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle şiddetli gıda ve ilaç yokluğu baş gösterdi. Batı tarafından yapılan çağrıların ardından Birleşmiş Milletler (BM) yardım kuruluşlarının insani yardım sağlayabilmesi için savaşın durdurulmasını talep etti. BM tahminlerine göre kuşatma altındaki Doğu Guta’da yaklaşık 400 bin kişi yaşıyor.
Doğu Guta’ya insani yardımları ulaştırmayı deneyen yardım kuruluşları teslim etmek istedikleri miktarın ancak bir kısmını ulaştırabildiler.
Yardım konvoyu geçen pazartesi boyunca bombardımanların devam etmesi nedeniyle yardım malzemelerinin bulunduğu kolilerin tamamını boşaltamamıştı. Kalan koliler bombardımana rağmen yakın bir bölgeye taşındı.
Ancak BM kurumları, Suriyeli yetkililerin çoğu tıbbi malzemenin teslim edilmesine izin vermediğini duyurdu. Ayrıca teslim edilen gıda malzemelerinin de yetersiz olduğu belirtildi.
Rejim, Doğu Guta’dan sivillerin çıkışı için güvenli koridor adını verdiği alanlar açtı. Fakat tek bir kişinin dahi söz konusu koridorları kullanarak bölgeden çıktığına dair herhangi bir bilgiye ulaşılamadı. Şam ve Moskova, muhalif savaşçıları halkın bölgeden ayrılmasını engellemekle suçlarken muhalefet ise bu iddiaları reddetti.