Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Dünya Bankası’ndan Bağdat’a içme suyu projesi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Dünya Bankası, su kıtlığı bulunan Bağdat’taki içme suyu ve sağlık hizmetlerinin kalitesini iyileştirmek, bununla birlikte bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek için 210 milyon dolarlık yeni bir proje onayladı.

5 milyon Bağdatlı yararlanacak

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada, Bağdat Belediyesi’nin yanı sıra başkentin su ve kanalizasyon daireleri ile birlikte uygulanacak olan projeden, yaklaşık 5 milyon başkentlinin yararlanacağı belirtildi.

Dünya Bankası’nın Ortadoğu bölgesinden sorumlu müdürü Saroj Kumar Jha, yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki 20 yıl içinde Bağdat’ın, içme suyu ve kanalizasyon arıtma sistemlerine büyük yatırımlar yapması gerekecek” ifadelerini kullandı.

Toplam 135 bin metreküp kapasiteli bir servis tankı inşasının finanse edileceği proje, iklim değişikliğinin sebep olduğu kuraklık nedeniyle, kentin su tedarikini daha iyi yönetmesine yardımcı olacak.

Proje kapsamında, mevcut kanalizasyon arıtma istasyonları iyileştirilerek, Dicle Nehri’ne temizlenmiş kanalizasyon suyu boşaltımı sağlanacak ve böylece çevrede yaşanan sağlık sorunları azalacak. Proje ile ayrıca 130 kilometrelik içme suyu şebekesinin boruları değiştirilerek ve Bağdat’ın tüm bölgelerine su sayaçları konularak, maddi kayıpların önüne geçilecek.

Bağdat sakinleri, özellikle sıcak yaz aylarında, içme suyu sıkıntısı çekiyor. Şehirde yaşanan su sıkıntısı salgın hastalıkların yayılmasında etkili oluyor. Kanalizasyon borularındaki sızıntılar, içme suyu şebekelerinin ve kaynak sularının kirlenmesine neden oluyor. Bu da sağlık ve çevre sorunlarının kötüye gitmesine neden oluyor.

Bağdat Belediye Başkanı Zekra Alveş, “Bağdat halkının yaşam kalitesini yükseltmek için derhal ve doğrudan kamu hizmetlerini iyileştirmeyi ve ailelere günlük düzenli olarak içme suyu sağlayarak onların yüklerini azaltmaya kararlıyız. Bu hizmetlere ulaşmanın kolaylaştırılması, vatandaşların güvenini önemli ölçüde artırabileceğinden ve en çok ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda sosyal uyumun sağlanmasına katkıda bulunacağından eminiz” ifadelerini kullandı.

Su kaynakları uzmanı ve Dünya Bankası’na ait proje ekibinin başında bulunan Abdulhamid Azad, yaptığı değerlendirmede, “Bağdat gibi büyük şehirler giderek artan bir nüfusa sahiptirler. Ancak şu an bu şehirde, su şebekelerinin eksikliği ve hizmet sunma kapasitesinin zayıflığı sebebiyle sıkıntı çekiliyor” dedi.

Alveş’in aktardığı bilgiye göre üç yıl içinde nüfusu yüzde 45 artan başkentin zaten yetersiz olan alt yapısı, ülkeye uygulanan yaptırımlar ve yaşanılan savaşlar nedeniyle oldukça zayıf ve hasarlı.