Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Dünya Sağlık Örgütü’ne Suudi Arabistan’dan dev destek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Müdür’ü Doktor Theodor Edhanuma, Suudi Arabistan’ın Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) için Yemen’deki Kolera salgını ile mücadele, salgının bir anca önce durdurulması ve kontrol altına alınması kapsamında 66.7 milyon dolarlık destek sunduğunu söyledi. Kral Selman İlk Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi, genel olarak ilk yardım desteği sunmada aktif rol aldı.

Doktor Edhanuma, Kral Selman bin Abdulaziz’e, Dünya Sağlık Örgütü’nü her zaman desteklemesi ve yanında olmasından dolayı teşekkür ve takdirlerini sundu.

Devlet bakanı ve Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu üyesi Doktor İbrahim El-Asaf, görüşlerini değerlendirmesi sırasında, “Krallık ve Dünya Sağlık Örgütü arasındaki stratejik ortaklığı, WHO’nun dünyadaki hastalıklar ve salgınlarla mücadele çalışmalarını güçlendirmek için geliştirdiklerini” söyledi.

Görüşme, Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed El-Cedan ve Suudi Dışişleri Bakanlığı vekili Uluslararası İlişkiler uzmanı Doktor Yusuf bin Trad ve bunlara ek olarak yirmi grubun üst düzey liderlerinin katılımı ile gerçekleşti.

El-Asaf Dünya Sağlık Örgütü’nün, özellikle gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirdiği, hastalıklar ve salgınlarla mücadele çalışmalarını, bununla birlikte kolera ve sıtma hastalıklarıyla mücadeledeki çabalarını övdü. Kral Selman İlk Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi’nin finanse eden program süresince, sağlık yeterliliklerinin güçlendirilmesi ve Suudi kalkınma fonlarını finanse eden sağlık projelerine destek verilmesinde gösterdiği önemi vurguladı.

Hastaların yaklaşık yüzde 98’inin tedavi edildiğine ve durumlarının düzeldiğine işaret ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, “bugüne kadar, 297 bin 438 kişinin hastalık şüphesi taşıdığını ve 22 bölgede bin 706 ölümün gerçekleştiğini” söyledi.

Yemen Sağlık Bakanlığı açıklamasında, koleranın ölümlerin baş sorumlusu olduğu, aralarında su kaybına neden olan akut ishallerin, kötü beslenmeye bağlı hastalıkların sonucunda olduğu, Yemen toplumunun belli bir kesiminin ve özellikle El-Hadid, Huş ve San’a bölgesindeki göçmenlerin bu konu hakkında şikayetçi oldukları belirtildi. Bakanlık, çevre sağlığı sisteminin altyapısının çökmesi ve kanalizasyonun içme sularına karışarak suların kirlenmesi, kimyasal atıkların birikmesi ve bu sektörlerde çalışanların maaşlarının ödenmemesi sonucu bu bölgelerdeki vaka sayısının çok olduğunu söyledi. Aktarılanlardan en önemlisinin hastalıkların yayılmasında yalnızca koleranın etkili olmadığını, ishal ile alakalı olduğunu belirtildi. Bakanlık’tan yapılan açıklama; “Bunlar devrimci milislerin, sağlık kuruluşları ve çevre ve temizlikle ilgili yaşamsal tesislere karşı kötü ve ihmalkar tutumunun bir yansıması. Bu milisler, sağlık ekiplerini, insani çalışmalar ve ihtiyaç sahiplerine yardım gibi uluslararası ve ulusal kuruluşlardaki çalışanları tedirgin ediyor.”