Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Dünya İslam Birliği’nden Lübnan’da ‘İslam-Hristiyanlık Zirvesi’ adımı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Muhammed bin Abdulkerim İsa, gelecek yıl Lübnan’da İslamiyet ve Hristiyanlığın tüm mezheplerini kapsayacak bir “İslam-Hristiyanlık Zirvesi” organize etmeyi planladıklarını açıkladı.

Önceki gün Beyrut’a giden İsa, Lübnanlı yetkililerle bir dizi toplantı yaptı. Ayrıca Lübnan Devlet Başkanı Michel Avn’la da bir araya gelen İsa, İslam-Hristiyanlık diyaloğu hususunda görüşmelerde bulundu.

Genel Sekreter İsa, Şarku’l Avsat’ın da aralarında bulunduğu basın kuruluşlarından bir dizi gazeteciyle yaptığı röportajda, önümüzdeki yıl, Lübnan hükümeti tarafından tanınan resmi kurumların işbirliği ile Uluslararası İslam-Hristiyanlık Zirvesi planladıklarını açıkladı.

İsa, konferansın amacının barışa dair değerlerin güçlendirilmesi ve dini uyumun sağlanması adına insanlar arası yakınlaşmanın tesisi, muhabbetin yayılması, bununla birlikte nefret sloganlarıyla oluşan medeniyet, kültür ve din çatışmalarıyla mücadelenin yanı sıra Sünnetullah (Allah’ın sünneti, kanunu) gereklerinden çeşitlilik ve farklılığa olan inancın güçlendirilmesi olduğunu kaydetti.

Dr. İsa sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rabıta, çeşitli biçimleriyle birlikte diyaloğun çok önemli olduğuna inanıyor. Diyaloglar, bilge ve güçlü olan taraflarca gerçekleştirilir. Sadece zayıf olanlar diyalogdan korkar. Tartışmalar ancak diyaloglar yoluyla çözüme kavuşturulabilir. Fikirler ancak fikirlerle karşı karşıya gelebilir. Nefretle ancak sevgiyle baş edilebilir. Medeniyetler arasında çatışmaya sebep olan tüm kavramları ortadan kaldırmalıyız. Söz konusu fikir ve kavramların insanlık tarihi boyunca insanlar arasındaki çatışmalara sebep olduğu kanıtlanmıştır. Bunlar, insanlığı yok eder, hiçbir şekilde inşa etmez.”

Rabıta’nın konferansa ev sahipliği yapması hususunda Lübnan’ın başkentini tercih etmesi, ülkenin büyük bir dini çoğulculuğu temsil etmesi ve söz konusu çoğulculukla birlikte tarihsel ve kültürel bir ufka sahip olan bir Arap ülkesi olmasından kaynaklanıyor. Dr. İsa tarafından yapılan açıklamanın devamında, “Lübnan, bu konferansı yürütme kapasitesine sahiptir” ifadeleri yer aldı.

Beyrut’ta bir araya geldiği kişilerin Lübnan’ın geleceği için büyük umut çağrısında bulunduklarına, yüksek ruhlu ve dürüst kimseler olduğuna dikkat çeken Dr. İsa, Lübnan’ı iyi bir geleceğin beklediğini kaydetti.

Bazı rahatsızlık verici durumların varlığına da değinen İsa, söz konusu durumların, Lübnanlı kadınların görevlerini yerine getirmeleriyle birlikte aşılabilecek geçici durumlar olduğunu belirtti.

Lübnan-Körfez ilişkileri hususunda açıklamalarda bulunan Dr. İsa, bu ilişkilerin tarihsel ve derin köklerinin bulunduğuna dikkat çekerek, bu ilişkilere iyimserliğin hakim olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, herhangi bir anlaşmazlık söz konusu olduğunda, bunun tırmandırılmaması gerektiğini kaydederek, böylece söz konusu anlaşmazlığın, yaz bulutu gibi hızlı bir şekilde kaybolacağını söyledi. Bununla birlikte, herkesin bu ilişkileri bozmaya yönelik herhangi bir politik gündemin bilincinde olmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Genel Sekreter İsa, İran’a sert çıktı

Genel Sekreter İsa, Lübnan’ı Arap sığınağından çıkarmak isteyen İran girişimleri hakkında, “Benim düşünceme göre, İran’ın bölgedeki aşırılık yanlısı siyaseti, sorunları körükleyip istikrarsızlığı pekiştiriyor. Şiiler ile aramızda bir husumet olmadığını söylüyoruz. Şiiler bizim vatandaşlarımız, komşularımız ve kardeşlerimizdir. Karşı olduğumuz tek şey, mezhepçilikte aşırılığa gidilmesidir. Devletlerin işleyişine müdahale edilmesi ve mezhepçiliğin dayatılması, mevcut durumu kötüleştirecek. Bu durum, radikalliğin söz konusu olduğu birçok ülkede şahit olduğumuz bir durum. Teorik olarak konuşmuyorum. Yaşanmışlıklar buna şahitlik ediyor” açıklamasında bulundu.

Muhammed bin Abdulkerim İsa, dün, önde gelen Caferi Müftüsü Şeyh Ahmet Kablan’la bir araya gelerek görüşmelerini sürdürdü. Şeyh Kablan, görüşme sırasında “Her zaman ve her mekanda Müslümanların sorunlarını ve işlerini tartışmak için hazırız. Üzerimize düşen sorumluluk, tarihin kara sayfalarını kapatmamızı ve tolerans, uyum ve işbirliği ünvanını taşıyan yeni bir sayfa açmamızı gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Beyrut’ta Rum Ortodoks Başpikoposu Elias Audi’yle de bir araya gelen Dr. İsa, dinler arası diyalog hususunda görüşmelerde bulundu. Görüşmelerden umduğu şeyi elde ettiğini kaydeden İsa, “Hatta daha fazlasını elde ettim. Bu durum, Lübnan’ın içinde ve dışında ulusal ve insani çabalar sarf eden bir piskopos için şaşırtıcı değil” dedi.