Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Dünyada her 5 saniyede bir çocuk ölüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Bankası’nın bugün açıkladığı rapora göre, geçtiğimiz yıl dünyada 15 yaşın altındaki 6.3 milyon çocuk, bir diğer deyişle her beş saniyede bir çocuk, önlenebilir hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti. Söz konusu çocukların ölüm nedenlerinin başında su, kanalizasyon, gıda, temel sağlık hizmetlerinden yoksun olmaları geliyor.

Hayatını kaybeden çocukların büyük çoğunluğunun, bir diğer deyişle 5.4 milyonunun, 0-5 yaş aralığında olduğu, bu çocukların da neredeyse yarısını, yeni doğanların oluşturduğu belirtiliyor.

UNICEF: Harekete geçilmezse 56 milyon çocuk ölecek

UNICEF Veri, Araştırma ve Politika Bölümü Direktörü Laurence Chandy, ilaç, temiz su, elektrik ve aşı gibi basit çözümlerle bu gerçeği her çocuk için değiştirilebileceğini kaydetti. Chandy, “Acilen harekete geçilmezse, yaşları 0 ile 5 arasında değişen 56 milyon çocuk ölecek. Bu çocukların yarısını, yeni doğanlar oluşturuyor” şeklinde konuştu.

2017 yılında hayatını kaybeden 5 yaşın altındaki çocukların yarısı, Sahra Altı Afrika ülkelerindendi. Ayrıca her 13 çocuktan bir 15 yaşına ulaşmadan hayatını kaybetti. UNICEF raporuna göre, bu oran yüksek gelirli ülkelerde her 185 çocuktan birine düşüyor.

UNICEF ve Dünya Bankası, 2017 yılında dünya genelinde her beş saniyede bir çocuğun tedavi edilebilir hastalıklar ve diğer komplikasyonlardan dolayı yaşamını yitirdiği ifade etti.

Önlenebilir çocuk ölümlerine neden olan hastalıklar arasında zatürre, sıtma ve ishal ön sıralarda yer alıyor.

5-14 yaşa aralığındaki çocuk ölümlerinin başlıca nedenleri arasında yaralanma, boğulma ve trafik kazaları bulunuyor.

İlk ayın önemi

Rapora göre, dünyanın dört bir yanındaki çocuklar için en tehlikeli dönem, ilk bir ay olarak tespit edildi. 2017 yılında henüz ilk ayında hayatını kaybeden yeni doğan sayısının 2.5 milyon olduğu da belirtildi.

Sahra Altı Afrika veya Güney Asya ülkelerinde doğan çocukların ilk aylarındaki ölüm riski yüksek gelirli çocukların ilk ayına oranla 9 kat daha fazla.

Bu sorunlara rağmen, BM raporunda dünya çapında her yıl daha az çocuğun öldüğü belirtildi.

Tedavi edilebilir hastalıklardan ölen çocukların sayısında 1990’lı yıllardan itibaren ciddi bir azalma yaşandığı vurgulanan raporda, 1990’da önlenebilir hastalıklardan ölen 5 yaş ve altındaki çocuk sayısı, 12.6 milyon olarak yer aldı. Bu sayının 2017 yılında 5.4 milyona düştüğü belirtildi. Aynı dönemde 1.7 milyona ulaşan 5 ile 14 yaş arasındaki çocuk ölümlerinin sayısının ise 1 milyonun altına düştüğü belirtildi.