Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Dünya nüfusunun 1 milyar 900 milyonu obez | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Dubai’de düzenlenen ‘Dünya Hükümetler Zirvesi’nde sunulan bir araştırma dünyada bir milyar 900 milyon insanın obeziteden şikâyetçi olduğunu ortaya koydu. Bu rakam aynı zamanda dünya nüfusunun dörtte birine denk geliyor.

Dün gerçekleştirilen zirveye katılan doktorlar ve uzmanlar, ilerleyen zamanlarda obez insanların sayısının dünya nüfusunun yüzde 50’sine ulaşacağını öngördüler. Alman Haber Ajansı’nın (DPA) haberine göre, obez insanların ülkelerindeki milli güvenliğe yük bindirildiğine dikkat çeken uzmanlar, obezitenin bu insanları, askeri hizmet için yetersiz, hayatı tehdit eden ciddi hastalıklara karşı savunmasız ve verimsiz hale getirdiğini ifade ettiler.

Çağın hastalıkları ile ilgili farkındalık çağrısı

BAE, Körfez ve Hindistan’da bulunan VBS Sağlık Grubu Başkanı Shamsheer Vayalil, çağın hastalıklarıyla ilgili farkındalığın artırılmasının yanı sıra hükümet ve özel sektör arasında tıbbi alanda gelişmelerin sağlanması için ortaklık yapılması çağrısında bulundu. Bu ortaklığın, ülkelerdeki vatandaşlara kaliteli sağlık hizmeti sağlamanın garantisi olduğunu belirten VBS Sağlık Grubu Başkanı, eğer hükümetler ile tıp alanındaki özel sektör arasında ortaklık kurulamıyorsa, bu alandaki özel sektörün hizmetlerini geliştirebilmeleri, rekabet edebilmeleri ve sektörde mükemmel olabilmeleri için bütçelerini artırmaları gerektiğinin altını çizdi.

“Hükümetler ortaklık için fazla çaba sarf etmeli”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Müdürü Tedros Ghebreyesus ise zirvede yaptığı konuşmada, “Hükümetlerle ortaklık kuran özel tıbbi sektör, karşılaştığı en önemli zorlukların temelde (kar etme ilkesi) olduğunu söylüyor. Eğer kendilerine bir garanti verilmezse, bu tarz bir ortaklığa girme konusunda tereddüt edebilirler. Hükümetlerin bu ortaklığı teşvik etmek için daha fazla çaba sarf etmeleri gerekir” dedi.

Hasbani: Bu hamle herkes için karlı olacaktır

Zirvede konuşan Lübnan Sağlık Bakanı Gassan Hasbani, özel sektörün hükümetten daha fazla esneklik ve verimlilik ile çalışabilme kabiliyetine sahip olduğuna ve hükümetlerin yeteneklerini geliştirebilmelerini sağladığına dikkat çekerek, bunun da ortaklık kurmayı mantıklı hale getirdiğinin altını çizdi. Gassan Hasbani, “Birçok ülke, sağlık alanında kamu ve özel sektör arasındaki ortaklığın önemini kabul etmelidir. Çünkü bu hamle istisnasız herkes için karlı olacaktır” dedi. Modern teknolojinin sağlık sektörüne girmesinin tedavi masraflarını azaltmaya ve masrafların yaklaşık yüzde 40’ını karşılamaya katkıda bulunduğunu belirten Lübnan Sağlık Bakanı, ancak teknolojinin getirilmesine yönelik en büyük zorluğun, hükümetlerle ortaklık gereksinimini artıran yüksek operasyonel maliyetler olduğunu kaydetti.