Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Dürziler arasındaki kriz yeni hükümet çalışmalarını yansıdı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnanlı Dürzilerin 2 partisi yeni hükümetin kurulum aşamasında çekişiyor. Velid Canbolat’ın Genel Başkanlığındaki İlerici Sosyalist Partisi (PSP) ve Talal Arslan liderliğindeki Lübnan Demokrat Partisi arasındaki anlaşmazlıklar Dürzi kotasında kimin temsil edileceği konusuna odaklandı.

Canbolat, hükümetteki Dürzi temsiliyetinin kendi partisiyle sınırlandırılmasını istedi. Canbolat, Dürzilere ait bakanlık pozisyonlarının tamamının “sosyalistlerden olması” yönünde bir karar aldı.

PSP’ye yakın bir kaynak tarafından yapılan açıklamada, Timur Canbolat liderliğindeki Demokratik Buluşma Bloğu’ndan 7 milletvekili de dahil Dürzi vekillerin sayısının 8 olduğu ifade edildi. Kaynak, başkent Beyrut’un güneyindeki Aley kentinde bir koltuk kazanan Arslan’ın, “mezhepler arasında en büyük paya sahip olan Dürzileri, hükümet pozisyonlarında temsil etmeyeceğini” belirtti.

Kaynak tarafından aktarılana göre, Dürzileri Canbolat’lar temsil edecek. Öyle ki hükümetin 30 bakandan oluşması halinde, 3 Dürzi Canbolat’lardan olacak. Eğer durum iki Dürzi koltuğu seviyesinde ise Timur Canbolat’ın bloğu da bu kapsamda yer alacak.

Kaynağa göre, üç koltuğa dair herhangi bir sorunun oluşması durumunda üçüncü Dürzi’ye alternatif başka bir mezhepten aday seçebilir. Zira parti, Hristiyan milletvekilleri de dahil her mezhepten birey barındırmakta. Bu bağlamda Canbolat’ın bloğundan (Göç İşleri Bakanlığı’nda başarılar kaydeden) Hristiyan milletvekili Nehme Tohme’yi veya diğer mezheplerden Bilal el-Abdullah gibi vekilleri talep edeceği ifade edildi.

Kaynaklar tarafından Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamaya göre, Başbakan Saad Hariri’yi ziyareti sırasında Canbolat, “Dürzileri temsil eden ismin, parlamento seçimlerinin sonuçları uyarınca olmasına dair temennilerini” dile getirdi. Daha önce de aynı durum, milletvekili Vail Ebu Faur tarafından başbakan ve siyasi ekibi ile temasları sırasında Hariri’ye bildirilmişti. Konunun, aynı şekilde Cumhurbaşkanı ve Temsilciler Meclisi Başkanı ile de ele alındığı ifade edildi.

Kaynaklar ayrıca, “Bazıları tarafından siyasi bir çatlak oluşturmak ve isyan çıkarmak adına Dürzi arenasına dair bir uyarı var. Son seçimlerin sonuçlarına göre de işler net değil” dedi.
Canbolat ve Arslan arasındaki ilişki, parlamento seçimlerinde benzeri görülmemiş bir gerginliğe ve bir Sosyalistin ölümüyle sonuçlanan Şuveyfat’taki devam eden olaylara tanık oldu. Canbolat’ın seçimlerde başarı elde edebilmesi adına Aley’de Arslan için bir koltuğu boş bırakmasına rağmen, Arslan’ın Canbolat ve diğer rakiplerine karşı saldırıları sonlanmadı.

Demokratik Buluşma Bloğu’na yakın kaynaklar tarafından Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamaya göre, milletvekili Arslan, kabul edilebilir bir paya ulaşmak için seçim uzlaşısını ilk başlarda reddetti. Canbolatlar tarafından Dürzi sınıfın birliğini korumak için bir gelenek olarak Aley’de bir koltuk boş bırakıldı. Ancak Arslan, Dışişleri Bakanı Cibran Basil ile bir anlaşma sağlamak ve Özgür Yurtsever Hareket ile koalisyon kurmak amacıyla diğer taraflarla uzlaşıyı reddetti. Öyle ki anlaşmazlık Talal Arslan’ın PSP liderine kınayıcı bir mesaj göndermesiyle büyüdü. Daha sonra Özgür Yurtsever Hareketi’nin listesinin ilanında ateş açma olayları yaşanırken, durum daha da tırmandı. PSP lideri ise mesaja ve Arslan tarafından başlatılan gerginliğe cevap vermezken, aksine destekçilerine her türlü isyanı bastırma ve kendilerini tutma çağrısı yaptı.

Kaynaklar konuya dair, “Şuveyfat olayları yaşanırken, tıkanıklık zirveye ulaştı. Olaylar, İlerici Sosyalist Partisi’nin bir mensubunun ölümüne neden oldu. Nitekim Arslan da herkesin tanıdığı ve Göç İşleri Bakanlığı’nda güvenlik sorumlusu olan katili teslim etmeyi reddetti” ifadelerini kullandı.

Meclis aritmetiği değişiyor

Lübnan’da 9 yıl aradan sonra yapılan ve önceki seçimlere kıyasla kurulan ittifaklarda büyük değişimler yaşanan parlamento seçiminde, Hizbullah ve Emel Hareketi ittifakının yanı sıra Lübnanlı Maruni Hristiyan Semir Caca’nın liderliğindeki Lübnan Güçleri Partisi de büyük ilerleme kaydetti.

Cumhurbaşkanı Avn’ın partisi Özgür Yurtseverler Hareketi milletvekili sayısı 22’den 18’e ve Başbakan Hariri’nin partisi Müstakbel Hareketi milletvekili sayısı 34’den 21’e düştü.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre Şii olan Hizbullah 14, Emel Hareketi 17, Özgür Yurtseverler Hareketi ve müttefikleri 29, Müstakbel Hareketi 21, Suriye Sosyal Milliyetçi Parti 3, eski Cumhurbaşkanı adayı Süleyman Franci’nin partisi Hristiyan Marada Hareketi 3, eski Başbakan Necib Mikati’nin Azm Hareketi 4, Dürzi lider Velid Canbolat’ın İlerici Sosyalist Partisi 8, Lübnan Güçleri Partisi 16, Sami el-Cemil’in liderliğindeki Lübnan Ketaib Partisi mecliste 3 ve Hizbullah’a yakın diğer bazı partiler de 4 sandalyeye sahip olurken, 2’si kadın 6 bağımsız isim de meclise girmeye hak kazandı.

Lübnan İçişleri Bakanı Nuhad el-Meşnuk, geçen pazar günü gerçekleşen oy kullanma işlemlerinin ardından, seçime katılım oranını yüzde 49,2 olarak açıklamıştı.